- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

četrtek, 30. november 2017

13. Premor: ganljiv korejski katoliški filmček

Spoved (The Confession)
30.11.2017

Ker so razlage petih osnovnih vodil svetnikov za koga (za mlade duše) morda duhamorne, in jih bodo znali ceniti šele čez čas, čez leta, bom vmes včasih dodal kakšno zanimivost, novico ali komentar. Označeno bo z rdečo barvo naslova.

Na začetku tega našega tretjega bloga o Božji Besedi, ki je Živi Gospod, sem podal dva linka na slovenske katoliške filmske izdelke, ki so povsem ničvredni. Seveda obstajajo tudi solidni, katere bomo omenili kdaj drugič. Tisti flash-mobi ('dobeseden' prevod: mesena drhal) na placu ali na plaži in v frančiškanski kuhinji čokoladnih kolačkov, so pa res popolnoma mimo. Da si 'naravnamo pot' in svoje karizme h Gospodu usmerimo, ne pa h 'guncanju afen', si poglejte spodnji korejski kratki film (20 minut). Če je v vas vsaj še malo življenja (če imate še kaj srca in duše), boste jokali. To bo jok Božje Milosti. Povsem vas bo Prenovil. 

Film je prejel veliko naklonjene pozornosti v svetu. Posvečen je letu Gospodovega Usmiljenja. Čisto na začetku lahko vidite uradni emblem leta, delo našega patra Marka Rupnika. Za tiste, ki ne razumete jezika - zgodba je povsem preprosta:

K spovedi k mlademu duhovniku pride strt možakar. Komaj kaj izdavi iz sebe. Prišel je na življenjsko spoved, a je prepričan, da si ne zasluži odveze in da zanj ni rešitve. Kajti pred 20. leti je vinjen povozil človeka, in odšel, ne da bi mu pomagal. Ob tistem človeku je bil tudi majhen deček.

Gledalec hitro zasluti, da je ta mali deček zdaj spovednik v spovednici, ki doživi post-travmo, a se potem z Božjo pomočjo obvlada, gre ven, in dodeli odpuščanje in odvezo tistemu človeku, ki je 20 let živel 'kot v zaporu' in je zaradi pekoče vesti pridelal terminalnega raka na debelem črevesu. Možak je torej pred smrtjo, a poln krivde. Duhovnik se spravi v red, in človeku zaradi VELIKEGA KESANJA in trpljenja, odpusti. A možak tega ne more sprejeti, ker ne more odpustiti sam sebi. Kajti takrat mu je deček dejal: ''Prosim pokličite rešilca! Moj oče je dober človek!'' A rit salamenska je odšel, in ju pustil na cesti, s tem pa očetu dečka odvzel vsako možnost eventualnega preživetja. Tu je imel deček-duhovnik zamero in travmo do voznika.

A z Božjo pomočjo je lahko odpustil in dal tudi odvezo. Ko pa naleti na problem v prišleku, ki ne more odpustiti sam sebi, izvede neverjeten psihološki trik, ki je za marsikoga sporen, kajti mladi duhovnik se možakarju preprosto zlaže: ''Veste, moj oče takrat ni umrl. V bolnici so ga rešili,'' reče. Sledi brezmejno olajšanje spovedanca, ki pa si takoj želi srečati njegovega očeta. Zato se duhovnik zlaže še drugič: ''Umrl je tri leta nazaj.'' S tem reši človekovo dušo.

Zelo ganljivo, solzan sem, ko tole pišem. Človek, ki ve, da ima vsaka laž 'kratke noge', si zamisli, da bi mož želel obiskati očetov grob. In bi bila laž razkrinkana. A ko bi ga obiskal, kaj bi se zgodilo? Na nagrobniku bi videl pravi datum, to je datum nesreče. In takrat bi ga Božja Milost zadela še bolj, kajti do konca bi spoznal Ljubezen mladega duhovnika, namenjeno le njemu oziroma njegovi duši.

Tudi mi imamo tehnično izredno podkovane mlade režiserje, a skupaj spravijo le kak okoren kratek dokumentarec in kratke plesoče filmčke, ki našo duhovščino in mladino prikažejo v klovnovski vlogi. Že sem jim predlagal čaščenje in spoštovanje Mela Gibsona - četudi je kot človek grešnik, a je Božji režiser - zdaj pa se lahko kaj priučijo od Korejcev. Kako bom vesel, ko bodo premagali svoj umetniški napuh in si nabavili od Boga razsvetljene svetovalce in posvečene, ki jih bodo usmerili v samo dušo krščanstva. Ta filmček prikazuje prav to.

Prikazuje pa tudi pravo naravo spovedi: ni le površno dajanje odvez za skoraj smrtne grehe, o katerih mi kdaj poročajo cerkveni spovedanci (takrat jim povem, da bo zanje hudo plačal nemarni duhovnik, oni pa se niso dosti naučili). Prava spoved ima v sebi:

- veliko spoznanje greha (zmote ali napake),
- veliko kesanje,
- velik klic k Bogu,
- veliko Ljubezen spovednika,
- ter veliko pokoro.

V filmu je možak vse to imel: pokoro pa je opravljal že 20 let. Nemarno dajanje odvez, v stilu svetega Vianeja, pa ima v sebi smrtonosno past za duhovnika. Kajti sv. Vianej je potem z molitvijo in postom in trpljenjem sam odplačal delež za spovedanca, nemarnež pa odide na zastonjsko kosilo, med potjo pa že srfa po telefončku. Resnično, resnično povem vam: spodnje vice bodo njegov dom že na Zemlji in po njej!

Kajti Gospod Odrešuje samo po Ljubezni, ki Mu je izkazana, in ne po mehaniki in nemarnosti. To je vse, kar je krščanstva: daj Ljubezni, kolikor zmoreš, in Gospod ti jo vrne tisočkrat.

Aleluja!! Ne se hecat. Površne spovedi in filmčki prinašajo samo kupe nesrečnih duš VSEH sodelujočih. 


PS: kaj bi se zgodilo, če tiste nesreče ne bi bilo? Mali ne bi postal duhovnik, njegov oče ne bi prišel v nebesa in voznik ne bi bil Odrešen. Gospodova Previdnost je vedno  dramatična. 





4 komentarji:

  1. Hvala Jona za zadnja dva šepeta, 12. in 13. Že sem v navalu tipk začela s komentiranjem 12., pa prileti že nov šepet in navdahnjen filmček o spovedi. Utegnila sem prebrati tekst in se solzila, to je Ljubezen do duše. Ga pogledamo, tudi z bližnjimi doma potem popoldan in jim ga pokomentiram.

    Te dni sem bila priča dogodku, ko je nekdo izgubil bližnjo osebo in ostal skoraj sam, le z dvema starejšima članoma družine v veliki hiši in pomoledoval: » Samo da še te dve osebi izgubim, kaj bom pa potem, sam ostal v tej veliki hiši.« Na jezik je prišlo, da bi rekla, da je to sreča, a sem se v tistem hipu zadržala, zraven so bili še ljudje, ki živijo od puhlih in praznih druženj.

    Trpljenja, odhod bližnjih se dogajajo vsak dan ljudem in to so dejstva. Nekaj povsem drugega pa je, ali imajo ti ljudje kompas, kako nadaljevati, ko se te rane srca zgodijo? In še nekaj je, brez Gospodove Milosti, da takrat nekaj doumemo in naletimo na prave ljudi, ki nam v Božji luči pojasnijo te dogodke, ne bo šlo. Brez duhovnih vodnikov ni Poti. Vse ostalo so le tavanja in ponovna iskanja, ki bodo spet polomije in grenkobe. Ta črni pa si bo mel tace.

    Pa še nekaj je, to se lahko zgodi po Božji Milosti TAKOJ. Zjutraj sem prebrala Božjo Besedo za danes in srce je gorko postalo ob temlem stavku:

    »Takoj sta pustila mreže in šla za Njim« (Mt 4,20)

    Umik v osamo pa je sreče podstat, ki si jo je treba zboriti. Ob zlomih, ob izgubah, ob ranah srca, vrata se odpro. Gospod iz polomov Pot k Sebi vam odpira, to doumeti pa je tudi Milost in na tem blogu jo je obilo.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, tudi to je dramatično: ti pišeš komentarje, jaz pa istočasno nove šepete. Zagotovo te je Bog poslal, pa še koga, da bo tukajšnje delo dobro opravljeno.

    Res je nesreča ostati sam, a je sreča ostati sam, če imaš Gospoda rad. Potrebuješ kakšno leto dni, da se adaptiraš, in potem začneš razumeti Jezusove nasvete o UMIKU od sveta, kajti karkoli ti ne-božna družina dobrega naredi, za tisto še trikrat več plačaš. Ko pa se človek adaptira na samoto, vidi, da nikoli ni sam, ker je z Njim vsakdo, ki ga imaš rad in je kdaj živel. Gospod največje Milosti podeljuje skozi preizkušnje.

    Ta navedek, ki ga navajaš, je moj najpretresljivejši. Če bodo kdaj jonova pisanja in delo rodili takšno osebo, bom tega vesel bolj, kot lastnih eventualnih nebes. Ne morem verjeti, da takšnih ljudi v današnjem času ne bi bilo. Sicer so eni, vmesni, ki gredo tako v Cerkev, a to ni isto: ni Magdalena, ni Pavel. Samo vrtec zamenjajo. A Gospod bo poslal nove Božje osamelce v svetu, ki so hranjeni le od Njega osebno. Potrebujemo jih, ker njih Beseda in Delo sta najmočnejša.

    Kdo med vami bo ta? Najbrž nihče, a že so rojeni, a še brati ne znajo, ki bodo. Ali pa že berejo, vendar slikanice. Ko pomislim nanje, me skoraj kap od nekega vesoljnega veselja.

    Dobro govoriš: boj je potreben, da se kaj izbori. Sveta Favstina uboga, koščica, je bila velik borec in vedno je govorila o vitezih, Gospodovih. Zato ni dovolj le namen, ni dovolj tudi močna volja: potrebno je še več od tega:

    BORBENI DUH, ki ga je treba privzgojiti, da je v nenehni službi Služenja. Borbeni duh ni nasilništvo, ni prepirljivost, ampak je moč, da nosiš svoj križ in se pri tem VESELIŠ, kot kak norec; je moč, da zagrmiš na hudiča, da se nesnaga pobere; je moč, da zagovarjaš Besedo, celo s svojim življenjem. Pravzaprav je borbeni duh, ki služi Gospodu: SVETI DUH. Ja, Sveti duh je izjemno bojevit, če je potrebno braniti Božje zadeve. Nikoli pa ni krivičen in sebičen. Če je tak, pa je borbeni duh živali.

    Mnogo si je treba privzgojiti, da lahko Gospoda Živega oznanjamo. Za mrtvo-oznanjanje pa je dovolj načitanost Pisma in blagozvočno govorjenje, s predhodno žličko medu v ustih. A duše od tega nimajo domala NIČ.

    Pa Bog s teboj in tvojimi lidija!

    OdgovoriIzbriši
  3. hieronim piše:

    Iz današnje Hozane, apostol Pavel Rimljanom: Kdor koli bo klical Gospodovo ime, bo zveličan !

    Tako pomembna obljuba, pa tako spregledana. Težko jo vzameš resno, če jo zaslišiš od zunaj, zaziban v Mayinih čarih.

    Že tako naj bi bilo Spominjanje nekaj čisto normalnega, kar ni težko, je pa zato težje preklopiti iz klasičnega cerkvenega čaščenja. Zato se revež ustraši možnega bogokletja, zavedenosti v polovičnem verovanju, strah pred izgubo črede, poleg tega pa ''še ena obveznost dodatno.'' Polno vzrokov, zakaj NE ! Kot napišeš: poskušaj, malo po malo. Učitejlev ni in ni, ostaja nam le tale blog, ki vriska in žari nekje iz teme .

    Ravno je poštar pripeljal Dnevnik sestre Favstine. S srcem sem takoj naključno odprl na št. 1377. Kakšna moč in zaupanje ! Samo Božje Usmiljenje ! U, to bo branje !!!! Pa kako lepa knjiga, skromna naslovnica in slika…… kar stiska v grlu od pričakovanja !

    Zaradi nekega zamika na netu se je šele sedaj odprl nov šepet. Kot lidija, si bom film pogledal kasneje, hvala za predhodni opis. O iskreni spovedi in pozornem spovedniku v Ljubezni, je premalo povedanega. Verjetno tudi zato, ker za takšno delo Zanj potrebuješ ob sebi VES čas Gospoda………….

    Hvala Vam in imejmo radi Gospoda !

    h.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljen hieronim! Ne bi smelo biti zamika na netu, in ga tudi ni. Ti pozabljaš zgoraj levo v vrstici pritisniti tisto okroglo puščico desno za OSVEŽITEV SPLETNE STRANI.
    Naloži si CCleaner in vsak večer pobriši vse smeti v računalniku, pa bo dolgo delal in bodo strani vedno sveže. Je free.

    Napisal si: "je pa zato težje preklopiti iz klasičnega cerkvenega čaščenja. Zato se revež ustraši možnega bogokletja, zavedenosti v polovičnem verovanju, strah pred izgubo črede, poleg tega pa ''še ena obveznost dodatno."

    Poglej, te dileme nam pa lidija rešuje. Na vsako tako muko pove vedno isto stvar: Milost moraš imeti. Če si pravi, imaš Milost, da razumeš in sa imaš čas. Če pa ne zmoreš

    OPRAVLJATI NAJLAŽJEGA ČAŠČENJA VSEH ČASOV IN VER, KI JE LJUBEČE PONAVLJANJE SVETEGA GOSPODOVEGA IMENA, KAR ZMOREJO CELO HUDO PRIZADETI LJUDJE,

    pojdi pač nazaj v stajo. In čakaj. Nekaj stoletij.

    Poštar? Pametni so šli peš tistih nekaj metrov do knjigarne, in kupili in popoldne že brali. OK, tvoja knjiga pa je zdaj več vredna.

    O iskreni spovedi in o neprimernem ali svetem spovedniku pa boš veliiiko izvedel v Dnevniku! Pravijo, da je vsak spovednik že po dejanju svet, a to v praksi pač NE deluje: če ni svet OZIROMA DUHOVNO RAZSVETLJEN IN IZKUŠEN, ubije dušo spovedanca, ki je po Božje nadarjen, a še zelen. Zato sem nehal hoditi k spovedi po birmi, ker je bila vedno le neka igra. Me je odtlej pa kar Gospod spovedoval in tudi kar dobre pokore za neumnosti nalagal. Pri današnjih mamicah v kištah bi mnogo bolje skozi prišel, a kje bi bil danes? OM MANI PADME HUM?

    Onda si pa ti živ! Aleluja, Kristus je Rešenik, aleluja!

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.