- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

sobota, 16. december 2017

20. Teološke zmede: je Bog Oče res jezni nevidni duhec??

Je Bog Oče duh "brez telesa in oblike"??

16.12.17, sob.

To vjutro sem mislil nadaljevati z razlago svetniških pravil, a me je prešinil Nekdo, in danes bom pisal o naglavnem teološkem krču. Navdih sem dobil v TEM mojem komentarju na blogu p. Cestnika, kjer je citiran verz iz Bhagavad-gite. Šele kasneje mi je kapnilo, da ta verz ne velja le za tiste (impersonalne) hinduiste in duhovne začetnike, ki še ne razumejo Gospodove vsepojavnosti v Njegovi Ljubezni, ampak velja tudi za vse tri 'religije' Knjige, torej tudi za krščanstvo in predvsem za nas, katoličane. NAM torej zvoni v daljavi, bi rekel Hemingway. Takole gre ta verz, še enkrat:

"Neinteligentni ljudje, ki nimajo popolnega Znanja o Meni, mislijo, da Sem bil prej brezoseben, in da Sem zdaj postal Oseba. Zaradi skromnega znanja ne poznajo Moje Višje narave, ki je neuničljiva in najpopolnejša."

Najprej kdo je neinteligenten: tisti, ki ne zna ali noče znati Ljubiti Gospoda, ki je Jezus Kristus. Toliko o inteligenci, ki je neodvisna vseh šol.

Judovsko-krščansko-muslimanska travma:
zabloda NEVIDNOSTI in BREZOBLIČNOSTI Očeta

… Je v dveh stvareh glede Boga Očeta, obe pa sta zblojeni:

1. Da je Bog Oče le nek nevidni duh na brezobličnem Nebu, in
2. da je Bog Oče janzenistični kolerik, domala divjak, ki nenehno samo kaznuje.

In ker 'morajo' takega videti (zaradi bolehne teologije) tudi svetniki in svetnice, začno Jezusa Kristusa predstavljati kot nekakšnega viteza dobrote, Robina Hooda, ki nas ščiti pred grmenjem in strelami Boga Očeta, inkvizitorja. Seveda je Bog Oče tudi Pravičen, če ne sprejemamo Usmiljenja, a Bog Oče je predvsem Usmiljen, sicer Njegov del Jezus ne bi mogel biti Usmiljen. Pa si poglejmo, kaj o Očetu piše naš sveti vodnik po teoloških tunelih in resnicah, Katekizem katoliške Cerkve. Četudi je v njem vse Resnica, je tole zabloda in vodilna herezija katoliške dogme:

1159: Sveta podoba, liturgična ikona, predstavlja predvsem Kristusa, ker nevidnega in nedojemljivega Boga ne more predstavljati … … Boga, ki nima telesa in ne oblike, nekdaj sploh ni bilo mogoče predstavljati s podobo …

Od kod jim te zablode, da "brezobličnega" Boga Očeta še nikoli nihče ni videl, če so Ga videli premnogi, in so ostali živi? Že v Mojzesu lahko beremo, koliko ljudi je vse videlo Boga Očeta in so ostali živi in zdravi. Samo en primer: 2 Mojzes 24,9-11:

Nato so šli Mojzes, Aron, Nadáb in Abihú ter SEDEMDESET izmed Izraelovih starešin na goro. In VIDELI SO Izraelovega Boga; pod Njegovimi nogami je bil nekakšen tlak iz safirja, tako čist kakor sámo nebo. In ni iztegnil roke zoper odličnike Izraelovih sinov; zrli so Boga, jedli so in pili.

In se dobro imeli. Bila je žurka. Mojzes pa je osebno govoril z Njim in seveda ostal živ. 2 Mojzes 33,11:

GOSPOD pa je govoril z Mojzesom iz obličja v obličje, kakor govori človek s svojim prijateljem.

Po Jezusovem telesnem odhodu je tudi sveti Štefan videl Boga Očeta, a teh stvari si ne upajo direktno zapisati. Apd 7,55-58:

»Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici!«

Le kako bi lahko videl Jezusa Gospoda na Očetovi desnici, če ne bi videl tudi Očeta na Jezusovi levici?? In tudi kakšna svetnica prav plaho omenja, da je videla Očeta, sicer bi jo zagotovo na grmadi sežgali, a tokrat je videnje svete Favstine Kowalske zelo jasno izpovedano:

D. 60: Na koncu litanij sem zagledala veliko svetlobo in v njej Boga Očeta. Pred to svetlobo in Zemljo sem zagledala Jezusa, pribitega na križ, tako da je Bog, če je hotel gledati na Zemljo, moral gledati skozi Jezusove rane. Razumela sem, da Bog blagoslavlja Zemljo zaradi Jezusa.

Boga Očeta torej nekateri vidijo v Njegovi transcendentni pojavnosti, in komur je to dano, pade kot pokošen po tleh in se stopi v solze Milosti. In od tega dne je drug človek.

Kaj smo spoznali do sedaj? Materialistična teologija, ki temelji na neodrešenem umu, ki je sam sebi vedno v napoto - ker nekaj trdi, kar malo kasneje zanika - ne zmore doumeti, da je Bog Oseba, s Svojim duhovnim transcendentnim TELESOM, ki ga transcendentne duše LAHKO VIDIJO, če Oče in Sin tako želita. Mar ni Jezus Kristus Gospod na Gori izrekel:

Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali!

To pomeni, da Boga ne vidijo le grdobeži, grešniki, vsi ostali pa Ga vidijo in slišijo. Župniki in teologi ta blagor razlagajo, da se nam bo zgodil po telesni smrti, mogoče, če bo sreča. A Jezus ne govori o tem. Govori, da kdor Ga Ljubi, tisti se drži Njegove Besede in On in Oče prideta, in živita z njim (KLIKNI).

Od kod te zablode pri kristjanih?

Glavna težava kristjanov je, da skoraj MORAMO zanikati videnje Očeta, ker da Oče je le en Brahman, breztelesni duh v nevidnih nebesih. To najbrž prihaja iz tega navedka, ki reče:

Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, On je razložil.

Tu pa se začenja veliko mešetarstvo neodrešenih teoloških umov: eni iz tega navedka trdijo celo takšno zvijačno herezijo:

Boga nikoli nihče ni videl, edinorojeni Sin, ki je v Očetovem naročju, On je povedal.

Takšna interpretacija pa je seveda satanski stih. Kajti Jezus Kristus Gospod NI NIKOLI POVEDAL, da Boga Očeta nikoli ni nihče videl, ampak je to zapisal evangelist Janez, za sebe in vse okoli sebe, ki res niso videli Očeta, ampak JIM GA JE RAZODEL JEZUS. To je pomen te vrstice: Tistim, ki Očeta ne morejo videti in biti Odrešeni, jim Ga je razodel Jezus, skozi Sebe. Kajti Oče in Jezus sta Eno, vendar sta dve Osebi. Kdor torej gleda Jezusa, gleda tudi Očeta. Vendar so Očeta videli že mnogi pred prihodom Jezusa in nekaterim je to dano še danes, če ima Bog določen vzrok za to.

Kdo nam je 'zasolil' Očeta?

Boga Očeta so nam torej dodobra zasolili teologi, ki so neodrešeni, ker nimajo dovolj Ljubezni do Gospoda, zato se jim ni razodel. Če pa se ti Gospod ne razodene osebno v medsebojni Ljubezni - le kako boš Odrešen?? Nemogoče je biti Odrešen le mehansko. In tudi le po veri, če ni res strašanska, zelo težko. Kdor pa ni Odrešen, svete stvari po mesnato razlaga in je sam sebi v spotiko. Njegovi učenci pa Božič slavijo po pogansko: s samoljubnim udvarjanjem sebi in svojim želodcem.

Vsesplošni zaključek

Prvi zgornji verz v današnjem zapisu, iz svete Knjige, ki je v pisni obliki stara 5000 let, nam pove, da so bili že takrat in so še danes nespametni ljudje, ki mislijo, da je:

1. Bog Oče neka brezoblična duhovna gmota, ki pa se potem:
2. inkarnira v človeka, kot je to zapisano za Boga Krišno, in 3000 let pozneje za Gospoda Jezusa Kristusa Rešenika.

'Mati vseh svetih Knjig o Bogu kot Osebi', Bhagavad-Gita (ne berite Šankarjevih brezosebnih/impersonalnih potvorb te Knjige, kar počno nekateri pristranski katoliški teologi, da bi hinduizmu nalepili etiketo impersonalizma, monizma in poganskega 'večboštva'), nas torej že tisoče let pred Kristusom pouči takole:

Neinteligentni ljudje, ki nimajo popolnega Znanja o Meni, mislijo, da Sem bil prej brezoseben, in da Sem zdaj postal Oseba.

Tudi katolik očitno misli tako: da Bog Oče ''nima telesa in ne oblike,'' kot to piše v Katekizmu 1159, citirano po svetem Janezu Damaščanu, potem pa se UOBLIČI in postane Oseba Jezus Kristus. To je seveda absolutna zmota, herezija, ki bi končno že morala končati na grmadi. Le kako bo nek duh brez oblike, vonja in okusa, bil Oseba? Če neumnež trdi, da Bog Oče nima ne telesa in ne oblike, torej tudi Oseba ne more biti. Je to razumljivo? Toliko o kamniti teologiji neodrešenih špekulantov. 

Ki v zadnjem času nadaljujejo z masakrom Nauka, dokler ne bo ves svet milijon sort protestantizma. Ki bodo vzklikali: "Ono Alah, ono Alah!" Švedski protestanti so namreč sklenili, da se mora Bog Oče po srednjem spolu nazivati, da bo LGBT zadovoljen. Vlada pa je deželo preplavila z muslimanskimi emigranti, ki sedaj na veliko 'veseljačijo' s Švedinjami - število posilstev je velikansko, a o njih se ne sme govoriti. Tudi frau Merkel je protestantka. Naš dobri papež Frančišek pa ima enako politiko kot ona: vse brate sveta skupaj, ne glede, da ne pašejo skupaj, ker so si različni! Do vsega tega prihaja tudi zaradi teoloških zablod. 

Bog Oče je torej Oseba, ker ima vse duhovne organe, kot mi: vsi kristjani vemo, da Bog Oče SLIŠI, VIDI IN GOVORI, TER TUDI DELUJE. Tudi duše so te narave. Torej ima Oče zagotovo ušesa, oči, jezik in roke. OK? Potem pa le ni nek brezoblični odmaknjeni duh, kot si Ga morda predstavljata islam in katekizem? Je pa On 'v duhu', gledano z naše, zemeljske perspektive. To je dejal tudi Jezus Gospod:

Bog je Duh, in kateri Ga častijo, Ga morajo častiti v duhu in resnici.

Kar pa ne pomeni, da ''nima telesa ne oblike''. Je to zdaj razjasnjeno? Vsi tudi vemo, da je Jezus Ljubezen in je zato tudi Oče Ljubezen, saj nam je On poslal Jezusa - iz Ljubezni do nas, zablodelih duš. In ker je Bog Oče Absoluten, to pomeni:

da je vsako Njegovo delo Ljubezen.
Tudi takrat, ko nas po očetovsko vzgaja.
Pri tem pa se nekaterim pokaže v svojem duhovnem telesu
in jih s tem Odreši za večno.
Druge pa Odreši z Jezusovim razodevanjem zvestim in zaupljivim dušam.
Ker Sin in Oče sta Eno.  

Očetovo duhovno telo so torej tudi Gospod Jezus Kristus, Gospod Sveti Duh, sveta Mati, svetniki in angeli in svete duše, je Cerkev in Sveto pismo, in so slike ter simboli krščanstva. Vse to je Bog Oče v Svoji veliki Ljubezni in vsepojavnosti. A je to tako težko sprejeti?? Tistim, ki grešijo z mesom in vinom, prav gotovo.

Kdor bi to vsaj malo doumel, ne bi besno nakupoval hranil in daril za Božič in Veliko noč, ampak bi se umaknil v kak tihi kot, in GLEDAL Očeta in Sina in Mati in svetnike in angele, in bil vesel v srcu in Miren in svet. Take Božje ovce so Gospodove večne spremljevalke.

Pa Gospod se nas Usmili. 





2 komentarja:

  1. Hvala za 20. šepet. Ljudje marsikaj težko sprejmejo, posebej, če se jih ene stvari niso dotaknile na lastni koži ali če ne poslušajo Božje besede iz ust Njegovih ljubečih. Pa smo pri Milosti Gospoda.

    Doživela sem, da se izlije Milost na različne ljudi, ob različnih potrebah in vedno znova me pretresa Usmiljenost Očeta. Kakor komu, potrebna pa je pri večini stiska in da je čaša trpljenja zvrhana. Potem pa kaj pritisne še od zunaj, kakšen očetovski strogi vidik Gospoda. In Oče je tako dober, da uredi še druge okoliščine, uredi, da je oseba npr. takrat nekje v miru, da poseže po knjigi, ki se posameznika osebno dotakne v globinah duše … in vse to omogoči, da so ljudje 'pripravljeni', četudi ne vedo, da so, ker niso pripravljeni po svojih merilih. Začutijo pa takrat, da so ob njih tisti sveti, ki jih imajo radi ali so se k njim priporočali za pomoč.

    In vse to je Njegova velika Ljubezen. Vendarle pa tudi to Usmiljenje ni čisto zastonjsko … Milosti so dane tistim, ki molijo ali so zanje molili drugi. Vse ima neko ceno … Jezus pa je dejal Najsvetejši (D. 324): »Le ena cena je, ki odkupuje duše – to je trpljenje, združeno z Mojim trpljenjem na križu. Čista ljubezen razume te besede, telesna ljubezen jih ne bo nikoli razumela.«

    Hvaljen Jezus in Njegovi, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res, lidija, samo Ljubezen duše vodi neposredno Domov, Ljubezen pa je čista vseh zemeljskih primesi šele, ko nas prečisti trpljenje. To trpljenje izvira iz naše izvorne zablode ENAČENJA s svojim telesom, okolico in imetjem. Enačenja s temi stvarmi se rešimo šele, ko dobimo Zdravo pamet. In Gospod mi je nekoč dejal, da je duša lahko očiščena po Njegovi Milosti ali po trpljenju, Zdrava pamet pa prihaja IZKLJUČNO LE S TRPLJENJEM. Kajti kdo je lahko očiščen, a če nima Zdrave pameti, bo to očiščenje izgubil, ter padel.

    To je vzrok, da mnogi med vami, tudi tistimi, ki so tukaj kaj nadebudno komentirali, zdaj pada: s trpljenjem padca se bodo očistili do konca, da se bodo spet dvignili in znali obdržati Gospodove Milosti, s katerimi zdaj delajo kot svinja z mehom: očiščeni so, pa zaradi nespameti ponovno lezejo v greh, polni izgovorov. A lidija je prejšnjič jasno napisala:

    "... Gre se za kompas srca in za trdno odločitev, komu boš Služil in kakšna je cena, ki si jo pripravljen plačati. Ne glede na to, kaj se na zunaj dogaja. In tu ni milimetra prostora za mešetarjenje, kalkulacije … tu se razgališ, čigav si."

    Zelo lahka in sladka Pot je z Gospodom hoditi, a le za tiste, ki so popolnoma resni glede tega. Ki ne mešetarijo več. Torej so dosegli Zdravo pamet, ki je Božja pamet. Aleluja!!

    Pa Gospod te in vas blagruj.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.