- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

torek, 14. november 2017

3. Vsi resnično Gospodovi so posekanci

Foto: Alamy

14.11.2017, tor.

V prvem tekstu smo omenili, da lahko Jezusa sprejme le tisti, ki je posekano drevo. Kar pomeni, da ni več zakoreninjen v ta svet. To stanje je v popolnem nasprotju z našo zemeljsko naravo. Kajti vsaka mladika in mladič in mlad človek mora - če hoče živeti in preživeti in se uveljaviti - biti borben in zelo verjeti VASE. Takšna so vsa normalna živa bitja: od travne bilke, velikega drevesa, vseh živali, do človeka in polbogov.

Zato v nas vedno obstaja nek gen, da smo nekaj posebnega, da smo enkratni. Lahko da smo res, kot sta Luka Dončič in Janja Garnbret, a v glavnem, v resnici - nismo. Samo DOMIŠLJAMO si, da smo nekaj posebnega, izrednežni, reševalci sveta, supermani. Takšno razmišljanje je dobro za otroka in morda še mladostnika, a za slednjega je pogosto že življenjsko nevarno. Kajti potem gre nadebudnež v supergah v hribe, na robu skale v posebni pozi dela selfi - ter pade v tolmun in se ubije.

Poglejmo si najprej spodnji povsem neposrečeni filmček, ki je pravzaprav sanjaška risanka, kot o sebi sanjarijo otroci. Nekoč sem bral o človeku, ki se je tako zelo prepričal, da je nekak supermen, da se je kar pred trolejbus postavil, da bi ga ustavil s svojimi magičnimi močmi. Seveda je končal skrajno bedno - ne vem, če je sploh preživel? Če je, pa se je veliko naučil. Ko sem naletel na spodnji izdelek, se mi je iz podzavesti dvignil nek spomin, da sem tudi sam kot otrok sanjal take stvari. In če naredimo psihološko analizo, spoznamo, da so te iluzije ustvarjene kot kompenzacija na lastno nemoč. Ter da jih ustvarjamo zato, da bi SEBE zadovoljili, povzdignili, ohrabrili, NE pa da bi služili ljudem ali celo Bogu. Ko si ogledate filmček, gremo naprej:


Podobne hamlarije so o sebi najbrž sprva mislili tudi Jezusovi učenci. Vsi so Mu namreč pritrjevali, da Ga nikoli ne bodo izdali, a vsi so ob prvi priliki zbežali, kot so jih le zmogle nesti noge. Matej 26,56:

Tedaj so Ga vsi učenci zapustili in zbežali.

Zlom srca - velika srčna rana

Vsi imamo duše in naše duše si neizmerno želijo le enega: biti v objemu z Bogom. Zato eden po eden kapljamo na Pot Domov. Vzroki, zakaj začnemo iskati Boga, so različni: hude težave, finančna stiska, težave z ljudmi, katastrofe, radovednost, želja po znanju, želja po osvoboditvi, včasih pa celo: dvom.

V vsakem slučaju pa, ko enkrat jasno izrazimo željo po Gospodu in Njegovi Milosti, pride Gospod, in nas začne osebno voditi. Postopoma nam odstranjuje vse, česar na Poti k Njemu ne potrebujemo. To je Njegova velika Milost, svet pa misli, da nas zadevajo nesreče.

In tudi Jezusovi učenci, še povsem nerealizirani in puhkasti, so potrebovali najprej eno VELIKO NEOZDRAVLJIVO RANO SRCA.

Brez te rane ni mogoče srečati Gospoda, kajti Gospod v naše srce vstopa samo skozi neozdravljivo rano srca/sveta.

Kot smo že pojasnjevali, ima vsakdo od nas drugačen vzrok te rane. No, tisti, ki je še nimajo, oziroma nanjo lepijo obliže in jo mažejo s pudrom, pa morajo počakati nanjo.

In Gospod je poskrbel, da so Njegovi učenci dobili te rane kar obenem, kolektivno: zadane so jim bile, ko so Jezusa nebogljenega odpeljali, Mu krivično sodili, Ga zasramovali, tepli in na križ pribili. Takrat so dobili neozdravljive rane srca, kajti svet je za njih umrl, ker je bil zloben in krivičen, pa še Nauka niso dobro razumeli, niti Jezusovih vnaprejšnjih napovedi in namigov, kaj se bo zgodilo.

Bila pa je ena, ja, ena pa je bila, ki te rane sveta in srca ni potrebovala, KER JO JE ŽE IMELA. To je bila Marija Magdalena, ki je rano sveta dobila ob kamenjanju, ki pa ni bilo izvršeno, ker je mimo prišel Jezus, in jo Rešil. Odtlej je večno Njegova; Njegova večna predana služabnica. In resnično, resnično, povem vam:

zato je bila prva, ki je srečala vstalega Jezusa,
in s tem prvi apostol.

Čeprav gospod Rode pravi, da so bili apostoli le tisti, ki so večerjali, in tam ni bilo ženske, a merilo apostolstva je Srečati vstalega Jezusa - to je temeljna evharistija. Kaj pa učenci? Popolnoma so bili sesuti. Svet se jim je podrl: izgubili so svet, zdaj pa še Rešenika. Bili so popolnoma uničeni, in rane srca so jim POLNO ZACVETELE.

To je bila nujna faza, kajti le če imaš rano srca široko odprto, da že umiraš, boš v stanju sprejeti Živega Boga k sebi.

Poglejmo, kako to njihovo skrajno obupno stanje opisuje Evangelij. Luka 24:

Pot v Emavs

In glej, prav tisti dan sta dva izmed učencev potovala v vas, ki se imenuje Emavs in je šestdeset stadijev oddaljena od Jeruzalema. Pogovarjala sta se o vsem tem, kar se je zgodilo. In medtem ko sta se pogovarjala in razpravljala, se jima je približal sam Jezus in hodil z njima. Njune oči pa so bile zastrte, da Ga nista spoznala. Rekel jima je: »O kakšnih rečeh se pogovarjata med potjo?« Žalostna sta obstala in eden izmed njiju, ki mu je bilo ime Kleopa, Mu je odgovoril: »Si ti edini tujec v Jeruzalemu, ki ne ve, kaj se je tam zgodilo te dni?« »Kaj neki?« je rekel. Dejala sta: »Kar se je zgodilo z Jezusom Nazarečanom, ki je bil prerok, mogočen v dejanju in besedi pred Bogom in vsem ljudstvom; kako so Ga naši véliki duhovniki in poglavarji izročili v smrtno obsodbo in Ga križali. Mi pa smo upali, da je On tisti, ki bo odkupil Izrael. Vrh vsega pa je danes že tretji dan, odkar se je to zgodilo. Vsi iz sebe smo tudi zaradi nekaterih žena iz naših vrst. Ko so bile zgodaj zjutraj pri grobu in niso našle Njegovega telesa, so se vrnile in pripovedovale, da so imele celó videnje angelov, ki so dejali, da živi. Nekateri izmed naših so šli h grobu in so našli vse takó, kakor so pripovedovale žene, Njega pa niso videli.«

Se ne zjokate, če greste v kožo teh učencev? Iz Ljubezni do Gospoda so popolnoma zmedeni in izgubljeni. Resnično, njihova srca so bila ena sama velika rana! Njihova življenja te dni so bila hujša kot smrt. Gospod, Usmili se jih!

Vidite, to je nujna faza hoje za Gospodom. Zato se vprašajte: ''Sem še vedno posvetno nadebuden?'' Poglejmo se malo v ogledalo življenja. Poglejmo tudi duhovnike, škofe: kdo od njih je od sveta premagan in od Gospoda Rešen? Kateri škof ima odprto rano srca, tako da je pozabil na sebe, ker tam ni kaj za najti? Kateri je oni, ki je umaknjen, ker je poražen v svoji nadebudnosti? Kateri je povsem posekano drevo? In dvignjen na nov Kraj? Resnično, resnično pove vam Gospod: Tisti je Njegov ljubljeni.

Če tega elementa hoje za Kristusom ne doživimo tudi sami, je naše krščanstvo polno iluzij, kot zgornji filmček, in sposobni smo edino kakšno krščansko društvo medenega druženja organizirat. Kar je sicer čisto v redu, le da temu društvu ne smemo reči Cerkev, kajti Cerkev je nebeška, in v njej so le tisti, ki jim je svet celo v srcu že umrl, so pa v izogib lastni večni smrti Gospoda začeli veseliti. Četudi so še ujeti v temnico svojega fizičnega telesa.

Aleluja! Vse je Živó, vse je Polnó! Pošlji Gospod, angele s kopji! 





4 komentarji:

  1. hieronim piše:

    Hvala, Rešenik !

    Čisto sem vesel, da nas Oče nagovarja preko bloga, čivkov, sedaj pa še preko šepetov.
    Molitev Gospodu postane čisto normalen vsakdan, saj ko si enkrat tepen od sveta, če imaš vsaj malo upanja, je edina rešitev pri Njem, ker vsi ostali zemeljski oprimki so krhki in prej ko slej se zlomijo.

    Sladko past nam revam nastavlja črni, takoj ko začnemo z iskanjem rešitve. Rad se okiti z nazivom ''rešitelja'', obljublja zacelitev, rana pa je le zaflikana, znotraj pa gnije. Dlje ko jo mašiš, težje je potem zdravljenje.

    O, grozen občutek, ko izgubiš svet, nato pa še Učitelja,….. skoraj brezupno. Pa vendar, le On je večen in Ljubeč !! Pot v Emavs je za hrabre ki Ljubijo, saj v vsaki situaciji ponuja ranjeno Roko in teta je to vedela.

    Vesel sem, da sem lahko TU !

    h.

    OdgovoriIzbriši
  2. Če si vesel, da si tu, si dobrodošel in tudi jaz sem vesel. Dobro govoriš. Rad pa bi, da vsaj vi, ki ste tu, enkrat že razumete, da Jezusova Pot in jonova pojasnila niso:

    - neka specialnost,
    - za pogumne,
    - za stare duše,
    - za tiste z dobro karmo,
    - za tiste, ki naj bi jih Gospod klical ...,

    in podobne fatamorgane. Ki vam jih sam hudič, kot pišeš, v glave vrta. Če ne gledate poročil, res ne morete Jezusove Poti razumeti, in potem si razvijate vse vrste nekih umetnih konglomeratov. Le kdo lahko v glave ljudem zabije tole, pa dobi Nobelovo nagrado v nebesih:

    Jezusova Pot je za tiste, ki so sesuti, ubogi, izgubljeni in zavrženi, prevarani in neumni, nerodni; ki od sveta nimajo nič, kot le bič:

    TI SO SREČKOTI, če se Gospoda oprimejo z Ljubeznijo, ne le vero (sama vera je ena muka), kajti so v stanju, v katerega pride VSAKDO od nas, ko pride kaka katastrofa, vojna, kataklizma, huda bolezen ali preprosto: teta smrt. Ne gledate vsakodnevnih poročil? Potem ne boste nikoli dojeli srčike Nauka.

    A vidite, da Jezusov Nauk ni za posebneže, vi norci trmoglavi, ki se samo izgovarjate, a ne vidite, da je Jezus ZA VAS, ker vas vse zgoraj našteto čaka? Ne bi bili raje pripravljeni, namesto izgovorov in filozofij?

    Če mi bo kdaj kdo v obraz rekel, da so Gospodovi nasveti v Evangeliju "za končno dobo duše in Cerkve", ne vem, kaj bi lahko z njim naredil :).

    VSE vas čaka križ. In kdor pozna Gospoda v Ljubezni, mu bo križ kot zobotrebec, vsem ostalim pa bo kot 5-tonska preša.

    A je to zdaj kaj bolj razumljivo?

    Pa lep pozdrav in Bog z nami.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vse je res, in kar se te dotakne osebno, lahko pričaš in potrdiš iz izkušnje. Kar nekaj solz Milosti je preteklo ob temlem 3. zapisu, komentarjih hieronima in posebej Jone, ki si razložil srčiko. Tisti nasmejani pretežni del v zgornjem filmčku je kot hoditi okoli s flajštrom na srčni rani oz. je sploh ne imeti. Ja, naše sanjarije, da bomo svet reševali.

    V srce pa sune resnica o posekanosti. Ko so nam vsi upi uplahnili, ni bilo več v naši moči, vsulo se nam je na naš življenje tone kamenja in zaprte so bile v tistem hipu vse poti. In ko sem pred leti to doživljala, je v enem brezupu, kriku iz prsi prišel med solzami ihteč in roteč glas: »V mojem življenju manjkaš Ti Bog!«

    Od takrat naprej je Gospod posegel vmes in ko prebiram take zapise, pride do spominjanja Njegove Milosti in vse je res. Srce se tiho radosti tudi za tiste, ki vas angel Gospodov obišče s kopjem. Gospod je velik.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, lep dan, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  4. Juhuhu, nisi se zapila, zafiksala, šla na CSD, ampak si Boga poiskala, in On te je našel!! Juhuhu!!

    »V mojem življenju manjkaš Ti Bog!«
    »V mojem življenju manjkaš Ti Bog!«
    »V mojem življenju manjkaš Ti Bog!«

    Kdor to spozna, sem njegov služabnik, in v nebesih imajo veselico pri Gospodovi mizi.

    Tudi sam se popolnoma raznežim, duša mi skače do Neba, če samo zaslutim kakšnega, ki je že domala spodsekan, in ima srce ranjeno za Boga. Če pa takega zaznam med duhovniki, se mi meša od Božje radosti. A takih skorajda še ni. Seveda so, a ne vidim jih, v duhu. Je pa eden, oja, eden pa je, pa še eden, in še kak. In tisti prvi je prvi, in ima pravico raketo imeti na glavi. Samo še nekaj lubja ga drži, da bo odsekan, samo še malo je rana na srcu nedozorela. Zdaj pa čakam in gledam, kako po kapljicah postaja potok, ko pa bo reka, bomo gledali reinkarnacijo apostola.

    Ti pa si reinkarnacija sv. Lidije. Če se malo spomnimo, je imel domala vsak svetnik kakšno Lidijo ali Jožefa, ki ju je Bog poslal v pomoč in v uk. Mi pa tukaj črvi ubogi ničvredni jecljamo Božjo Besedo, ki je Živa, in včasih se mi zazdi, da se vsega tega ne izmišljujemo, in da smo morda resnični?

    Gospod naj vodi in sodi, mi pa DEEEELAAAAT!

    Pa hvala ti.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.