- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

ponedeljek, 20. november 2017

7. Najvišja lastnost Gospodovih najbližjih: Spominjanje
2 od 2

Jezus moli k Očetu
Royalty-Free Stock Photo
20.11.2017, pon.

Iz vsega vesolja raznih verskih disciplin smo torej izluščili samo bistvo, dragulj nad dragulji, končno stanje tistih, ki so že popolnoma Gospodovi:

to je Spominjanje Nanj in na Njegove svete.

Naš znani psihiatrik, nekoč bolj levičar, zdaj pa pošteni, je enkrat omenil, da je vera PSIHOZA. Kar je, gledano s psihiatričnega vidika, res, a žal psihiatrija vidi le patologijo (bolezen), ne vidi pa niti duše niti Boga niti stanj, ki indicirajo na Božjost nekoga. To stanje se že od pamtiveka v sanskritu imenuje: samadhi (slovensko: SAMO TI), kar pomeni popolna zbranost, čuječnost, popolna osredotočenost. Razlika med samadhijem in psihozo je tolikšna, kot med Bogom in hudičem. Kajti psihoza nastane, ko človek noče ali ne more sprejeti neke realnosti, samadhi na Boga pa je popolno SPREJETJE Boga kot Najvišjega Gospoda in Prijatelja. Psihoza, ki je predhodnica norosti, torej nekaj ZANIKA in se zato osredotoča na kaj drugega; Božja zbranost pa se osredotoča na Najvišje, in ko je to storjeno z Ljubeznijo, nas ta zbrana Ljubezen Odreši. Na nek način nas samadhi na Gospoda res 'odmakne od sveta', a sveta ne zanikamo takega kot je, temveč ga sprejemamo takega kot je (''življenje je kratko in 'usrano' kot dojenčkova srajčka'', so mi govorili starejši), istočasno pa sprejemamo tudi Boga takega kot je: Najvišji in Prvi. Toliko tistim, ki ste kakšno stvar brali, pa je bila škrbasta.

Najvišja lastnost Jezusa Kristusa je bila vedno Njegova popolna osredotočenost na Boga Očeta in Njegovo sveto Voljo (glej sliko zgoraj). Od tod izvira Prva Božja zapoved, od katere so odvisne vse druge:

Ljubi Gospoda svojega Boga
iz vsega srca,
iz vse duše,
z vsem mišljenjem
in z vso močjo!

Problem krščanstva je, da ne ve, KAKO se naučiti Ljubiti Boga. Zato raje 'ljubi' ljudi (samega sebe), kar pa je herezija. O tem pišemo že ves čas, in je zelo drugače od onega, kar ti zna povedati povprečen duhovnik. No, najpomembnejša lastnost pri izpopolnjevanju Ljubezni do Gospoda je:

Spominjati se Ga, kadarkoli je to le mogoče.

Nobena religija, zapovedi, sveti obredi in zakramenti, se ne morejo kosati z najvišjim prvenstvom zapovedi o Spominjanju. Kajti Spominjati se Gospoda pomeni srečati Ga TAKOJ in biti TAKOJ deležen najvišje evharistije.

Spominjanje na Gospoda je torej sveta evharistija.

Gospod, ki je Kristus, je to potrdil z besedami:

To delajte v Moj spomin.

A kruha ni moč lomiti ves dan, lahko pa se Ga spominjamo ves dan - in takoj smo deležni Njegovega svetega kruha za dušo. Ni mogoče 'lomiti svetega kruha' ves dan, a možno je peti Njegovo sveto Ime ves dan. Misliti Nanj ves dan. Na to se bomo še mnogokrat vrnili. Temu se reči imeti link z Gospodom, imeti samadhi na Gospoda, biti osredotočen z vso silo srca, uma in mišljenja in telesa le Nanj.

A narava človeka je ravno OBRATNA temu odrešilnemu vodilu, kajti ljudje raje skrbimo za to, kar mi nismo (telo), in ne skrbimo za tisto, kar mi smo (večna duša). Nehemija 9, 16-17:

Oni, naši očetje, pa so bili prevzetni, otrdili so svoj vrat in niso poslušali Tvojih zapovedi. Niso hoteli poslušati in se Spominjati Tvojih čudovitih del, ki Si jih storil med njimi.

Kaj smo si s tem storili? Pekel, pekel v dušah si storimo, ko se ne Spominjamo Gospoda z Ljubeznijo ves dan, kajti potem nas svet UJAME in nas začara ter utopi v svojih strasteh, ki jim sledijo žalost in obup.

Kdor je torej resničen v svoji hoji za Kristusom, si mora kot prvo privzgojiti željo in namero, da bo sledil to najvišjo zapoved vseh zapovedi:

Nenehno se spominjaj Gospoda, oziroma se Ga spominjaj kadar le moreš.

Zdaj, ko imamo orodje in Cilj, potrebujemo še ustvariti pogoje, da bomo nenehno Spominjanje postopoma uvedli v naše življenje in se začeli bližati svetosti, kar je naša edina naloga na tem in onem svetu.

V naslednjih zapisih se bomo lotili najnatančnejših razlag osnovnih svetniških lastnosti, in kako jih postopoma uvesti v svoje življenje, da iz mrtvila in zmede končno postane Življenje. Če nam nenehno Spominjanje na Gospoda ni glavni cilj Življenja, moramo vedeti tole:

- potem nismo na Poti svetnikov,
- nismo na Poti apostolov,
- nismo na Poti Gospoda,
- ampak smo na neki svoji poti,
- ki pa jo v ozadju ZANESLJIVO vodijo hudi duhovi.
- Zato nima naša prihodnost nobene možnosti za srečen konec.

- Na srečen Konec prispejo le tisti, ki se nenehno Ljubeče spominjajo Gospoda, ker to je osnovna oblika Služenja Gospodu.
- In je DISCIPLINA, ki si jo je sprva treba privzgojiti in priboriti, kasneje pa postane naša spontana jedrna narava.

A zdaj je nastal problem: kako omogočiti samemu sebi, da se bom lahko Spominjal Gospoda? Naj nas med čakanjem na naslednje tekste vodi sveti pater Pij, ki je dejal, da je človekovo življenje nenehen boj s samim seboj. Izboriti si moramo torej čas in moč, da ju posvetimo Gospodu in Njegovim svetim. In potem si bodo tudi oni vzeli veliko časa za nas. In potem smo rešeni. Aleluja!!






2 komentarja:

  1. Prejšnje dni sem bila malo v pomanjkanju energije, pa je rupa zazevala. Zato v nedeljo veliiiko počitka in molitve, pa se skalibrira nazaj. Potem je nekakšna kapaciteta, da človek sploh lahko kaj razume, počasi, če se pa nedelje preživi na obiskih in vseh mogočih laufarijah naokoli, češ, nedelja je, dajmo imet čas zase in kam it … pozabite, ste že v rajalnem krogu trošenja energije. Zato pa so nedelje zgleda tako klavrne še za posvečene ljudi, ko je treba sprejet in pokramljat z vsemi, ki pridejo naokoli.

    Tole o Spominjanju svetih je resnično, hvala Jona. Spominjanje svetih in Gospodovih bližnjih je tudi skozi odlične življenjepise o Njihovih življenjih in delovanju, branje Gospodovih šepetanj in predhodnih zapisov pa je okostje vsega, da se ve, kam kaj spada, komplet kompas. Ko pa poslušam ljudi, kaj vse berejo, če že slučajno berejo, pa takole … ja, sem bral zanimivega filozofa, uf, tri debele knjige so o tem, pa to religiološko razpravo in potem ven streljajo neke teze, ki jim pa v življenju ne dajo ničesar oprijemljivega. Mene pa krč začne grabit v notranjosti, še en, ki se zgublja v toni in masi ur predihanega čtiva. Le da vidiš, da niso po župi priplaval, a več od tega ni. Ni gorkega srca, jasne besede, stavka ali dva o Ljubezni z Gospodom, o moči izpovedanega, da ta odnos živijo ali so ga vsaj doživeli. Prej to doživiš od kakšne starejše mamce, ki jo že kakšna kronična bolezen daje in moli, srce in oči obrača v molitvi h Gospodu, saj trpljenje tare, ona pa se mehča.

    Tole o Spominjanju svetih je resnično, hvala Jona. Spominjanje svetih in Gospodovih bližnjih je tudi skozi odlične življenjepise o Njihovih življenjih in delovanju, branje Gospodovih šepetanj in predhodnih zapisov pa je okostje vsega, da se ve, kam kaj spada, komplet kompas. Ko pa poslušam ljudi, kaj vse berejo, če že slučajno berejo, pa takole … ja, sem bral zanimivega filozofa, uf, tri debele knjige so o tem, pa to religiološko razpravo in potem ven streljajo neke teze, ki jim pa v življenju ne dajo ničesar oprijemljivega. Mene pa krč začne grabit v notranjosti, še en, ki se zgublja v toni in masi ur predihanega čtiva. Le da vidiš, da niso po župi priplaval, a več od tega ni. Ni gorkega srca, jasne besede, stavka ali dva o Ljubezni z Gospodom, o moči izpovedanega, da ta odnos živijo ali so ga vsaj doživeli. Prej to doživiš od kakšne starejše mamce, ki jo že kakšna kronična bolezen daje in moli, srce in oči obrača v molitvi h Gospodu, saj trpljenje tare, ona pa se mehča.

    Tudi vzeti knjigo v roke in ne se pred TV vreči ali okoli begati je privzgajanje discipline, a če smo naklonjeni do tega svetega, je sladkost brati o njem.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, ki nas Poti učite, mi pa si čas zborimo in vztrajajmo, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena naša lidija! Tako pišeš, kot prava sv. Lidija, kar je dokaz, da te je Božji razum obiskal in te navdihuje. Vesel!

    Res je, poleg ponavljanja Gospodovega svetega Imena KADAR JE LE MOŽNO, je UMIK in branje svetih Knjig najslajše druženje z Njim. Seveda pa, kot praviš, vse verske knjige niso za Božjega služabnika, ker mnoge so filozofsko-teološki teoremi o marsičem, LE O LJUBEZNI DO JEZUSA NE, kajti vse se da ponarediti, le Ljubezni ne.

    Brati je treba torej tiste Knjige in avtorje, ki poznajo izvedbo Prve Božje zapovedi o Ljubezni do Boga z vsem, kar si. Če pa teh Knjig ni, se moramo zadovoljiti z velikimi volumni nekih verskih traktatov in špekulacij, teorij in namigov ter simbolov, meglic in obljub in slutenj, tudi pravljic, da v njih morda, morda, vsakih nekaj sto ali tisoč strani prebranega teksta - najdemo besedo Ljubezni. Kot veliš.

    Različni so pristopi k Bogu, a različni so tudi % Božje Milosti, ki jo pri tem sprejmemo. Na naših blogih pišemo o Poti, kako sprejeti 100 in več % te Milosti, ker so jo svetniki in sveti očaki toliko sprejemali.

    Ja, konec je mešetarstva, kajti objavili bomo merilno enoto Ljubezni do Gospoda in Njegovih, in resnični iskalci bodo opremljeni z znanjem, ko bodo krenili v Cerkev iskati resnične Božje učitelje. Jih bodo našli? Če jih ne bodo, naj jih pa učijo. In če ne bodo slišani, naj 'odidejo od tam in otresejo prah s svojih oblačil'. A naj povedo, da je bilo na obisku Božje Kraljestvo v semenu, ko je učenec prišel iskat učitelja, ker pa ga ni našel, ga bo Učitelj obiskal na domu. Na tak način se bo kalil tudi tisti del Cerkve, ki mu je dano, da obstane in ostane zdrav. Pa četudi bo to le 12 ljudi. Vse ostalo pa bo končalo na dnu vic.

    Aleluja! Gospod je vstal in nenehno nudi Svojo Milost, in le mi sami smo si v oviro, da je ne sprejmemo. Kako je žalostna duša, ko to vidi! Umreti hoče, pa ne more. Za hip jo zagrne temna noč duše, a kaj bi tu ždela, če pa ima Znanje in veselje veseliti Gospoda in Njegove in biti vedno vedra. Juhuhu, gremo Domu!

    No, pa hvala ti lidija.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.