- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

četrtek, 28. junij 2018

79. Kako brez muk 'muvič po polsku'
Zakaj se učiti poljščine?
In zakaj fant ljubi dekle?

Pierogi-momo-gyoza-žlikrofi; svet je majhen.
Wikipedia

28.6.2018, czwartek (čvartek); še poletja ni bilo, pa je že jesen.

Kot smo v prejšnjem tekstu že napisali, je poljščina precej blizu slovenščini. In potem odkriješ, da poljščino hitro razumejo tudi mnogi drugi slovanski poslušalci: Hrvati, Srbi, Ukrajinci, Čehi, Slovaki … Menda se slovanščina deli na dva glavna dela: južno in zahodno slovanščino. A kakorkoli, nima veze, gremo v medias res, k bistvu.

No ja, še malo bom zakrožil, da dojamete, od kod smo Slovani in zakaj so slovanski jeziki v bistvu en sam jezik. Že sem pisal, da je slovenščina temelj za mnoge evropske jezike, in ne obratno. Zdaj pa vidim, da se je naš originalni slovanski jezik malo spreminjal, ko se je slovanski rod porazdelil po teh vzhodnih pokrajinah Evrope in Balkanu, in ko gre kakšen rod v neko zakotno dolino, tam besede malo drugače odmevajo - interneta ni bilo, radia in letal tudi ne - in ista beseda ima čez nekaj stoletij v različnih dolinah različen prizvok. Včasih pa kakšno zamenjajo med seboj z drugo, kar zna postati smešno. In imamo recimo besedo ura, ki se ji v poljščini reče godžina, kar v srbo-hrvaščini pomeni leto, godina. Tudi tega je kar nekaj, zato je poljščina zelo zanimiva, zabavna, skupaj z njenimi šumniki in pojočimi naglasi.

Torej, ko sem bil nekoč davno prvič na Japonskem, sem kdaj naletel na posebno hrano, ki je bila zame draga. Menda je prišla s Kitajske. Rekli so ji gyoza, ima pa dve varianti: ali je v olju pražena ali pa kuhana. Tamkajšnja mama me je naučila, kako se jo naredi, in ko sem prišel nazaj domov, sem spoznal, da se ji reče 'tradicionalna slovenska jed žlikrofi'. In ko sem bil drugič na Japonskem, sem tam spoznal dva meniha iz Ladaka, severne Indije, ki sta me naučila, kako se dela momo, njihovo tradicionalno jed. In spet je bilo vse enako, enake sestavine, bili so žlikrofi. No, ko pa sem se slaba dva tedna nazaj začel zanimati za poljščino, so vsi na posnetkih hvalili neko strašno super tradicionalno poljsko jed. Ponavljali so besedo: pierogi. Ko sem končno prišel do fotke, pa sem zagledal gyoza-momo-žlikrofe.

Svet je majhen, in vsi imamo iste korenine: južno Indijo, OD KODER PRIHAJA TUDI NAŠ SLOVANSKI ROD. Slovenščina ima veliko množico besed, ki jih najdemo v sanskritu. Vsi pa radi jemo momo, ki je očitno naša mama (ko otrok jé momo, ne more izgovoriti mama, ampak zamomlja: "Momo!"). Če se zavedamo tega, v besedah najdemo skupne korenine, in učenje postane lažje.

Kako najlažje začeti - za tiste, ki znajo angleško

Sklenil sem, da se bom poljščine učil predvsem s poslušanjem in ponavljanjem slišanega. Našel sem en dober walkman, zapuščino, se ga naučil uporabljati, šel na spodnjo spletno stran in na domači računalnik zložil 100 lekcij poljščine. To mapo sem 'odzipal' in 100 lekcij razdelil na štiri mape po 25 (ali pa na 5 map po 20), da na USB walkmanu lažje najdem lekcije. Ta spletna stran je: 50 jezikov, 50 languages; poljščina:


Kliknite prvo lekcijo, OSEBE, in zgoraj boste videli:

Free download MP3:  ALL

Pritisnete ALL, in takoj ZDAJLE vam bo naložilo VSEH 100 lekcij. Na glavni strani 50 languages, KLIKNI, pa levo zgoraj najdete tole:

All our books


kjer lahko pri Amazonu naročite KNJIGO z zapisi teh stotih lekcij. Dobro je namreč poslušati in istočasno brati poljski zapis teksta.

Potem pa naprej

Ko sem lekcije poslušal kakšnih deset dni, okoli 60 lekcij je bilo za menoj (vsako poslušam enkrat ali dvakrat, a ZELOOOOOOOOOO POZORNO, potem pa bom šel od začetka), sem na YouTube naletel na tegale človeka, Piotra, ki je pa taprava poljska faca. Kliknite na link, mirno poslušajte, in razumeli boste veliko. Problem poljščine je, da Poljaki govorijo precej hitro, ta možak pa je 'odkril' način, kako se učiti jezika kot otrok, na naraven način: s poslušanjem in ponavljanjem. No, poslušajte ga, govori počasi, za vas, kot govorimo majhnim otrokom:


Možak je naredil celo vesolje zanimivih lekcij, filmov, dnevnih razlag, zapisov in stika z njim, vse pa temelji na poslušanju običajne poljščine in ponavljanju. Kot se učijo otroci in se brez muk v kratkem času naučijo svojega jezika. Sam zase pravi, da ni bil 'talent' za jezike, ko pa se je začel učiti na tak naraven način, se je hitro naučil dveh tujih jezikov, v nulo.

Če pod zgornjim videom kliknete na Piotrov YouTube nick, MrRealPolish, pridete do veliko učnega materiala. A to ni še nič. Njegova spletna:


Čisto pod vrhom vidite tri razrede: PODCAST, PREMIUM COURSES in VIP. Podcast je kar nekaj materiala brezplačno, a se ZAPIS lekcij kmalu konča, medtem ko lahko poslušate vsako do konca. Če ne razumete pisane poljščine, enostavno kliknite z desno tipko: 'prevedi v slovenščina'.

Kdor pa je resen, da se nauči poljščino na hitro, mora nekaj plačati. Pod PREMIUM COURSES je pripravil 100 zelo obširnih posnetih lekcij, za 100 evrov. Lahko pa te lekcije študirate za en evro/15 dni ali 10 evrov na mesec, če sem prav razumel.

Tretja varianta je VIP (very important person) klub, kjer je ogromno videov in osebnih pogovorov preko internetne kamere. Cena 10 evrov na mesec, prekineš lahko kadarkoli.

Sam se za finančne variante še nisem odločil, ker je dovolj brezplačnega začetnega materiala, najprej je treba 100 avdio lekcij dobro predihati, ker vidim, da mi dajejo trdno osnovo, da lažje razumem Piotra, če naletim nanj.

Možak ima zelo izdelano psihologijo učenja jezika, pravi, da je to stvar psihologije. Bistvo vsega pa je, povedano po jonovo:

ODPOVEJ SE DRUGIM STVAREM, IN IMEL BOŠ ČAS IN ENERGIJO, DA SE BOŠ LAHKO INTENZIVNO UČIL POLJŠČINE. Manj drsaj po svojem neumnem telefonu, umakni se nekam z walkmanom in pozorno poslušaj ter ponavljaj lekcije. Recimo, ko si utrujen, greš počivat in pred ali po dremežu POZORNO poslušaš lekcije. Enako je ob dnevih, ko imaš zjutraj čas, preden vstaneš ali preden zaspiš. In dneve, ko ni velikega dela, lahko posvetiš učenju, recimo nekaj ur, razdeljenih na tri ali štiri časovne segmente.

Če se odpoveste izletom, žurkam, veselicam, koncertom in težavnim sorodstvenim srečanjem, se lahko v tem času naučite novega tujega jezika. Brez nič torej ni nič.   

Mislim, da je minimum ENA URA NA DAN, vsak dan. Kot boste videli, so ljudje, kak Ukrajinec, ki po pol leta intenzivnega učenja na tak način že zelo tekoče govorijo osnovno poljščino. Nobenega mučenja z gramatiko: samo poslušaj, zraven beri poljski tekst, in po malem ponavljaj, kar lahko.

Neverjetno pomaga, če znaš srbo-hrvaško, ker je ogromno poljskih besed, ki si jih lahko razložimo preko tega jezika. Npr: Zakaj se učiti poljsko? Beseda 'zakaj' je dlaczego (izg. dlačego). Slovenščina nam ne da povezave, hrvaščina pa pojasni: 'zbog čega', dlačego? Včasih pa je obratno in pomaga slovenščina.

Ne kupujte slabega walkmana. Imam takle USB walkman, Sony, starejši tip, to spletna je iz leta 2007:


Tole pa so novejše variante, v raznih barvah, kupite si preprostejšega:


Neverjetno, koliko funkcij ima ta mala stvarca, in modernejši so precej zmogljivejši; samo klikneš in že si v poljskem svetu, besedila lahko prevrtiš naprej, nazaj, skočiš na drugo lekcijo … Lahko se učiš pod lipo, v šotoru, v bivaku na gori, v postelji, na stranišču, le med vožnjo se ne učite, in NIKOLI, kadar imate kak drug opravek, KAJTI učenje jezika je stvar zbranosti. Piotr o tem pove veliko koristnega: nekaj boste že razumeli: Jak uczyć się języków, kako se učiti jezikov:


Če ne razumete dovolj, najprej poslušajte kakšnih 50 zgornjih lekcij, in bo že lažje. Takole pa je po 6h mesecih s Piotrom spregovoril nek Ukrajinec:


Zgleda, da Piotr snema dnevne prispevke, tale je od včeraj, in govori o 'častni' nogometni tekmi za uboge Poljake na SP, ki bo danes, ko se bodo pomerili z Japonci:


Kar pa se walkmanov tiče, sem jih vedno zavračal, ko pa se gre za poljščino, katero je govorila sveta Favstina Najsvetejša, pa …… vsak resničen bhakta popusti pri svojih načelih, ko pristopi nekaj svetega.
  
Zakaj se učiti poljščine?

Ljudje se poljščine učijo zaradi biznisa, ker tam da je vse ceneje, pa 'sužnje' dobijo za mali denar, in hrana je dobra, pa zabave, ženske, pijača …

Sam pravzaprav ne vem, kaj bom s poljščino. Se želim pogovarjati s Poljaki? Zakaj le, saj ne iščem ničesar od njih. Pa tudi dati jim nimam kaj, se mi zdi. Vse mi dajejo Bog, svetniki, bhakte in njiva. Na vsej Zemlji ni več kotička, ki bi mi kaj zelo posebnega pomenil, ker je ta kotiček v mojem srcu, skupaj z Gospodom. Pa vendar me nekaj razveseli: kjer je Gospod hodil, tam so sveta tla, in kjer so svetniki hodili, tam je nekaj svetega prisotnega. Torej me zanima neka druga Zemlja, ki je dana preko naše zemlje, in je sveta.

Svetost vleče, vleče dušo tja, kjer je Dom.

In bom malo drugače zaključil glede VZROKA, zakaj se učim poljsko. Moj pokojni prijatelj, akademik, znani matematik, japonolog in dobitnik cesarjeve nagrade, je napisal kupe knjig, in v eni od njih je tole zen vprašanje:

Zakaj fant ljubi dekle?

Če ljudi po vsem svetu sprašuješ to vprašanje, bodo tisoče let klamfali vse možne filozofije in tudi bedarije, A NOBEN ODGOVOR NI PRAVI, če nimajo čistih src. Zato vas zdaj vprašam:

Zakaj bhakta Ljubi Gospoda?
Zakaj mati ljubi otroka?
Zakaj bhakta Ljubi svetnika?
Zakaj Bog Ljubi duše?

To vprašanje sem že nekje napisal, prebralo je tisoče ljudi, a nobeden se ni upal odgovoriti. Zato sem absolutno popolnoma prepričan, da tudi vi in škofje in vsi teologi in dobri papež nimate pravega odgovora. Za pravi odgovor mora biti naš um transcendenten od želja tega sveta. No, pa bom tokrat podal odgovor, da bo naprednejše duše med vami pretresel in oživel: Zakaj fant ljubi dekle?

Odgovor:
On LJUBI!

Zakaj mati ljubi otroka? ONA LJUBI!

Zakaj bhakta Ljubi Gospoda? ON(A) LJUBI!

Zakaj Gospod Ljubi duše? ON LJUBI, KER JE LJUBEZEN, KAJ PA NAJ DRUGEGA?

In zakaj se ta črv uči poljsko? Ker Ljubi nekaj, kar mu je skočilo v srce.

Vi pa pač po svoje. Dziękuję (džijenkujen) za pozornost, pa Gospod z vami. Aleluja!



Še to: v kotu Google prevajalnika je gumbek z zvočnikom in glas vam počasi ali normalno prebere poljski tekst. Tu pa je stran, kjer lahko lastnemu tekstu dodate še poljske črke (sam še nisem na tej ravni):


In tu je en slovar za kakšno besedo:








22 komentarjev:

  1. Joj joj, včasih pa sem nad seboj dobro razočaran. Glavni link sem pozabil (hehe, pozabil se reče: zapomniałem) dati: kako so molili vsi Poljski svetniki, na čelu s sveto Favstino Najsvetejšo:

    https://www.youtube.com/watch?v=NvckiR0k3uU

    OdgovoriIzbriši
  2. Če želite avdio posnetek iz YouTube videa, npr. zgornjih molitvic, da si jih naložite na USB walkman, lahko naslov videa kopirate sem, v zgornje okence:

    https://www.onlinevideoconverter.com/mp3-converter

    In pod njim pritisnite START. Mašina bo začela kuhat in kmalu bo pretvorjeno, samo še DOWNLOAD pritisnete in imate na svojem računalniku lepe molitve. Potem pa jih daste na walkman in poslušate ter se jih naučite: na vrhu Triglava, na čolnu pred Piranom, v rimskih katakombah, na podstrešju, v krošnji drevesa, pod lipo ali pod kozolcem.

    Ni torej izgovora. Dobranoc.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jona, bardzo interesujonce i przydatne do nauki języka. Pogledala sem si posnetke in prebrala, pa zjutraj še linki vidoč. Navdušil je način učenja, ki ga podaja Piotr. Ob posnetku se utrnejo ideje in povezave. Jezik je zato, da se opeva Gospodovo veličastje, ušesa so za to, da poslušamo o Gospodu, tako uče svetniki, največji Gospodovi bhakte (Bog-ti).

    Jona, to veš ti razložiti, v ušesih mi odzvanja povezava besed in pomena iz linkov. Npr. pytania i odpowiedzi - vprašanja in odgovori. Jezik je tudi Božje orodje in odgovori so odpovedi. Neposredno in takoj v srčiko kot Jezus odgovori v Lk 14,33:
    »Tako torej nobeden izmed vas, ki se ne ODPOVE vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.«

    Notri je besedna zveza 'odpove vsemu' – to je ključni odgovor. ODPOVEDATI. Sveti Duh najprej reže in se zgodi odpoved, šele potem je pripravljeno, da se Pot in hoja za Kristusom začneta, to je jezik svetnikov in dežele Poljske.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, ki jezik mehkobe poznate. V priklonu pred Vami, lidija.

    V slavo Gospoda pojoč
    Pot niebanski niebeski
    poslušam jezik angelski
    Najsvetejše govor razumevajoč.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, vsepolno je povezav, kot praviš, še posebej če se spomniš vsaj nekaj staro-slovenščine in srbohrvaščine. Pa tudi duha Malega viteza Pana Volodjovskega lahko odkrijemo: ti bojevniki so vse opravljali na konjih, brez konja se najbrž nihče še do štrbunk-wc-ja ni odpravil. Če klikneš npr. 73. lekcijo, vidiš, da so besede POTOVATI, VOZITI, pa recimo ODITI, vse povezane z JAHANJEM: JEŽDIČ, JEHAČ, ODJEDŽ ... In tako Poljaki še vedno odjezdijo z vlakom, samohudom (avtom) ali peš. "Zakaj že odhajaš?": Dlačego pan juš jedže? Zakaj gospod že ODJAHA? In imamo povezavo s slovenščino: odhajati = odjahati.

    Tega je še pa še. Na primer 'Utrujena sem': Jestem zmenčona. Zmečkana torej, hehe. Zabaven jezik.

    Madonca kaj, dobro si povezala odgovoriti in odpovedati se!!! Aleluja! GOSPOD NAM ODGOVORI, KO SE OČISTIMO Z ODPOVEDJO. Ti pa kar nadaljuj s poljščino, to je bardzo bardzo interesujonce!!

    In glej, zdajle sem šel v prevajalnik vpisat "odpovedati se", in kaj sem dobil?????????: Poddać się. PODATI SE, upogniti se, prikloniti se. Podanik. Ko se priklonimo pred Gospodovimi nogami, se ODPOVEMO SAMIM SEBI, in Gospod nam ODGOVORI!

    Aleluja, pa to je Božje noro!!! Božji jezik, Božji jezik je slovanščina, zato jo je v sanskritu še vedno tako veliko!

    Prekleti smo Slovenci, ki smo pozabili na Gospoda, samo še prazne plesnive cerkvice so ostale po hribčkih, mi hudiči pa častimo komuniste, skupaj s 60% levo Cerkvijo. Kdor ima Boga v svojem jeziku, a je patološki kristjan, je to zaradi hudega greha. In je pater pisaril nedolgo nazaj, da Bog v Sloveniji nič ne govori že dolgo - kako pa bo govoril, če si gluh, da Ga slišiš, ker se ne podaš, ne odpoveš?

    Aleluja, Poljska moja, morda te pa obišče tudi moje telo, ne le moje srce! Kajti če si nosila 31 svetnikov, in si pred kratkim Jezusa Gospoda proglasila za Kralja in Gospoda Poljske, potem si zagotovo sveta dežela. Zakaj hoditi v Palestino, v Galilejo? Božji Jeruzalem je danes Poljska. Kłaniać się Ty, poddać się Ty.

    Pa tudi tebi lidija. In hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Namesto da kliknete na tale fuj-link in si umažete dušo od 'slovenske odrske umetnosti':

    https://www.dnevnik.si/1042831324/magazin/aktualno/briljantina-po-slovensko-oda-spolni-vzdrznosti

    raje poglejte poljščino za kuža-ljubce; če pesek razume, lahko tudi mi:

    https://www.youtube.com/watch?v=7O0bed6oIEc

    In mi je zablisknilo: pes (s-h: pas), pies; a vidite, da sta besedi pes in pas v slovenščini kot sestri? Zakaj? Ker so pse vedno vezali na usnjen pašček ali daljši trak, povodec, pas.

    In ko smo omenili usnje, reče se mu: skóra. Skorja torej, kot skorja drevesa, je tudi usnje narejeno iz kože, ki je 'skorja' telesa.

    In če poslušate vsak dan sveto Favstino, kako moli v linku prvega komentarja zgoraj, ste že sami opazili ZANIMIVOST in kontroverznost krščanstva:

    Molitev reče: in odpušč nam naše WINY (odpusti nam naše grehe), kot tudi mi odpuščamo svojim WINOWAJCOM.

    Vino po poljsko pa je WINO, in winowa je vinsko, torej:

    GREH PRIHAJA PO VINU in 'kakor tudi mi odpuščamo svojim vinovalcem'. Vinovalci pa so dveh sort: vinogradniki in pivci vina.

    Krščanstvo na pritlehni stopnji je torej vedno hinavsko. Rado pije vino, če je le mogoče, ker da rado pije Kristusovo kri; govori o morali, istočasno pa ve,

    DA JE PITJE VINA (ALKOHOLA) GREH, ker so grešniki 'vinovalci' in greh = vino.

    In zato nizka stopnja vere, kot jo imamo (ker je brez bhaktija) prinaša politike-kristjane, ki se pečajo in prijateljujejo z lažjo, levico; imamo strahovito katoliške dežele, kot so npr. Hrvaška, Brazilija in Mehika, ki so pravzaprav kriminalne dežele, in imamo Rusijo, ki je rodila komunizem, iz nedrij vernih babic ga je rodila, Frankenštajna.

    Krščanstvo duševne bede torej, skupaj z zajemnim deležem klera. Odprimo vrata hudičem, ki so programirani, da nas uničijo - to je Kristusova Ljubezen? Ne, to ni Jezus Kristus, nikoli ni bil in nikoli ne bo.

    To je le hinavska vera praznih cerkvic po hribčkih, laži in vina. Lažna 'kristusova ljubezen' je v resnici hudičevo delo, mi pa smo zaradi tega dela strahotno katoliška dežela brez enega samega svetnika, in z volivci, ki so levaki.

    Bhakti torej manjka. Zakaj je Poljska dežela svetnikov in je sveta, s Kraljem? Ker je že njen jezik bhaktičen. Poslušajte zgornje molitve v poljskem jeziku - pa jih ne moli svetnica - potem pa naše mašno brbljanje kake vere ali očenaša.

    Bhakti, BOG-Ti do Gospoda, je tudi v glasu in jeziku. Že sama mehkoba poljščine prinaša kup svetnikov, ki jih mi nimamo, niti enega. Ker se je Cerkvi fučkalo zanje.

    Kar se pa wina tiče: bhakte ga ne pijejo, in mesa ne jedo, kajti greh je biti omotičen ter kršiti Božjo zapoved: NE UBIJAJ!

    To je Kristusov Evangelij brez zvitoperjenja. To, da je Jezus pil vino, je bila le Njegova dobrota, da se je lahko približal pijančkom. Mislil si je: če ga bodo že žingali, izpred ali izza oltarja, naj vsaj Name mislijo, zato Bom vino spreminjal v Mojo kri.

    A hudič vsako dobroto v zlo obrne, in zdaj smo narod winowalcev, ki, ko se napijejo krvi pri sveti maši, odidejo volit kajne. In to že 70 let. Ali pa ne grdo niti k maši, niti na volitve, ampak čakajo na velikonočno šunko.

    Zato je Gospod ODŠEL, osebno Ga ni tu. Tu nam je pustil svoje naravne zakone časa, karme in treh stanj zemeljske zavesti (= Staro zavezo), tisti dan ob 5h popoldne pa je poslal armado svojih angelov, ki zdaj rešujejo, kar se med pijančki pač da rešiti.

    REŠI SE, KDOR SE MORE, IN BOG GA BO REŠIL! Pa lep vikend želim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zjutraj sem pozorno poslušala molitve po polsku na linku in povezovala pomene. In nato vidim jutranji komentar in razlage, ki zarežejo v samo boleče jedro prakticiranja polovičarske vere. Jona, odlično si pojasnil, kje se skrivljenost začne in kako se prvotno dobro pod vplivom človeških dejavnikov in hotenj sprevrže v nasprotje.

    Zanimivo je, da v izpovedani veri v poljščini Jezus 'siedzi po prawicy Boga Ojca', pri nas izpovemo - sedi na desnici Boga Očeta. Desna stran Očeta sta Njegova Moč in Pravičnost. Moliti pa je modlić się, kar spominja na moledovati, to je ponižno vztrajno prositi. In po večini so v krščanstvu, v tistem osnovnem delu molitve – prošnje namenjene predvsem ZASE, ko si ljudje želijo še npr. zdrave družine, uspeha v šoli in v službi, opravljene diplome, da bo vse ok šlo pri gradnji in bodo mladoporočenci srečni in obdarjeni s kupom otrok …

    Vendar tukaj ni rojevajoče se Ljubezni do Gospoda, ampak je prošnja, da nam gre dobro na Zemlji, da smo v obilju. To obilje pa je na koncu koncev le jarem, ki pa ni lahak, še manj pa sladak. Z vsemi prošnjami zase napaberkujemo le vozličke. Hmm, kaj je vozel v jeziku svetnikov, pogooglam; węzeł. Vezal, zvezal, zavezal si je človek življenje. Zato čimmanj vozlajmo in več Ljubezni Jezusu Rešeniku in ter svetim dajmo.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, uczmy się polskiego, język świętych, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdravljena lidija! Dobro ti gre vse tole! Pa cię pytam:

    Dlaczego TY uczysz polskiego języka??

    Prav si povedala, krščanstvo nižje, zemeljske stopnje, predvsem prosjači Gospoda, Ljubezni pa Mu ne nudi. Najbrž je enako s poljsko vero, a tu se gre za nekaj drugega: ko se velik delež ljudi od preko 40 milijonov Poljakov, na čelu z državnim vodstvom, 'zapiše' Kristusu Kralju in Mu pravzaprav priseže branjenje krščanstva v tej dobi potuhnjenega muslimanstva z levico, potem pa je to nekaj DRUGEGA, in nobena pritlehna šentflorjanska razlaga kakega Slovenca ali celo FDV-jevca tega ne more dojeti. Le kaj lahko dušni črv dojame?

    In v taki atmosferi je potem tudi lažje otroke vzgajati, da niso mavrični lažnivci in žrtve tovrstnega 'mesarstva'. Ker je že apostol povedal, da se gre za boj 'v duhu', ki je hujši od fizičnega, je torej jasno, da tudi propadlo krščanstvo-lažne-Ljubezni spada v Kajnov tabor.

    Reši se, kdor se more! Poglejte: nekdo bo tri leta twital in srfal, in bil po treh letih še bolj neumen in živčen, zmeden: nekdo drug pa bo tri leta vsak dan študiral tuj jezik. In po dveh-treh letih bo drugi lahko še v Avstrijo v dobro službo, kar počne že tisoče naših ljudi; ali pa bo šel v ZDA ali Avstralijo ali kam drugam. Prvi bo doma javkal, in še če bo obiskal Poljsko na tridnevnem romanju, ne bo nič kaj dosti odnesel od vsega skupaj.

    Ljubezen, bhakti do Gospoda in Njegovih svetih, JE VSE. In sveta Favstina ima tega v strahovitem izobilju, saj je Gospodova večna žena v nebesih. Če je kdo med vami, ki posluša zgornje molitve, in SLIŠI NJO, resnično, resnično povem mu:

    Kakor se pri sveti maši kruh in vino spremenita v Kristusa, tako je to resnično Ona, če je v tvojem srcu bhakti do nje. In poljščina ti postane kot da bi se nebeškega jezika učil.

    Lahko pa tudi kak posel tam sklenete, partnerstvo, službo ... Kar naenkrat je Slovenija postala nekam velika, in tudi v srcu lepša. Aleluja!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Madonca kaj, zdajle sem poslušal Pjotrovo novejšo zgodovino Poljske in razumel kakšnih 65%, in to po 14-h dneh poljščine.

    Zgodba je zeloooo zanimiva, od 1945, Rusov, komunizma, prebujanja, uporov, potem pa je prišel Karel Vojtila, papež, in Poljska vera je vstala, na Jasni gori, pri skrivnostni sveti Mariji z Jezuščkom, čudežih ... Še dobro, da vsega ne razumem v piko, pa se bom vračal te zanimive stvari poslušat, in upati je, da se bo ta gumpec, ki nima niti ene šole narejene, pravijo, počasi že naučil malo po poljsko govoriti.

    ZELOOOOO ZANIMIVO, bardzo interesujonce:

    http://realpolish.pl/rp211/


    PS: klinc pa Lj-TV dnevnik, ko nam Hrvatje-strahoviti-katoliki kradejo morje, širijo školjščišča, naši pa so v transu lažne krščanske ljubezni do tega satanskega pojava povsem indiferentni.

    Pohabljenci oboji. Zdaj pa prihaja nova garnitura, malo več bo krščencev vmes, vse skupaj pa še hujše.

    Ljudje bežijo, pol stvari je v propadu - kdo bo vse to poslušal? Pa SP v nogometu je, kdaj malo pogledam, slišim pa, da bo še eno svetovno prvenstvo v metanju motorne žage, v Kočevju. Takrat pa se bom raje učil po poljsko muvit,

    potem pa ob primerni priložnosti odšel to deželo obiskat. Tam bo zagotovo že polno Slovencev. Bomo že kaj koristili tej deželi. Pa tudi kak mlad fant naj gre tja v bogoslovje, da mu bo duša večno mlada.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobže jutre, čeprav Poljaki tega izraza nimajo, najbrž je češki? Pol pa dzień dobry!

    Včeraj sem zgornji link poslušal, ni res, da sem razumel 65%, ampak 80! Naslednjega pa res okoli 65, in je zelooo zanimiv. Govori o mnogočem, predvsem pa o odnosih Poljske s Turčijo, ker sta bili nekoč mejni sosedi. Otomanski imperij je namreč segal vse do Poljske. In se je dogajalo sem in tja, na koncu pa je v Turčiji nastalo mesto poljskih migrantov, imenovano Polonezköy oziroma Adampol po turkijansko. Mesto, ki stoji na sredini naravnega mostu med Balkanom in Turčijo:

    https://www.google.si/maps/search/adampol/@46.4746261,16.3926211,5z/data=!3m1!4b1?hl=sl

    Vse to najdete v zgodbi o Adamu Mickiewicz-u, vizionarju in poetu. Vzemite si čas, poljščina bo kar lezla v vas:

    https://realpolish.pl/rp326-adam-mickiewicz-i-turcja/

    Kar pa najbolj pretrese, pa je spoznanje,

    DA NI JONA ODKRIL MESIJANSKE VLOGE POLJSKE ZA SVET, AMPAK POLJAKI O TEM VEDO ŽE STOLETJA!!

    Neverjetno, celo negativna konotacija 'mesijanstva' se pojavlja pri kritikih, kot kadar si začne nekdo domišljati, da je Jezus Kristus. No, dohtarju S. iz FDV vse to prav pride pri iskanju izgovorov in pojasnil, zakaj je krščanstvo na Poljskem še vedno trdno, brez večjih znakov propadanja, kakršno je v Sloveniji, a zaman:

    Poljska je dala 31 svetnikov, in najbrž ima že nove prav zdajle, za razliko do nas: si lahko zamislite, da danes na Slovenskem biva kak neodkriti svetnik? Pa da bi ga Cerkev odkrila? O Bog sveti Božji križ, kakšen revež bi bil! Kajti mi smo velik katoliški narod ZAVISTI, kar je tudi g. škod Štumpf napisal v Družini, ko je bil vprašan, kako je kaj z našimi svetniki: ni jih, (ker je Cerkev nemarna ustanova do svetnikov, in) ker so verniki zavistneži.

    Kakorkoli, pustimo to gojišče rdeče bakterije, in se dajte navdahniti nad Gospodom in svetimi in Njegovimi navdahnjeni. Adam Mickiewicz:

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Adam_Mickiewicz

    Bil je borec za svobodno Poljsko in poet, na sliki je videti kot John Lennon brez očal. Ampak to ni še nič,

    nenehno mi gre po glavi sveti Janez Pavel II. iz prejšnjega linka o novejši historiji Poljske,

    KI JE BIL TISTA VISOKA ŠKOFOVSKA OSEBA, KI JE DVIGNILA, OBUDILA, PRERODILA, ODREŠILA IN OZDRAVILA SPET POLJSKO VERO IN NAROD.
    Pravzaprav so bili to trije ljudje: Rus Gorbačov, ter Poljaka Valensa in Vojtila. Ti trije so naredili Poljsko spet svobodno, IN NIKOLI VEČ NE BO ZAVOJEVANA.

    Kaj hočem povedati: kako je naš narod blago redil zdajšnjo ekipo škofov, kako jih je molil in blagroval, kako so polni Duha bili pred 'ad limito' v Rimu letos, papež jih je požegnal, vsi medeni so prišli domov:

    potem pa nič, NIČ NI OD TE GENERACIJE, niti enega od Duha danega bojevnika, ki bi natančno vedel, kaj je prav in kaj ne, ne le KAKO LAGODNO PREŽIVETI. Zato je Gospod umaknil vse osebne blagre, in jih drugim predal, umaknil se je iz te države, le angele in svoje tri generale je zapustil tukaj. Kajti ko pride na jezik grešnika kot kruh, med mašo, mu z jezika tudi pobegne, če je grešnik nečistega srca. Zato zaman hodi kdo tisto lepko s težavo požirat, kajti domov grede je enak grešnik, včasih pa še večji.

    Reši se, kdor se more, in Gospod bo pomagal! Učite se tujih jezikov, ker čez 100 let in še prej bo ta naša dežela temna. Temna bo od lažne krščanske ljubezni, ki jo zdaj spuščajo - kot sipa tinto - zdajšnji čudni mesije in megleni pitanci.

    Bratje in sestre, jaz pa vem za Domovino, in vem za NJEN ODSEV na Zemlji! Če vam je mar za duše, Ljubite Gospoda, če pa bi vseeno želeli svojim otrokom in vnukom dobro, pojdite na Poljsko in jih tam spočnite. In vzgojite. V to kar so: Božje duše. Ne pa da jih vzgajamo v to, kar niso, in zato smo vse bolj demonski narod. Narod ugrabiteljev otrok in njihovih duš. Takemu folku pa bo hudič dodobra poplačal usluge, po Božjem dopuščenju, in jim plačuje že zdajle.

    Vse to je tudi v Svetem pismu. Pa miłe powitanie in miło niedzielo!

    OdgovoriIzbriši
  10. Dobže jutre, čeprav Poljaki tega izraza nimajo, najbrž je češki? Pol pa dzień dobry!

    Včeraj sem zgornji link poslušal, ni res, da sem razumel 65%, ampak 80! Naslednjega pa res okoli 65, in je zelooo zanimiv. Govori o mnogočem, predvsem pa o odnosih Poljske s Turčijo, ker sta bili nekoč mejni sosedi. Otomanski imperij je namreč segal vse do Poljske. In se je dogajalo sem in tja, na koncu pa je v Turčiji nastalo mesto poljskih migrantov, imenovano Adampol oziroma Polonezköy po turkijansko. Mesto, ki stoji na sredini naravnega mostu med Balkanom in Turčijo, ob Bosporju:

    https://www.google.si/maps/search/adampol/@46.4746261,16.3926211,5z/data=!3m1!4b1?hl=sl

    Vse to najdete v zgodbi o Adamu Mickiewicz-u, vizionarju in poetu. Vzemite si čas, poljščina bo kar lezla v vas:

    https://realpolish.pl/rp326-adam-mickiewicz-i-turcja/

    Kar pa najbolj pretrese, pa je spoznanje,

    DA NI JONA ODKRIL MESIJANSKE VLOGE POLJSKE ZA SVET, AMPAK POLJAKI O TEM VEDO ŽE STOLETJA!!

    Neverjetno, celo negativna konotacija 'mesijanstva' se pojavlja pri kritikih, kot kadar si začne nekdo domišljati, da je Jezus Kristus. No, dohtarju S. iz FDV vse to prav pride pri iskanju izgovorov in pojasnil, zakaj je krščanstvo na Poljskem še vedno trdno, brez večjih znakov propadanja, kakršno je v Sloveniji, a zaman:

    Poljska je dala 31 svetnikov, in najbrž ima že nove prav zdajle, za razliko do nas: si lahko zamislite, da danes na Slovenskem biva kak neodkriti svetnik? Pa da bi ga Cerkev odkrila? O Bog sveti Božji križ, kakšen revež bi bil! Kajti mi smo velik katoliški narod ZAVISTI, kar je tudi g. škod Štumpf napisal v Družini, ko je bil vprašan, kako je kaj z našimi svetniki: ni jih, (ker je Cerkev nemarna ustanova do svetnikov, in) ker so verniki zavistneži.

    Kakorkoli, pustimo to gojišče rdeče bakterije, in se dajte navdahniti nad Gospodom in svetimi in Njegovimi navdahnjeni. Adam Mickiewicz:

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Adam_Mickiewicz

    Bil je borec za svobodno Poljsko in poet, na sliki je videti kot John Lennon brez očal. Ampak to ni še nič,

    nenehno mi gre po glavi sveti Janez Pavel II. iz prejšnjega linka o novejši historiji Poljske,

    KI JE BIL TISTA VISOKA ŠKOFOVSKA OSEBA, KI JE DVIGNILA, OBUDILA, PRERODILA, ODREŠILA IN OZDRAVILA SPET POLJSKO VERO IN NAROD.
    Pravzaprav so bili to trije ljudje: Rus Gorbačov, ter Poljaka Valensa in Vojtila. Ti trije so naredili Poljsko spet svobodno, IN NIKOLI VEČ NE BO ZAVOJEVANA.

    Kaj hočem povedati: kako je naš narod blago redil zdajšnjo ekipo škofov, kako jih je molil in blagroval, kako so polni Duha bili pred 'ad limito' v Rimu letos, papež jih je požegnal, vsi medeni so prišli domov:

    potem pa nič, NIČ NI OD TE GENERACIJE, niti enega od Duha danega bojevnika, ki bi natančno vedel, kaj je prav in kaj ne, ne le KAKO LAGODNO PREŽIVETI. Zato je Gospod umaknil vse osebne blagre, in jih drugim predal, umaknil se je iz te države, le angele in svoje tri generale je zapustil tukaj. Kajti ko pride na jezik grešnika kot kruh, med mašo, mu z jezika tudi pobegne, če je grešnik nečistega srca. Zato zaman hodi kdo tisto lepko s težavo požirat, kajti domov grede je enak grešnik, včasih pa še večji.

    Reši se, kdor se more, in Gospod bo pomagal! Učite se tujih jezikov, ker čez 100 let in še prej bo ta naša dežela temna. Temna bo od lažne krščanske ljubezni, ki jo zdaj spuščajo - kot sipa tinto - zdajšnji čudni mesije in megleni pitanci.

    Bratje in sestre, jaz pa vem za Domovino, in vem za NJEN ODSEV na Zemlji! Če vam je mar za duše, Ljubite Gospoda, če pa bi vseeno želeli svojim otrokom in vnukom dobro, pojdite na Poljsko in jih tam spočnite. In vzgojite. V to kar so: Božje duše. Ne pa da jih vzgajamo v to, kar niso, in zato smo vse bolj demonski narod. Narod ugrabiteljev otrok in njihovih duš. Takemu folku pa bo hudič dodobra poplačal usluge, po Božjem dopuščenju, in jim plačuje že zdajle.

    Vse to je tudi v Svetem pismu. Pa miłe powitanie in miło niedzielo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kaj vse se da izluščiti iz jezika, če se ne obremenjujemo s slovnico in pravili, ampak pozornost usmerimo na povedano, na stavke kot celoto.

    Dziękuję na pytanie; dlaczego TY uczysz polskiego języka?? S tem zaposlimo um in potem ta razmišlja o svetih in o njihovem jeziku, ki so ga govorili, Gospoda slavili. Umysł myśli o słowach świętych.

    Poslušala sem link - realpolish Najnowsza historia polski, pretresljiva je vsebina in tudi dejstvo, da se da kar nekaj razumeti, sama nisem razumela še niti 65 %, v pomoč pa je zagotovo bilo ogrodje vsebine, ki si jo jona podal. Kako tlačen je bil Poljak, nepredstavljivo, a se milo stori.

    Potem danes poslušam nove linke iz današnjega komentarja, zjutraj sem raziskovala internetno stran Piotra, osoba mówiąca w ojczystym języku. Bardzo dobrze krótkie youtube filmy po polsku. Co to jest? lekcija.

    In kot vse kaže, bomo Slovenci od lastnega skrivljenega dela naroda potisnjeni v jeklene primeže. Prebrala sem današnji jutranji komentar boleče osti resnice, nam se pa nihče iz te brozge ne obuja ali pač? Očitno je ta dežela malo zakleta, saj večina pobegne iz nje, sveti Friderik Baraga je šel čez veliko lužo, bojevnik kova sv. nadangela Mihaela, Peter Opeka, pa rajši na smetišče Afrike totalne reveže reševat kot da bi se kdaj povrnil v Slovenijo.

    Pa naj še nekaj dodam, kar se je porodilo ob prebiranju zadnje dvojne številke (26-27) Družine. Cerkvi manjka poguma; tako se glasi eden izmed podnaslovov zelo dobrega članka v tej številki, v prilogi Slovenski čas. Avtor je g. Mlakar, ki dodobra nastavi zrcalo Slovenski Cerkvi. Avtor si želi potujoče Cerkve po zgledu sv. Pavla in ne strukturne, ki se zapira v škofijske dvorce in pisarne s tajnikom in šoferjem.

    Avtor članka pojasnjuje, da je negibna in mlačnosti vernikov ne more pregnati. Jasno pove: » Zastonj se predstavniki cerkvene hierarhije pritožujejo čez mlačnost svojih vernikov, dokler sami ne premagajo svoje mlačnosti.«

    Samo spomnimo se, da je bil pri nas g. Rode, ki je znal prebuditi ljudstvo, njegove besede so imele odmev. Ko je po Svetem Duhu očetovsko opomnil naše škofe na zadnjem obisku v Vatikanu, je bilo to kasneje v neki oddaji skomentirano, da bi za razlago pa kar njega morali povprašati. Zdaj pa poglejmo živost Polska kościól in wiara na posnetkih prejšnjega 78. Šepeta. Vsi zbrani v enem Duhu, ki slavijo Jezusa Kristusa in Ga postavijo za Kralja domovine Poljske. Ali zbrani v bran vere pradedov, kar Poljaki so, se množice zberejo, da poslušajo govorce, ki javno in glasno oznanijo Jezusa Kristusa in prinašajo Duha apostolov, ki z zanosom branijo svojo vero.

    Tako pa pri nas v Sloveniji ni bilo ene odmevne, etra parajoče izjave škofov ali duhovnih pred volitvami, ki bi premešala to meglenost in zatohlost. Ki bi prihajala od srca in scelama, ker če bi, bi se o njej že slišalo in govorilo.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, w sercu zawsze jest ojczyzna Chrystusa Króla i Jego świętych. V priklonu pred Vami, lidija.

    P.S. Če najdem link omenjenega članka, ga dodam.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja, Piotr to uči: NE UČITE SE NIKOLI ENE BESEDE, AMPAK CELOTNE STAVKE. S tem se 5x hitreje učiš jezika in sproti še slovnice. Kot otrok, ki po nekaj letih že govori jezik, pa šole še videl ni.

    Dobro si pojasnila, zakaj se učiš, dobro sprejela bistvo, zdaj pa je treba to izpeljati do konca, da je duša varna.

    Pri razumevanju Pjotrovih tekstov za začetnike (PODCAST) pomaga seveda znanje srbščine, hrvaščine in naših pisateljev izpred 50, 100 let. Potem te povezave tečejo skrajno hitro. V 100 lekcijah 50h jezikov, je omenjana črna barva. Večkrat sem gruntal, od kod črna v slovenščini, a nisem odkril 'korena'. Pa mi ga tokrat daje poljščina:

    czarny, čarni.

    In vidiš: čarni je povezano s čaranjem, čari, to pa seveda s črno magijo, ki je bila nekoč precej prakticirana v vseh narodih, tudi našem.

    In beseda chory (hori): biti bolan. Seveda je to povezano s S-H: gore (slabše) ali slovenskim gorje. In beseda vlak: pociąg (počjong) - lahko si domišljamo, da je to od POČAKATI, 'počak'. In 'priti' je po poljsko 'prisesti'.

    Naj mi ženske ne zamerijo, a ženska je kobieta, nisem jaz kriv za to, debela ženska pa gruba kobieta. Ta beseda še najbolj spominja na kobilo, kar je bila nekoč druga najpomembnejša oseba pri Poljakih, saj so bili v vsem odvisni od konjev. In žene. Še bolj pa je smešen 'moški': mężczyźni (menžčižnji), kar bi lahko analizirali: moški s 'čizmi', s škornji torej. V Jugi pravijo: "Svaki pravi mož ima uru, curu, brke i nož"; a na Poljskem je bil možak tisti, ki je nosil škornje. To so bili vojaki, policaji, premožni kmetje in frajerji. Enako je bilo pri nas, samo našo narodno nošo poglejmo.

    In tako na vsakem koraku najdeš skrajno zanimive povezave, s tem pa hitreje RAZUMEŠ.

    Praviš, da je bil Poljak tlačen, in zadela si njegovo mesijanstvo: sprejema, kot sveta Favstina Kowalska, da mora trpeti, kot je Kristus trpel. So pa tudi Poljaki delali grozne poboje, v odziv, samo podcast o zgodovini z Ukrajino poslušaj. In baje je Putin leta 2008 Poljakom predlagal, da si z Rusijo razdelijo Ukrajino. To pa bi bil satanizem!

    Ja, hvala, sem prebral Mlakarjev prispevek, poslan mi je bil, s pripisom: "Tale pa je zagotovo tebe bral na blogu." Morda pa se bo v naši zmrznjeni megleni Cerkvi vendarle začelo kaj premikati, a kaj, ko je bilo s temi volitvami v glavnem mnogokaj zapečatenega za vedno. Duša rodu je v uničenju.

    Res je kot veliš, takole mora biti: človek se uleže na kavč in gleda v strop ali skozi okno v nebo, in če se pojavi resničen škof, mora glas o njegovem glasu priti do tega človeka, in se ga dotakniti v dušo, v srce.

    To je Božji škof, vsi ostali pa so pripečkarji, uradniki in spretneži.

    V tem je torej merilo. In edini, ki je to doumel, je bil g. Aleš Primc, a je žal naivno podcenil zlobo in zvitost nasprotnika, kot kak mlad boksar v ringu, ki se ne zaveda, kako zelo so profiji z vsem hudičem namazani. Tudi g. Janša, kot škofje, ni nikoli doumel kaj res pomeni KRIK, in ni nikoli izkoristil niti 70 % tega, kar bi lahko. Samo Aleš je imel navdih, a ker se narod ni začel odzivati, še daleč najmanj pa Cerkev s svojo levo gardo, ga je Gospod umaknil in zavaroval. Polovičarjem pa pusti, da nadaljujejo svoje klerične sanje, in postanejo karkoli pač želijo, recimo predsednik DZ, drugi pa predsednik vlade?

    Ojčizna, Ojčizna, Ojčizna moja. Pa hvala ti lidija! In nadaljuj.

    OdgovoriIzbriši
  13. Nemaš kej praskat, bi rekla Šentrnejka:

    JEZIK SE UČI Z VSAKODNEVNIM ČIM DALJŠIM POSLUŠANJEM.

    To je vsa znanost, Pjotrova šola, in pripravil je enormne količine odličnega materiala. Mene pritegnejo kakšne zgodovinske, svetniške, in je zanimivo, da kdaj razumem 55%, kdaj pa celo 80, bistvo pa razumem v glavnem vedno. In to le po 14h dneh. Seveda pa ne znam še nič povedati, a to

    PRIDE S ČIM DALJŠIM POSLUŠANJEM LAŽJIH TEKSTOV,

    pravi Peter. No, zdajle je fuzbal, a grem poslušat tole:

    https://realpolish.pl/rp320-kazimierz-jagiellonczyk/

    Kdo bo pa vedno poslušal domača sranja in laži; nesposobne in izgubljene politike ter začarane duhovnike (oboji so v glavnem začarani od lažne 'ljubezni', ki pa prinaša le zlo). Zakaj pa bi človek samega sebe obsodil na to štalo, če je njegov Dom nebeški?? Tu doli na Zemlji pa pravijo: home is where you are happy, dom je kjer si srečen. In če si srečen slišati o deželi, ki je rodila wielu świętych, potem MORAŠ slediti ta navdih, in Gospod te bo vodil naprej. Kajti ON že ve, kaj je pripravil, ni pa to moja briga, kar je Njegova. Moja je, da sledim, kar mi v srce vrže, in se tega držim brez sekunde omahovanja.

    To je ta Evangelij.

    OdgovoriIzbriši
  14. Jona, zelo smiselna in življenjska pojasnila izvora besed, utemeljena v praksi . Tudi gruba kobieta vodo drži, četudi bodo sedaj nekatere kobjete hrzale.

    Słuchałem podcastu o A. Mickiewiczu, še veliko veliko se za naučiti. Gre v uho melodija stavkov in povezave besed. Zanimivo je, da se kar nekaj besed razume , zabaven in mehak jezik je tale poljščina. Mehkobo poslušajoč, kot na ladji jest język polski pozibavajoč.

    Jona, pa še nekaj iz mašnih pridig, kar me skrbi in srbi na jeziku, izpovem. Tudi včeraj poslušamo, da je Jezus naš prijatelj. Kako naš prijatelj?? Mi smo Njegovi služabniki, sluge in niti pomisliti si ne upam na to, kar pridigajo, ne da bi me začelo stiskati v prsih in kar neka megla me zagrne. Oddaljuješ se in postajaš samodržen, če te vodi ta misel. Pa še nekaj, o čemer ne slišim NIKDAR razlage. Da je Gospodu ljubše, da si služabnik Božjega služabnika kot Njegov sluga. Da o prijateljstvu z Njim ne govorim več.

    Pa še ta, da naj prepustimo boj z grehom Njemu, da je to samo Božje delo, ker to človek ne zmore. Ker sem butasta in resnično zelo počasi kaj doumem, se sprašujem, kako samo Božje delo?? Mi se moramo v prvi vrsti boriti, odpovedati se in Gospoda prositi npr. za čistost, za razum, za jasno videti, kaj je prav in kaj ne …

    Hvaljen Jezus in Njegovi, ker smo bedaki in butli, prosim Vas, Milostno pomagajte tistim dušam ubogim, ki so pripravljene kaj sprejeti, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  15. 1. del, še o poljščini:

    Haha, da bodo zahrzale kobjete, pa to je OK, saj to je njih narava. Problem je, če začno še kikirikat :)

    Ja, Pjotr govori na tak način, kot se pravljice otrokom prebira, zato je privlačno poslušat in kot otrok nič ne bi razumel, če bi mu brali prehitro in odrezano, tudi mi lažje razumemo na tak način. Potem pa je še poljščina mehkejši jezik. Najbolj mi je v srce padlo tole: Ojca všehmogoncego.

    Wszechmogącego.

    Kako lepa beseda! Ko pa sem poslušal o Kazimirju Jagjelončiku, da je imel 13. otrok, potem pa na 15:15 minute reče, mimogrede, da je imel tudi enega sina, KI JE POSTAL SVETNIK, so me solze zvile. Le zakaj, sem kaj bolan? Histeričen, kot sveta sestra Favstinka (tako so jo ocenili, ki so zvedeli, da jo je nagovoril Gospod Jezus)? Kaj pa je narobe s svetniki, da se mora človek zjokati?? No, Cerkev pravi, da so grešniki, morda zato.

    OdgovoriIzbriši
  16. 2. del, o modernem nedeljskem pridiganju čudnih stvari:

    Prijatelji da smo z Gospodom, da pridigajo, praviš lidija? Ja to je pa lepo, torej smo vsi svetniki. Vsi smo enaki Abrahamu; Jak 2,23:

    "Tako se je izpolnilo Pismo, ki pravi: Abraham je verjel Bogu in to mu je bilo šteto v pravičnost, in imenovan je bil »Božji prijatelj«."

    Tudi Jezus Gospod je svojim izbranim apostolom dejal (Janez 15, 13-15):

    "Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste Moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas Sem imenoval prijatelje, ker Sem vam razodel vse, kar Sem slišal od Svojega Očeta."

    Kako pretresljivo! No, in zdaj se krščeni vražički tudi sami imenujemo kar za prijatelje, saj smo vendar ENAKI apostolom in Abrahamu IN DELAMO VSE, KAR NAM JE NAROČIL! Nej taku? Je taku?

    Vidiš lidija, kaj hudič dela iz krščenih matičkov: Gospodove 'prijatelje', kljub temu, da nihče ni srečal Gospoda iz srca v srce in iz oči v oči in nihče ne dela, kar nam je naročil.

    Nej taku? Je taku?

    Dobro temo si odprla. Zato pa je krščanstvo kot je. Mar g. predsednik DZ in tisti njegov sosed, ki hoče biti šef vlade, nista Jezusova prijatelja? Pa tudi naš prvi katoliški predsednik države je prijatelj Božji, saj so ga katoliki izvolili, k mašam hodi, in je dobri papež čisto meden postal ter mu namignil, da pride na obisk. Škofu Štmpfu pa se je le dvoumno nasmehnil.

    Saj za prijatelje, je dobro le najbooooljšeee ...

    Toliko o mraku sveta. Kar pa se Resnice tiče, pa tisti, ki so se imeli za Jezusovega prijatelja, potem pa On nekoč pride nenapovedano, kot nočni tat, in se jim razodene, v trenutku spoznajo, da je On Gospod nad gospodi in Kralj nad kralji in Milost nad milostmi, in da je všehmogocnji.

    Kako boš tako OSEBO imel za prijatelja? Tudi če On želi, da smo Mu prijatelji, in ti reče "prijatelj", ne smeš biti tak padli idiot, da to vlogo sprejmeš. Četudi obstaja pet ali šest položajev Odnosa z Bogom, od katerih je biti služabnik nižji, biti Njegova večna duša mladenka pa najvišji,

    SO VSI TI ODNOSI SLUŽENJE GOSPODU Z LJUBEZNIJO.

    No, patri so vse bolj luteranski, ker je ljudstvo vse bolj predojdipalno. Zato se pogovarjajo na tak način, to je v skladu z doktrino dobrega papeža Frančiška, ki je Božja inkarnacija papeža za krščene ateiste.

    Sam sem slišal, da je škof spodbudil "iskanje svetosti in potencialnih svetnikov" po farah. Kot so nekoč udbovski špiclji iskali 'izdajalce naroda', tako zdaj verniki držijo oko in uho na sosedih, če je kje kak svetnik. Oprezajo se, namesto da veselijo in gledajo Gospoda. Le kam bodo prišli????

    A Bog ne daj, da res kakega najdejo! Iz njega bodo naredili boksarsko vrečo v Imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Zavrela bo zavist in svetnik bo postal mučenik.

    Ko sem bil na Vzhodu, sem imel razsvetljenega učitelja. Kadar sem šel k njemu na osebne razgovore, me je veeeedno sprejel kot prijatelj, jaz pa sem vedno imel tremo, kajti kak demonček v meni je najbrž kar srce v hlače dobival, ko sem šel v tisto sobo, ki je bila 'Levja jazbina'. Potem pa sem videl druge učence, nekatere, ki so padli na to in resno mislili, da so lahko kar kolegi z učiteljem: hodili so k njemu na čaj in sladkorčke; slikali so se z njim in kaligrafije jim je podarjal,

    A IZ TEH NEUMNIH DUŠ NI BILO NIKOLI NIČ, LE KLINČEV NAPUH.

    OdgovoriIzbriši
  17. 3. del:

    Zato je tvoja reakcija pravilna, kaže na duhovno zrelost in duševno zdravje. A ne pozabi, da Bog uporablja razna posladkana in čokoladna zdravila, v trudu, da bi rešil še kakšno dušo. Kot je rekel apostol Pavel v 1 Kor, želi postati vsem vse, da bi rešil vsaj kakšnega. Pa še tako jih reši bolj malo, ker duše NOČEJO biti več rešene,

    AMPAK SAMO STREŽENE.

    Prav imaš: BOG NADVSE CENI NAŠ BOJ za čistost in Ljubezen do Njega, potem pa pride, in On opravi Odrešenje, ne mi.

    Misliti in pridigati, da vse naredi le Bog, je navadna satanska lažnivost, saj je Gospod v priliki o svatbi jasno povabil svate, in njih delo je bilo, da pridejo. A niso prišli, in umrli so. Kot Judje. Potem je povabil kogarkoli, pogane, da jih pogosti, in vsi so prišli, eden med njimi pa ni imel svatovske obleke, oblečen je bil kot njivsko prase. In kaj se je zgodilo? Ni bil deležen Odrešenja, ampak ječe, temnih vic:

    http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+22%2C+1-14&id13=1&pos=1&set=2&l=sl

    Zakaj torej nekateri duhovniki trobije bedarije in laži? Mar se naumni človek ne bi MORAL lepo obleči za zastonjsko gostijo? Je naše srce in življenje lahko svinjsko, če smo povabljeni na Jagnjetovo gostijo? Po pridigah današnjih teoloških zgrešencev, smo pač lahko prasci. Bo že Bog vse uredil, le ostani prase, zakaj pa ti je dal spolni organ, vino in harmoniko? A Jezus Gospod tega ni učil. To učijo oni. Kdo torej uči skoznje???

    To se dogaja, ker imamo mama-škofe, same permisivno vzgojene, ker so duhovniki brez duhovnega nadzora, ker nimajo duhovnega razumevanja Pisma in so zato postali razuzdani v svoji nadkompenziranosti. Nikoli niso poslušali razlag Svetega pisma OD V BOGU REALIZIRANE OSEBE, BHAKTE (Bog-te).

    Glej Lidija, če se bomo s tem ukvarjali, bomo samo nesrečni, taki verniki pa bodo jezni in zlobni do nas. Zato sem mnogokrat rekel, da je bolje biti gluh v cerkvi, ter kipe in slike svete častiti, in Gospod bo prišel, Oba bosta prišla, z Očetom, in živela s teboj.

    To je Kristusov Evangelij. Hvala Tebi Zvesti!

    In tebi lidija.

    OdgovoriIzbriši
  18. Jona, hvala za obilo Božje besede, to pa je razlaga po Svetem Duhu, da se takole pojasni je val, ki ga prinaša Moč Gospoda. Že naklonjeno prebiranje trojice odgovorov v človeka vsadi smer in Duha.

    Mejno je pluti po teh vodah razglašanja in dajanja smeri, odprtih src in željni bodo sprejeli, drugi pa … kakor kdo želi.

    Težka bo to pot, misija nemogoče na tak način najti svetost kot si povedal, da se jo lotevajo. V srcih dobro vedo, da tako ne gre, papež Frančišek je našim škofom na zadnjem obisku, kot berem v zadnji dvojni številki Družine, nakazal vzroke pomanjkanja duhovnikov tudi v preveliki posvetnosti, da sodobni meščanski individualizem in uživaštvo prodirata tudi v njih. Torej, ko ljudje, tudi mladi, to zaznajo, jih nekaj odvrne, odvrnejo se, ker tam ne zaznajo Svetega Duha, ker Ga ne more biti.

    Nekaj pa se še porodi, da je včasih enormno teološko znanje poklicanih lahko breme za delati korake naprej. Ker ko kdaj poslušam naše škofe ali kakšne duhovnike nehote dobim občutek, da jim ta izjemen repertoar teološkega tisoč tonskega gradiva predstavlja tako veliko berglo in oporo, center vsega, da se ji nikakor ne morejo odreči. In ne iščejo naprej, ne praskajo, ne kričijo, ne poizvedujejo … ustoličijo se v tej samozadostnosti in se predajo toku, toku višjega, izobraženega ranga, ki pa je še vedno samo tok materialnega sveta.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, Vas veseliti in v Vas brezmejno zaupati, v priklonu pred Vami, lidija.

    P.S. Poslušala sem del podcasta o kralju Kazimirju, slišala, da imel je sina svetnika. Si morete misliti, voditelji naroda imajo sinove svetnike, pri nas pa vsa Slovenska Cerkev ne premore enega.

    OdgovoriIzbriši
  19. 1. del:

    Haha, dobro si napisala, a ta moj smehec je tudi jokav. Ker je res. Dobro vse skupaj opazuješ in sklepaš, ni kaj, vodi te še kaj drugega, ne le kobjetika :) Hvala Bogu in tebi.

    Preveliko teološko znanje je zabloda. Je prva polovica problema nesvetosti. Biti npr. en predavatelj na teologiji na koncu koncev postane tudi klerikalna politika, saj moraš nemarno, nesramno, včasih pa tudi lažno, predstavljati druge religije. In ko naletiš na Bhakti do Boga, kar je krona indijske duhovnosti, špica, Konec in Vse; takrat to spregledaš, in vse tvoje teološko znanje postane železna krogla, ki te vleče v temine morja. Preveč teološkosti je pot v vice, pri lažnivcih pa pot v pekel. Preveč teološkega znanja je, kot da bi si nekdo ob hiši postavil eno razpelo ali kapelico, potem pa bi jih postavil še 10 ali 72. Zamisli si 86 kapelic ob neki hiši! Enako je s hiper-teologi: histeriki so.

    Druga polovica problema pa je ravno obratna: neznanje, nepoglabljanje začetnih, otroških variant kateheze. Ostati Lojzek, ki kvasi dualistične zgodbice nezahtevnim poslušalcem. In ker takšni niti sami ne iščejo zares Gospoda (ker mislijo, da so Ga z minimalnim prizadetim študijem teologije že dobili), niti ne iščejo svetniških duš za blagoslove, za odnos in za TRANSCENDENTNE pojasnitve.

    In mešanice teh dveh bolezni je danes Cerkev. Posledično ni svetniškega kadra, ni KONTROLE pravljičarjev, in začne se širiti POHABLJEN, HERETIČNI NAUK. Če se takim približa resničen Nauk, je najprej ignoriran, potem pa ostro napaden kot 'heretičen'.

    Ja, lurteranstvo vas bo vse pogonobilo, še preden prek levičarjev uvozite milijardo muslimanov.

    Čeprav ima katolištvo najpopolnejšo obliko Nauka, še vedno gnije in propada,

    KER NI PREPOZNANO NADALJEVANJA EVANGELIJA, TO JE BOG-TI, BHAKTI, ZNANOST LJUBEZNI Z GOSPODOM.

    Pravijo, da je Evangelij 'zadnja beseda', a kako bo zadnja, če je Prva Beseda? Temelj je prva 'plata', ne pa zadnja plata neke hiše. Imeti temelj za zadnjo plato pomeni, da pojma nimaš, kaj je hiša.

    Katera je ZADNJA BESEDA? Če je prva beseda INA NA, JAZ SEM, potem je zadnja beseda:

    TY, Ojcze wszechmogocny.

    Prva Božja Beseda in Ime je JAZ SEM, a zdaj sva dva, ni več sam, zato se moram tudi jaz predstaviti:

    TI SI.

    Moje ime je 'Ti Si', če sem resničen, in Tvoje ime lidija, je 'Ti Si', če si povsem Božja.

    Krščanstvo pa ne vidi in ne sliši več Boga, ker je v grehu, zato se opira le še na pomožno berglo Druge Jezusove in Mojzesove zapovedi. Prve, o LJUBITVI BOGA, pa zanje ni. In tako tudi najvišji kleriki svoje traktate končajo z mislijo in besedo: 'ljudje' - ker so postali le trgovci in ljudi rabijo za lagodno življenje. Zato jih učijo 'afne gunca'. Ne mislijo ves čas na Gospoda, ampak le na ljudi. Ker rabijo ljudi. Zato je Cerkev postala eno društvo. Svetniki pa so rekli:

    "Na koncu ostane le Gospod."

    In ker ni več prisotnega, slišnega, vidnega in oprijemljivega Gospoda (če je srce nečisto, je duhovni vid slep, in Ga ni za zaznati), se začne razvijati pravljičarstvo, ki pa mu duše dolgoročno ne nasedajo več.

    OdgovoriIzbriši
  20. Drugi del:

    Pa še mnogo drugega bi lahko pojasnili: npr, da ljudje, ki niso v mladosti bili lačni in preganjani ali zavrženi,

    NE MOREJO POD NOBENIM POGOJEM RAZVITI RESNIČNEGA SOČUTJA. Nema puta! Zato, ko postanejo škofje, niso res so-čutni, kot kaka debela baba na RK ni, ampak jim je to le mehanika: namazan način preživetja, bolj so politiki, spretneži in potuhnjeni kalkulanti. Ne da bi vedeli, postanejo 60% levičarji, dolgoročno pa tudi mavričarji.

    Krščanstvo v času in okolju izobilja torej NE MORE uspevati. Ker imajo vsi 'polne riti' že od rojstva naprej. Taki modeli nimajo resničnega sočutja, zato tudi resnične hvaležnosti ne, niti resničnega bhaktija, Ljubezni do Odrešenika od vseh trpljenj.

    Poljaki pa to imajo, ker imajo strahotno zgodovino.

    In zato smo, kjer smo. Reši se, kdor se more, Slovenija se potaplja, učite se tujih jezikov, predlagam poljščino, ker so jo govorili mnogi svetniki

    Ojca všehmogoncego,

    Pa tudi svoje otroke boste tam lažje vzgojili v to, kar v resnici so: Božje duše.

    PS: kar se pa otrok tiče, hvala Bogu in reševalcem, ki so jih žive našli v tajski jami! In tako bodo mladi nogometaši lahko gledali finale SP, in skupaj s starši in prijatelji bodo Bogu bližji, kajti soočenje z ujetjem, lakoto, smrtjo in sodelovanjem, jih je naredilo sočutnejše, resničnejše in Živejše. Pravijo, da bo vhod v jamo poplavljen še mesece, a mislim, da jih bodo s podmorničkami že rešili, ali pa vsaj TV pripeljali, da gledajo tekme. In če se kak od teh dečkov odloči za bogoslovje, bo resničen, Božji škof.

    Ker samo iz takega materiala nastajajo resnični ljudje.

    OdgovoriIzbriši
  21. To je Pot Jezusa Kristusa:

    SKOZI GROB ITI (ne pa skozi slaščičarsko semenišče),

    OD MRTVIH VSTATI (ne le besede iz Knjige brati),

    IN POSTATI CELOSTEN ČLOVEK, VELIKA DUŠA, maha-atma.

    Takšna šola pa je videti takole:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=M7HKmMDNsso

    Dziękuję, Panie Wszechmogący!

    OdgovoriIzbriši
  22. Ta hip najboljša slika na svetu:

    https://images.scribblelive.com/2018/7/3/71e4f81e-dfc7-4b1d-b95a-ffefb4e26688.jpg

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.