- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

četrtek, 25. januar 2018

37. ŠKOF
Govoril je nežno, a govoril je strašno
Škof Štumpf so zaorali na globoko in preorali 4 hektarje njive. 
Slika: splet

25.1.2018, čet.

Najprej primeren uvod. Moj odnos do škofov v preteklosti je bil približno tak, kot je modra babica rekla za veselo vaško lepotičko: ''Ta je že pokončana.'' Namreč, kdor se lepo obleče, celo v pozlatje, in posadi na glavo koničasto kapo, je vedno med kamerami in pred mikrofoni, in z nasmeškom prijemlje lažnive voditelje za roko, tisti je daleč od prave Poti naših očakov, kar posredno potrjuje tudi sveta Favstina Najsvetejša.

In potem sem duše gledal, ko sem jih lahko. In videl npr., da ni razlike med škofovskimi in običajnimi. In videl sem eno, ki je bila po krivici obtoževani škof, kako je postal asura, prepirljiva duša, ker je zameril sodelavcem, ki naj bi ga okoli prinesli. Navzven ponižno svetniški, v duši pa razpaljen kot tajfel? Zato se na besede škofov nisem zanašal, ker so dejanja govorila svoje, duše pa tudi.

Pa sem naletel na Ignacija Antiohijskega, ki je prepovedal svojo rešitev podanikom, in hrepenel po areni in čekanih zveri, da bi lahko čimprej objel Jezusa, ki je Kristus. Favstinkin brat torej, čeprav Ga je ona objemala že od rojstva. No, in je sveti Ignacij napisal svojim:

»Vsi hodíte za škofom kakor za Jezusom Kristusom in za starešinami kakor za apostoli; in diakone spoštujte kot Božjo zapoved! Nihče naj brez škofa ne dela ničesar, kar je v zvezi s Cerkvijo! Tisto evharistijo imejte za pravo, ki se izvrši pod škofom ali komur on dovoli. Kjer nastopi škof, tam naj bo občestvo, kakor je celostna Cerkev tam, kjer je Jezus Kristus. Brez škofa ni dovoljeno niti krščevati niti prirejati agape; kar pa on odobri, to ugaja tudi Bogu, da bo tako zanesljivo in trdno vse, kar počenjate. Pametno je, da se spet streznimo in spreobrnemo k Bogu, dokler je še čas. Dobro je priznavati Boga in škofa. Kdor časti škofa, tega časti Bog; kdor dela kaj skrivaj pred škofom, služi hudiču.«

A za kaj takega mora škof kakšne svete lastnosti prikazati, da bi jih še novinec videl ali začutil. Sam se teh priporočil nisem držal, sicer sploh o Ljubezni do Gospoda ne bi mogel začeti govoriti. Ko sem gospode posredno kontaktiral in bogato obdaril, ni bilo ne 'beva ne meva'. Gospod pa je dejal: ''Ti samo nadaljuj.''

Potem pa sem videl, ne tako zelo dolgo nazaj, da se na Slovenskem rojevajo svetniški škofje. Ne vsi, a domala vsi gredo proti tja, nekaj pa jih je že tam. Trije, za zdaj. Vem, da ne verjamete, in ne morete razumeti, kakšno politiko zdaj vodim tukaj, a je ni, politike, so samo dejstva: nekaj naših škofov je v dušah vzcvetelo. To je praktično in teoretično nemogoče, a se je zgodilo, ker so Prisluhnili. In so inteligentni, da vse faze Ljubezni do Gospoda prakticirajo. To JE čudež, kajti mnogo je bilo še drugih posvečenih poklicanih, IN NI NIČ OD NJIHOVIH DUŠ, enake so še naprej, kot tiste v megamarketih. Po nekaj letih opazovanja, vem zakaj: zavist. Hudičeva zavist jih zavira, in napuh dogme, in še Bog jih za enkrat (500 let) ne more Rešiti. A niso vsi take zadrte trske, take mrtve polenovke: trde in hudo preslane.

Že sem nekajkrat namigoval o tem, da se našim škofom Luč dogaja, oziroma še več od Luči: Tisti, ki jo sije, se jim dogaja, a kakih velikih dokazov še ni bilo za predložiti. No, pa prihajajo. Edino tega se bojim, da so ti škofje zaradi treme pred Vatikanskim obiskom zdaj malo prosvetljeni, da pa jih bo lagodje po obisku papeža spet prevzelo? Pa samoobrambni klerikalizem? Če se to zgodi, bo ta narod preklet. Bog ne daj! Če po Obisku padejo, pa bo strašno tudi zanje. Kajti Gospod ničesar bolj ne-odobrava, kot tiste, ki so Rešeni, pa nazaj v kamen zlezejo.

Zdaj pa si v naslednjih mesecih vsaj 20x preberite ali poslušajte naslednjo pridigo, in se čudite: tako govori pravi škof, ki je pravi v duši. Nekajkrat sem mislil zajokati med branjem te prilike, pa me je počeno rebro zaustavilo (preveč entuziazma pri delu). Kogar od vas se bo ta govor dotaknil v duši, tisti je v preteklosti Živo Besedo Poslušal in tisti je Gospodovo veselje.

Sem se pa ob branju začel spraševati, če nisem tudi sam kak obrekovalec ali fake news-ar?? Pogledal sem Gospoda, On pa je rekel: ''Dobro govoriš.'' Uhh, hvala Ti, Pravični, da ne bo kaj narobe. Verujem, da sta usklajena s škofom.

Lotite se spodnje pridige, kakršne še nisem slišal, saj vsebuje VSE, kar je Poti in končne Poti, ki je Ljubezen do Gospoda. In še tole sem zaznal: končno en duhovnik, škof, ki ima v sebi duha nepremagljivosti, kot so ga imeli vsi naši očaki in apostoli in mučenci, in ga slavni mečevalec Musaši pred stoletji opisuje takole:

''Bistvo bojevniške poti je, da si zgradiš nepremagljivega duha in jekleno voljo, ter vero, da ne moreš biti neuspešen v bilo čem, kar delaš.''

To veliko SAMOZAUPANJE, ki ga klasična Cerkev seveda SPODBIJA, je zaupanje v Boga v sebi, v tisto iskro Življenja v sebi, ki je temelj moje duše. To je 'lokalizirani Bog' v vsakem živem bitju. Škof Štumpf citira takole:

Zaradi greha smo namreč zelo pokvarjeni. Vendar pa nam je ostalo naravno nagnjenje, da bi Ljubili Boga. To nagnjenje je »omamljeno« na dnu srca. Dovolj je majhna stvar in že ga prebudi.

To so besede, ki izzovejo solze Milosti. Ker so najresničnejša stvar v vesolju. To je nadgradnja suhe in težavne vere, to je Življenje! Le od nekoga moraš to seme Ljubezni SPREJETI. In potem ti tvoj osebni Bog v srcu spregovori, in prikliče Boga nad teboj, ki je Najvišji, in Boga, ki je bil do sedaj spregledan v tvoji okolici. Vse postane Bog, ko Ga najdeš v svojem srcu. Takrat se ti Gospod usede na prsi pred srcem, da Ga lahko nenehno objemaš, kadar skleneš dlani.

In, kot vidimo, so vse resnične discipline sveta povezane z Resnico, ta pa je zasidrana v samem jedru našega srca in duše. Zato se pri resnici in Ljubezni in samoodpovedovanju združijo vse iskrene religije in discipline služenja. Spoznamo, da je krščanska in katoliška vera del vseh ver. In kdor se poveže s tem Semenom Življenja v lastnem srcu, postane poln samozaupanja, kajti Gospod začne delovati skozenj. In tako deluje zdaj preko nekaj naših škofov: ne več le kot odmev, ampak kot On. Aleluja!

Torej je bojevniški duh tudi Gospodov Duh, kajti pot vere je enaka: boj z demoni, s tem, da jim vlečeš njihove žrtve iz krempljev, ter jih Gospodu v naročje nudiš. Če si to želijo. Za te stvari pa moraš biti USPOSOBLJEN. A glavni boj poteka s samim seboj:

da vsak dan znova napreduješ v Ljubezni do Gospoda, ne pa v ljubezni do sveta. Za svet pa je sočutje.

Poslušajte zdaj prelomno pridigo stoletja, tisočletja: kdaj je še kdo spregovoril tolikokrat o Ljubezni do Gospoda, ne le o suhi veri in Gospodovi Ljubezni do nas, nezvestih?? Tu pa se Odnos obrača: verniki začenjajo listati stare zapise svetnikov, in v njih odkrivati totalno prezrto MOJO Ljubezen do Gospoda, ne le NJEGOVO do mene. To je Odnos, o katerem je nemara želel pater Rupnik pisati. Kajti primarni je Odnos z Jezusom, vsi ostali odnosi pa so sence tega. Zato o sencah ni potrebno govoriti kaj dosti, ker se vedno, glede na vrsto podlage, sprevržejo v nekaj drugega.

Aleluja, sem že predolg, aleluja! Kdor je vsaj malo Živ, bo še bolj:







5 komentarjev:

  1. Občudujem prebujene škofe in jih v srcu podpiram. Ob prebiranju pridige škofa Štumpfa pa so v živo stopili pred oči svetniki, kot je sv. pater Pij deloval in pretresel tudi z gromko klofuto blodeče, v dobro njihovih duš. Ta podoba svetega me je spremljala včeraj cel dan in mi pomagala.

    Kot spoznavam na lastni koži in izkušenj povem, da so na svetu različno delujoči ljudje, ki opravljajo odgovorne funkcije. Eni so bojevniki in si upajo stopiti v izvrševanje naloge, ki jim je zaupana. To opravljajo z vso vnemo, srčnostjo in predanostjo v Ljubezni Jezusu Kristusu. In so, kot se je izrazil sveti mož druge vere, zelo entuziastični pri svojem izvrševanju nalog, saj so vojaki na bojišču. Kot je to zaznati pri omenjen škofu, za njim stoji sam Gospod Jezus Kristus.

    So pa tudi ljudje, ki so veliki strokovnjaki, lahko so tudi verni in so neke vrste pomočniki ljudem. Ti pa še vedno delujejo za lastne koristi, da preživijo in dolgo živijo, da se ne zaletavajo v sisteme, četudi po strokovni plati kaj ven štrli.

    Kot danes lahko beremo na enem izmed portalov, so pa tudi tisti pogumni posamezniki, raziskovalni novinarji, ki si upajo braniti resnico in vrednote, četudi si s tem nakopljejo pogrom jezljivih krivičnikov pod okriljem državnih aparatov, ki jih začnio neusmiljeno preganjati. Za te slednje v ušesih odzvanjajo vrstice Ps 94: »Mar se lahko druži s Teboj prestol pogube, ki ustvarja nered v imenu zakona. ...«

    Zanima me, Jona, kaj se z dušami teh različnih ljudi dogaja, predvsem, ko tetka smrt s koso pride naokoli?

    Podprimo pogumne in srčne v molitvi. Hvaljen Jezus in Njegovi. V priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tetka smrt je itak že vseskozi z njimi, ker imajo mrtve duše. Potem pa se jim to stanje razvleče v neskončnost, ker ima duša ZDAJ, kot človek, največjo priložnost za Odrešenje. Ko pa je brez telesa, je samo še kuglica v igralni mašini Gospodovih zemeljskih zakonov karme. In potem začno celo bivši kleriki 'švicati', ker so se tako zelo ZAFRKNILI, trdonje polenaste. Vas Gospod ne hiti vsak dan rešiti, vi pa le na kosilo čakate, zastonjsko???

    Smrt je pravzaprav utvara, kajti mi smo duše in že zdaj živimo to, kar bomo kasneje, plus konsekvence zraven.

    A ljudje živijo tja v tri dni, ne vedo, kaj bi sami s seboj: ko so lačni bi le jedli, ko so siti bi se spolno zadovoljevali, potem pa bi si kaj prigrabili. Če pa vse to imajo, začno z wellness-om in grdobijami. A vsaka MINUTA, ki ni INICIATIVNA v smeri Iskanja in Služenja, je en korak proti peklu.

    Potem pa imaš še vmesne modele, ki naj bi bili gorečni in verni, a so pasivne posušene polenovke, ki živijo v lažni zmoti:

    "Kaj se mučiš, se bo že 'samu' uredilo, bo že Bog poštimal, Psalm 37,5; take it easy amigo, jebiga samo jednom se živi bili pa videli."

    To so fake-ljudje, fake-kristjani, fake-starši, fake-verniki. Prava oseba, ki je Prebujena, vedno prevzema INICIATIVO. Kdo bo pa čakal škofe za dovoljenje, ali lahko govori o Ljubezni do Boga? Najprej je torej treba voditelje vzgojiti, duhovne poklice pa še prej izmoliti. To je INICIATIVNOST. In toti škof je iniciator. To pa je beseda, ki je tudi iniciacija.

    Biti konstantno iniciativen (tudi ko si v začasnem umiku ali počitku) pomeni biti ODGOVOREN, zrel torej. Odrasel. Iniciativnost zrelih oseb seveda ni aktivizem in 'tišavost', ki je posebej značilna za moške-driske in ženske na splošno, ampak je potrpežljivo notranje in potem zunanje delovanje, nepopustljivo, a ne z glavo skozi zid - vse do ustvaritve pred tem zadanega Cilja. Pri tem ni pomembno, če smo poraženi in celo uničeni, kot so bili mnogi mučeniki, kajti naš duh je tisti, ki je neporažen, in naš duh živi naprej, ker je to Duh Gospoda in svetih in patriarhov. Če pa je naš duh poražen, smo lažna novica v občestvu.

    Zato je res bedno gledati vso to drisko sveta, to kompromisarstvo 'strokovnjakov' v mediacijskih službah države in tudi Cerkve, to zlorabo vzgoje otrok in to krščansko podrepnost na volitvah: volijo leporečne kosmate duše, potem pa desetletja javkajo ... imajo sindrom žene alkoholika, ki še vedno želi igrati žrtev, celo ko mož neha piti. Zato začne mučiti zdravljenca, dokler mu ne poči film in gre nazaj za šank, da se napije od obupa. Takšen sindrom lahko opazimo tudi pri kaki politični stranki: če jih drugi ne mučijo, pa sami neumnosti počnejo.

    Pravi škof pa je zrela osebnost, ki je opravila s svojo smrtjo in zaživela v Resnici. Če tale bedni jonež kaj govori sto let, je to le kaplja, če bi isto povedal svetniški škof samo enkrat. Zato sem vesel, če se kateri od njih upa sleči strah in biti Resničen. Potem je pa človek res lahko vesel, kajti domovina najde nek smisel. Če pa so škofje prestrašeni in preračunljivi, in govorijo le o veri, ne pa o Ljubezni do Kristusa Gospoda, potem pa je bolje kaj z njihovo kuharico pokramljati, bo bolj koristno, pa še kake sladice si deležen. Kajti ona ve marsikaj, čuden škof pa je tiho.

    Take so te stvari, pa Bog s tabo, glej da ne boš pasivna polenovka, to bi bila huda in neozdravljiva bolezen. Pa lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. PS: pridigo sem enkrat prebral in štirikrat poslušal. In ne morem mimo tega, da je prelomna.

    Zakaj po + medijih samo neke povzetke delajo? In zakaj ne bi tega prebrali vsem vernikom po škofijah, s pojasnilom, da to ni namenjeno le katoliškim medijem, ampak vsem vernikom? Takole bi rekel: Če nek škof pove pravo stvar, je to zaman, če se je ne bere pri vseh mašah v državi. Ker potem je skoraj enako, kot da ne bi povedal nič. Kaj boste pa zdaj, čudni od katolikov, bo šlo? Bodo polenovke lahko upognile svoj trdi vrat?

    Na splošno se našim škofom dogaja neka rast v Duhu, ki je čudežna, in res upam, da čas po 'raportu' tega ne zaustavi.

    Kdor je dozorel v Duhu, je iniciator. Kreativec. In zdaj imamo že nekaj takih škofov; me prav zanima, kje bo kateri pokazal svojo prezenco. Kakšen pa ne bo pokazal še nič, ker ga Gospod hrani za posebne čase.

    Kakorkoli, veselje! Sam sebi se čudim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za odgovor Jona, ga premlevam in prebiram. Huda past ta črnega je misel, da se vse ureja samo, ker je to podpihovanje naše bolne klice lenobe in prelaganja odgovornosti na druge. Če to pleve imamo, ga moramo pukati ven. Vsak od nas mora priti do uvida, kje nosi šibke točke in delovati.

    To je pika na i v odgovoru; gre se za neporaženost duha, ker je to Duh Gospoda in svetih in patriarhov, ne glede na to, kaj se navzven dogaja z nami.

    V Dnevniku Najsvetejše je pozornost pritegnil zapis, ki govori o moči duše. D 477: »Molk je meč v duhovnem boju. Blebetava duša nikoli ne bo prišla do svetosti. Ta meč molčanja odseka vse, kar se hoče obesiti na dušo. Vajeni smo odgovarjati na besede in takoj hočemo odgovoriti, ne da bi pazili na to, ali je Božja volja, da govorimo. Molčeča duša je močna; nikakršna nasprotovanja ji ne bodo škodovala, če vztraja v molčanju. Molčeča duša je sposobna najtesnejšega zedinjenja z Bogom; skoraj vedno živi pod navdihom Svetega Duha. V molčeči duši Bog deluje brez ovir.«

    Boriti se za umik in iti v grob, v tišino umika. Kadar pa nas vleče ven, v pohajkovanja in druženja, s tistimi, ki živijo predvsem za lastni užitek in koristi, potem nas ta črni vleče za nos. Iz tega se izcimi nemirna vihravost in moti razum. Če smo vpeti v poklicno udejstvovanje, kjer je dosti trošenja energije z odpiranjem ust, je boj za umik še toliko bolj ključen.

    Besede gospoda škofa so povzročile, da sem poiskala o svetem očaku Frančišku Saleškem. Dotaknili so se me njegovi poetični zapisi, njegova marljivost in skrbnost, popolna pozornost stvarem, ki jih je z vnemo opravljal. Naklonjeno sem motrila podobo tega svetega človeka in za kanček prodrla v njegovega duha služenja Gospodu. Takrat lahko pride do Srečanja in vročine srca.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, Njih veseliti, o Njih razmišljati. V priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  5. Napisala si dve bistvene stvari, nisem pa čisto prepričan, če ju že doumevaš. Namreč: tvoj prvi odstavek govori, da lahko prihaja do neizvedbe nujnih del, kasneje pa citiraš sestro Favstino, o moči molka. Te dve stvari gredo skupaj, tako v transcendenci, kot na Zemlji.

    Kako je z molkom na Zemlji mi je postalo jasno pred dolgimi leti, ko sem bral, kako so naši stari Kočevarji odkrili in kaznovali neznanega tatu: vzel je nekaj, povezano s tatom, recimo jajce ali kos železa ali karkoli, in tisti kuhal ves dan, pri tem pa bil popolnoma zbran na kuhanje in MOLČAL, totalno molčal. In po nekaj urah je grešnik sam prišel v grozi na vrata, prosit odpuščanja. To je magija (ki pa zna biti dvorezna, če je krivična), katere ključ je molk. Enako je dobro molčati o svojih velikih delih, ki še niso začeta in storjena. Edino je dobro z nekom, ki mu popolnoma zaupamo, o tem govoriti, da se namera okrepi in izjasni, potem pa molk in delo v odmiku.

    Enako je s Potjo Domov: pridigarji, ki vsak dan množicam vpijejo Gospoda in ozdravljajo, nikoli niso Odrešeni. Tudi papeži, ki nenehno vandrajo po svetu in veliko govorijo, niso Odrešenci.

    Je pa molk problem: težko je gobec držati. To sem spoznal na Vzhodu, pri strogi asketski vadbi v samostanih, kjer je molk v tistem času zakon. Recimo en teden. Pa tri mesece, predvsem med delom, kaj šele med meditacijo. In se v človeku nabere velika energija, ker ima jezik za zobmi, in potem se zgodi dvoje:

    pri naprednih učencih se ta moč spreobrne v Kreativnost in Spoznanja, pri nemarnežih pa se spreobrne v senzualnost in neumnosti. In potem je ta drugi človek še na slabšem, ker govori velike bedarije in je kot vrabec, spuščen iz kletke, tako je vesel, da gre še mačka dražit - ta pa ga požre.

    In smo spet na začetku: če ne umira ta bedni svet v tebi, je VSE ZAMAN: zaman nosiš talar ali si briješ lobanjo, zaman poklekvaš, zaman ješ hrano od dobrih ljudi, zaman tudi pridigaš in mašuješ. Prav zato so bili zame škofje, kot sem v tekstu napisal, 'pokončani'. Zdaj pa vidim, da se znajo umikati v intimo z Gospodom - kot pišeš, da je nujno - in ne sanjarijo bedarij, da je vsako brkljanje okoli cerkve tudi molitev. In to je ČUDEŽ, kajti ko se škofi razsvetlijo, je to EDINA prihodnost za narod. Če pa škofi padejo, je narod pokončan. In zato je grešen škof pekel za narod, svetniški pa je Jezus Kristus.

    Zdaj pa grem v svoje najsrečnejše ure, kajti večjih del sem odvezan, dokler se rebro ne zazdravi, in čas je za molk in molitev in branje svetih Knjig. Sestra Favstinka Najsvetejša (D: 289):

    "Moje najsrečnejše ure so tiste, v katerih sem SAMA s svojim Gospodom. Tedaj spoznavam Božjo veličino in svojo lastno bedo."

    Aleluja! Človek bi se kar razpočil od te aleluje, aleluja!

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.