- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

torek, 19. december 2017

21. Razlaga prvega pravila svetnikov:
''… ter tiho in nežno poj sveto Ime …''

 3 od 3: zakaj je sveto Ime Gospodovo najvišja molitev,
svetejša od najsvetejših religijskih ritualov?


Jezus Kristus Rešenik

19.12.2017, tor.

Pozdravljeni vsi, ki iščete neposredno druženje z Gospodom! Teden dni je minilo od naše zadnje razlage - čas hitro teče, in ubogi tisti, ki jim ga na koncu zmanjka.

Danes bomo dokončno razblinili dileme pol-vernikov, ki znajo nekam neprijetno poudarjati, da LJUBEČE ponavljanje svetega Imena Gospoda Jezusa Kristusa ''ni krščanska praksa, ni naša vera''. Tovrstna trditev rada pride celo od župnikov, in vedeti morate, da takšne duše svoj boj bijejo šele za SVOJO vero, niso pa še na stopnji razvoja Ljubezni do Gospoda in spoznavanja Gospoda takšnega, kakršen je, kadar smo Njegovi osebni večni spremljevalci.

Pa začnimo od zadaj naprej:

Praktični vidik 'molitve Imena'

Kar je v najhujših časih življenja najbolj uporabno - tisto je tudi najboljše. Zamislite si, da ležite v hospicu in odštevajo se vam zadnje ure. Ali pa potekajo zadnje ure, ko ležite zazidani v Hudi jami. Ali pa ste v prvem frontnem jarku, kjer vsi okoli vas v mukah umirajo. Ali ste v prevrnjenem avtomobilu, in kri vam odteka: boste takrat lahko obiskali sveto mašo? Bo vedno lahko prišel k vam duhovnik? Bo ta duhovnik svetniški ali le prestrašen? Boste takrat lahko molili Rožni venec, če še dihati ne morete? Boste lahko molili dolgo molitev Očenaš? Boste lahko peli psalme? Nič od tega ne boste zmogli. Tudi takrat ne, če vas bodo po gozdovih lovili vojni psi, če boste bežali pred medvedom, če boste videli, da se približuje sovražnik, da vas uniči. Tudi ko vas sredi noči napade hudič, da vam kožo na obrazu guba in stene pokajo in je ledena groza v zraku in se še premakniti ne morete. Ali ko vam bodo dajali narkozo pred zelo rizično operacijo; ko boste videli, da sodnik v sodni dvorani sodi nepošteno; ko vam bo nenadoma po tleh padla najljubljenejša oseba: boste takrat 'lomili kruh', molili litanije svetnikov, iskali molek ali brali psalm? Boste klicali duhovnika na pomoč, ko pa bodo okoli vas umirali mnogi vam podobni? Bo uspel priti ravno k vam, ali bo sam potreboval duhovno pomoč? Ko vas bodo pribijali na križ, pekli na ražnju, utapljali ali kamenjali, kar se vsak dan dogaja krščanskim mučencem našega časa, ki je po besedah papeža Frančiška čas krščanskega mučeništva?

Poglejte, dragi bralci, odrastimo že enkrat. Kajti narava otroka je, da ne misli vnaprej, in takšnih je večina odraslih - ker nikoli niso odrasli. Mar ni rečeno:

Živi v miru, a se nenehno pripravljaj na boj.

Kajti narava Zemlje je BOJ ZA PREŽIVETJE, vmes pa nekaj užitkov, ki se jih krvavo plačuje. Vse to nam je namenjeno, da se končno SPOMNIMO, in si zelo zaželimo Doma, ki je Gospod in so nebesa.

Torej: kritične situacije so vsak dan. Kako se boste takrat kaj daljšega od besede ali dveh, spomnili? Ne boste se: če ste vse življenje molili Očenaš, se ga takrat še spomniti ne boste mogli, pa tudi prošenje vsakdanjega kruha vam bo takrat nesmiselno, pa tudi odklanjanje vsega hudega, kajti hudo bo že pri vas. Takšna je torej narava tega sveta in prej ko to sprejmemo, prej bomo odrasli.

V takšnih primerih je Gospodovo sveto Ime najbolj pri srcu, pameti in roki. Nekoč je prišla zagnana učenka indijskega guruja, ''Boga'', k meni, in govorila o molitvah in himnah nekim polbogovom. ''Čakaj, čakaj,'' sem rekel, ''kaj pa če te ZDAJLE zgrabi smrt?'' Presenečeno me je pogledala, in bila tiho. ''Kako bi molila?'' Izdavila je: ''Ljubi Bog.'' Vidiš, vidiš. Dve besedici sta maksimum:

- Ljubi Gospod,
- O moj Bog,
- Jezus Kristus,
- Ljubi Jezus,
- Ljuba Mati Božja,
- sveta Marija …

Lahko pa se pokliče tudi kakšnega svetnika, kajti med Gospodom in Njegovimi svetniki ni NOBENE RAZLIKE, četudi svetniki niso Bog, a Bog je v svetnikih, in ker so del Njegovega srca, so Bog. Tega seveda noben pol-kristjan ne more doumeti, skupaj z ateisti in muslimani (neverniki). A glej ga zlomka: ravno muslimani ponavljajo Gospodovo Ime, Alah, čeprav Alah pravzaprav pomeni 'Bog', kar pa še ni Ime. Pravilno je: Gospod Bog Jezus Kristus.

Mistični vidik svetega Imena Gospodovega

Mistika je v tem: ljudje smo svobodna bitja, in Gospod nam dovoljuje, da smo pametni ali nespametni. Če smo pametni, živimo v duhovnem svetu, ki je Resnica in je večen in blažen in vseveden; ali pa živimo v materialnem svetu, ki je začasen svet, poln užitkov in hudega trpljenja ter strahu. V duhovnem svetu ni časa, v materialnem svetu, kjer vse mineva, pa čas obstaja, ZATO OBSTAJA TUDI STRAH, katerega simptom je ponavljajoča se tesnoba. Vsega tega me je naučil nekrščanski sveti mož, in spoznali boste, da je res tudi za kristjane.

Sami se torej odločamo za trpljenje ali blaženost. In tisti, ki se odločijo za blaženost v Služenju Gospodu v transcendenci, hitro spoznajo, da med svetim Imenom, Njegovo podobo, ter Živim Gospodom, NI NOBENE RAZLIKE. Bog je namreč absoluten, zato je ENAK Svojemu Imenu, Svoji podobi in Svojemu simbolu. Za ljudi, ki so Božji (duhovni=transcendentni), je sveto Ime Jezus Kristus resnični Jezus Kristus.

Tega meseni teologi in verniki, še vedno ujeti v grehe spolnosti, vina in mesa, nikakor ne morejo doumeti, zato govorijo in pridigajo in žugajo: ''Vse to so samo simboli, SPOMINKI!'' Spominki, da se spomnimo na Gospoda, ki je za njih nekaj daleč, nevidni duh, v nebesih izza sedmih gora in sedmih voda in izza brezmejnega Oceana vzročnosti na duhovnem Nebu. Res, za take nespametne duše je Gospod res daleč. V resnici pa ždi v njihovih srcih, in je znamenje ob poti, je v Knjigi in je v Njegovem Imenu, če ga le LJUBEČE izgovorimo. A ker je za kamniti um vse to le 'simbol', vam, resnično, resnično povem: NE BODO GLEDALI NEBES, AMPAK SPODNJE VICE, ki so že pravi raženj za take nespodobneže, ki si upajo grešiti vpričo Gospodove podobe na zidu. Mislijo namreč: ''To je samo nekaj gline na lesu.'' Ali pa so še hujši od tega:

Učijo namreč, da so vse Božje podobe samo maliki! Ja, in potem po svojih pustih cerkvah nimajo podob Gospoda, nimajo svetnikov, Matere, angelov, in sveto Ime Gospodovo molčijo, kot da bi bili hudiči. Resnično, povem vam: njih vodniki so v peklu, ker zanje vic ni, kajti vice so zanikali.

Je torej tudi Gospodovo prelepo sladko sveto Ime:
JEZUS KRISTUS,
samo malik?

Neumneži, ki ne doumevajo duhovnega sveta, in malikujejo kamnito vero, mislijo, da je Ime Jezus Kristus nevredno njihovega NENEHNEGA ljubečega petja in ponavljanja. Take modele imamo po vsem svetu, in so verniki, ki so šele na prehodu iz ateizma v pravo vero. Četudi so morda že katoliki. Kje pa je šele Ljubezen do Gospoda! A kdor ne Ljubi Gospoda po semenu Ljubezni, ki ga dobiš osebno od Gospodovega predanega služabnika, je še vedno kajn, ne glede na popevanje v svetem hramu in 'duhovno' oblačenje.

V tem je torej mistični vidik petja, šepetanja in tihega ponavljanja svetega Imena Jezusa Kristusa: to je JEZUS KRISTUS, če Ga imenujemo LJUBEČE.

Teološki vidik Imena Gospodovega

Večkrat pomislim ali celo rečem, kakšno hudičevo srečo imajo nekateri pol-verni uporneži in celo teologi, ker ta ničvrednež jona ne obvlada celotnega Svetega pisma. Kajti potem bi jim šele naložil Božjih dokazov. A že tistih nekaj vrstic, ki so se mu približale, je dovolj, da zavrnejo celotne falange zemljenih teologov in duhovnih špekulantov, pripovednikov in pravljičarjev, seveda skupaj z osebnim Srečanjem, Spoznanjem in Služenjem Gospodu, ki je Jezus Kristus, edini Odrešenik (vsi ostali so predpriprava).

Kadar vam torej kdo reče, da je petje/ponavljanje svetega Imena Gospodovega 'nekrščansko' ali 'drugorazredno', se vljudno poslovite in pozabite na ta nesrečni primerek, pred tem pa mu povejte, da se mu je približalo Božje Kraljestvo, ter izrecite tole sveto Resnico, vseh resnic Vodnico:



In zgodilo se bo: vsak, kdor bo klical Gospodovo Imebo rešen.



In res: Kdorkoli bo klical Gospodovo Imebo rešen.

Pa poglejmo še v Staro zavezo, ki jo hočejo mnogi verniki kar pozabiti, ker niso brali Katekizma, kjer piše, da je celotna Stara zaveza napovednik Jezusa Kristusa, kar tudi je.

Mar nisi Ti, naš Bog, pregnal prebivalcev te dežele pred svojim ljudstvom Izraelom in jo dal potomcem svojega prijatelja Abrahama na veke? Prebivali so v njej in Ti v njej sezidali svetišče za TVOJE IME ter rekli: ›Če pride nad nas nesreča, meč, kazenska sodba, kuga ali lakota, se bomo zbrali pred to hišo in pred Tabo – saj je v tej hiši TVOJE IME; iz svoje stiske BOMO KLICALI K TEBI in Ti nas boš slišal in rešil.‹ 

Ti so tudi hecni: Gospoda kličejo šele, ko so povsem v dr..u! Za njih je Bog kot bankomat ali mlekomat za vogalom: tja greš le, ko Ga rabiš. Tudi to je bedno, a bolje kot nič.

No, pa se je krog čudežno sklenil. Današnji zapis sem začel z naštevanjem strašnih stisk, zdaj pa 'po naključju' našel ravno tak navedek, ki govori isto: ko je totalna stiska, lahko samo še kličeš (ponavljaš, poješ, moliš, šepetaš) Gospodovo Ime, ki je JEZUS KRISTUS. Preden sem šel to pisati, sem molil: ''Gospod, bodi Ti'', in res, Gospod je vse to skupaj spravil, kajti po moji pameti in znanju, to ni mogoče.

Ne oklevajte torej: k sveti maši in evharistiji, a to je le ena ura na teden ali na dan, kaj pa ostalih 161 oz. 23 ur? Riba je ves dan v vodi, ptica je ves dan na zraku, želva ves dan misli na jajca, zakopana v pesku, prešuštnik ves dan misli na greh, vernik pa ne bo ves dan mislil na Gospoda? Kakšen učenec pa je potem? Oblečena žaba? Ki javka, da Gospod ne daje glasu od sebe in ne znamenja? To je nepojmljiva blasfemija, in bom kar zaključil, da ne bom še kaj napisal.

Aleluja! Kdor ima nekoga rad, mu Ime tiste Osebe gori v srcu, in usta sama od sebe izgovarjajo njeno Ime. To je najvišja Resnica, in je teologija vseh teologij Mati. Kdor ji oporeka, ima kamnito srce in jezik namesto z medom, z blatom namazan. Zato bo imel tisti, ki ga posluša, blatna ušesa. Le kako bo potem kaj razumel??

Linkajte tistim, ki jih ljubite. Posamezen tekst linkate tako, da najprej spodaj odprete komentarje. Če pa naletite na posvečenega, ki odobrava in živi Učenje, ki je tukaj zapisano, mi prosim sporočite njegovo ime, četudi le v duhu, da postanem njegov večni sluga in mu na kolenih tlakujem Pot Domov.

Aleluja! Pa Gospod se nas Usmili.





2 komentarja:

  1. To pa je veselje duše, o sveto Ime Gospodovo, hvala Jona za to radost, ki se zliva v srce. Nektar poln Miru in blaženosti. Karkoli se dogaja okoli nas, sveto Ime prinaša mir in popolno zaupanje, saj kot je razloženo, med svetim Imenom in Gospodom ni razlike.

    Lahko si le predstavljamo, kolikokrat je sv. Favstina nežno, ljubeče izgovorila sveto Ime Jezusa. Njena spoznanja in združevanja z Gospodom Jezusom so pretresljiva, so nebeška Ljubezen in sila. Šlo je tako daleč, da je uvidela v trenutkih trpljenja in zadoščevanja za druge, da tudi izgovarjanje svetega Imena prihaja po Gospodu. (D. 1239): »O živa hostija, skriti Jezus, ti vidiš stanje moje duše. Sama po sebi nisem sposobna, da bi izgovorila Tvoje sveto Ime. …«

    Nič nenavadnega, da tisti, ki sta jim svet in njega danosti še blizu, ne zmorejo spoznati resnice svetega Imena, zašepetane v 21. zapisu. To je stanje sklepanja kompromisov z gnilostmi odganjkov materialističnega življenja, po katerem pa grabežljivo, vendar pod krinko sladkosti in brezbrižnosti sam vrag hara.

    Življenje je kratko, prekratko lahko, zato so me zadele besede na začetku zapisa: » … čas hitro teče, in ubogi tisti, ki jim ga na koncu zmanjka.« Doklej, ljudje, se boste pustili v iluzije vezati in sanjariti svoje naprej?

    1 Pt 5,8: Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl.

    Naj nas navdahnejo besede Najsvetejše, da smo v zvestobi ljubemu Rešeniku vsak tren, vsak trenutek (D. 193): »Moje srce je stalno Jezusovo bivališče. Razen Jezusa nihče nima vstopa vanj. Iz Jezusa črpam moč za boje z vsemi težavami in nasprotovanji.«

    Ljubi Jezus in Njegovi, hvaljeni na veke vekov. Tvoje sveto Ime v pripravljena srca naj gre, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lidija, tvoj komentar je tako poln, da me je navdahnil napisati naslednji prispevek glede vsaj dveh točk v njem!

    Aleluja, Gospod oživlja v naši deželici, aleluja!

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.