- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

sreda, 9. maj 2018


67. Matematik je več vrst
Združeni desnici v blagodušje

Božja matematika: en križ + trije žeblji = odpuščanje.

9.5.2018, sreda.

Ja, matematik je več vrst in zrel človek naj bi se trudil obvladati vsaj tri osnovne:

1. zemeljska oz. birokratska matematika,
2. domiselna matematika,
3. Božja matematika.

Zemeljska matematika je zelo 'down to earth': ena in ena je dva; tri kure in en petelin; devet juncev in dve telici … Takšna je tudi birokratska izračunava oz. prisila, pa tudi policijska. OK, policaj si lahko domisli, da si šel skozi rdečo, a si šel skozi rumeno, ki je ravno takrat zasvetila, IN OPLEL SI, je.. ga. Ko pa se gre za matematiko, pa slikica na fotki radarja in številke okoli nje, povedo vse.

Nekoč sem bil na upravni enoti pri zagrenjeni koščeni ženščini. Nejevoljno je gledala mojo kupoprodajno pogodbo, ki sem jo kar sam napisal, češ zakaj mi je ni odvetnik. Bil sem tiho (to spada k birokratski matematiki in taktiki), zato jo je začela s svinčnikom brati. Vse je bilo v redu, ko pa je naletela na besedico 'vloga', je zahreščala, in besedo podčrtala: ''Ni vloga, gospod, vložek, vložek!'' In sem moral ponoviti vajo: šel sem domov, na PC popravil besedo v vložek, sprintal, šel nekaj km do pošte, poslal priporočeno in nekaj dni čakal, da je druga stran vrnila podpisan vložek. Potem pa spet k njej, ponižno, tiho (to spada k birokratski matematiki), in gospa si je ustnice od kofeta obrisala ter se zašpičila v vložek - in bila srečna. Ko sem se poslavljal je bilo skoraj ganljivo: ganjena je bila nad mojo ponižnostjo, jaz pa srečen, da je ne bom, upam, nikoli več videl. Ob zavrnitvi pa je kar pokalo po meni, a sem šel uredit njen klinčevi 'vložek'.

Tudi Jezus Gospod se strinja s tem pristopom, saj je država že od začetka sveta prisilni organ, ne pa mati (kdor misli, da mu bo mati, spada v domiselno matematiko). Marko 12,17:

Jezus pa jim je rekel: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!« In zelo so se mu čudili. (Zakaj le??)

Domiselna matematika

Ta vrsta matematike je: 'kako koji mili moji'. Je 'vsemogočna' in vseobsežna. Naletel sem na nekaj enominutnih izobraževalnih filmčkov, da bo vsakomur jasna. Začnimo s prvim. Inštrukcije ne boste razumeli, ker je takšno matematiko zelo težko razumeti še komu drugemu, razen izvajalcu. Za Balkance pa je spodnji vic največji štos življenja, saj tovrstno matematiko obvladajo najbolje. Ko si ogledate, sledi razlaga:


Kot vidimo, starejši menih uči mlajšega 'domiselne matematike'. Ki pa ni brez repa in glave, kot je sprva videti. Takole gre:

Starejši vpraša: ''Imaš tri ribe: eno spustiš v jezero, eno v morje, ene pa nimaš. Koliko rib imaš?'' Mlajši se odloči, da ima dve ribi; eno v jezeru in eno v morju. V resnici pa nima nobene, ker so vse na svobodi. Učitelj ga zavrne: ''Jok, pet rib imaš: tiste tri, ki jih nimaš, in ti dve, za kateri praviš, da jih imaš. Torej imaš dve ribi.''

Seveda se heca, kajti tudi ti dve ribi sta iz kvote izginulih neobstoječih rib. RIB TOREJ NI, NOBENE, a se gresta, 'kao' da so. Za vsakega bo ena za kosilo, a žal bosta na koncu lačna, ker ta vrsta matematike samo zgleda vsemogočna, pa ni.

Ta matematika je zelo zabavna in domiselna, vendar ko se gre zares (recimo za volitve), je lahko prekleto samomorilska. Poglejmo si ta primer:


Zdaj si pa oglejmo, katero obnašanje morda ni najboljše, ko naletimo na birokrate, ki jih zanima le 'lulček-in-lulika'-matematika, na vse ostale pa so povsem imuni (prim. ''Vložek!''). Tole je izobraževalni video, kakšno obnašanje je zelo rizično, ko pridemo v državni urad, poln zelo črnogledih ljudi. Pa vendar, še celo avtomobil je pokleknil pred uradniki (morda ju je to na koncu rešilo?), a človeka v njem sta ostala to, kar po svoji naravi sta, kar pa je včasih lahko usodno:


In če se zaplete, ter moramo na višje sodišče, se je treba zavedati, da stvari lahko postanejo ZELO OSEBNE (kot smo slišali je g. Primc izzval g. sodnika na 'zakonski besedni dvoboj' pred vrati sodišča, kar pa se seveda ne bo zgodilo, saj sodnik obvlada samo eno matematiko. In dobro taktiko.). Potem stvar zgleda precej turobno:


Lahko pa postane osebno tudi izven sodišča. Namreč, če ne daš gola, ga dobiš, je športno pravilo, in enako je v politiki: če se desnica ni združila, se bo zdaj levica, da povozi nekoga, ki se je sam postavil na sredino ceste, in na tviterju celo izzval to odločitev. Delu 'desnice' to ustreza, ne zavedajoč se lastnega propada.  

Kaj pa Božja matematika?

Božja matematika: pet hlebov + dve ribi = 5000 obrokov,
pa še za njih žene in otroke. 

Ta matematika pa se vklopi takrat, ko damo najprej 'cesarju kar je cesarjevega', ko obvladamo birokratsko matematiko. Kajti sicer nas hudič ujame v svojo najosnovnejšo past, in nam začne piti življenjsko kri in možgane z nenehnimi prepiri z birokrati - le kako boš v takem stanju lahko služil Božji matematiki?

Božja matematika se ne ozira na sramoto. Ni ji mar očarati Bogu oddaljene. Mar ji je le eno: ODREŠEVANJE. Zato - kot smo že veliko pisali - Bog dela drugače s tistimi, ki Ga častijo in kličejo, kot z vsemi drugimi. Namreč, svojim dušam kar direktno JEMLJE, ODVZEMA vse, kar jim je odvečno, da se Mu lahko približajo in Ga osebno spoznajo.

Zaradi tega dejstva je Bog čuden za ljudi tega sveta in Ga celo kristjani po navadi ne marajo kaj dosti. Raje si zamislimo 'domiselnega Boga' in se gremo domiselno matematiko. Ja, Bog je za iščočo dušo težaven: uči jo NJEGOVE MATEMATIKE. Tej pa ni nič mar za Božjo reklamo v svetu; popolnoma nič Mu ni mar za takšno reklamo, čeprav bi bila za Njega. Mar Mu je samo Odreševanje duše. Poglejmo en primer:

V prvi letošnji št. Družine je osmrtnica. Govori o redovni sestri, ki se je že rodila z diagnozo, da ne bo dolgo živela. A se je prebila skozi šolanje in zaposlila na UKC Lj. Potem pa jo je pot pripeljala v redovno skupnost, in živela je 60 let! Takrat je, ozdravljena po priprošnji svete ustanoviteljice reda, odšla v Rim, da sodeluje v postopku kanonizacije te ustanoviteljice. Tam je obhajala tudi zahvalno mašo za svojo 60-letnico, POTEM PA NA HITRO NEPRIČAKOVANO UMRLA. Pokopana je bila v Rimu.

Vsak slepi norec se bo temu posmehoval. ''Kje je zdaj ta bogec, zakaj je ni rešil, hahaha!'' Kdor pa je vsaj malo Božji, je globoko ganjen nad njeno usodo in Gospodovo Milostjo: ni Mu bilo mar za Njegovo reklamo in reklamo Njegove svetnice, ampak je raje sestri daroval 60 let življenje z bolnim srcem, potem pa ji je vzel zadnje odvečno, in jo povabil k Sebi. Aleluja! Ta duša zagotovo ni pristala tam vmes, ampak je prišla v svoj pravi Dom! In leži ob mnogih svetnikih, ki so pokopani v Rimu. Kere Milosti!

Vidite, to pa je Božja matematika. VEDNO NASTAJA IZ UBOŠTVA VEN. Videl sem je že veliko, in vedno mi stiska grlo od ginjenosti, ko jo kje zaznam. Zato tisti, ki gredo po Gospodovi Poti, nenehno doživljajo takšne FIJASKE in polome, gledano s stališča sveta, da so pogosto v veliki 'sramoti'. Kot te dni na omrežju, jim ljudje vpijejo, medtem ko se dušijo od smeha: ''Hahahaha, kje je zdaj tvoj bogec vatikanski? Ali bo prišel in te rešil? Hahahaha!'' Hehe, res so smešni, pa še prav imajo, gledano z njihovega vidika. Kakšno reklamo bi Si Gospod naredil, če bi stopil dol s križa in z gromom pobil Pilata in Rimljane in grde judovske klerike, ki so Ga pri Pilatu izsilili za smrt. Kakšno reklamo bi Si naredil, če bi javno vstal od mrtvih, in hodil po Judeji, Palestini in Siriji, da bi Ga vsi videli in večerjali z Njim in Mu v rane prste vtikali.  

A Božja matematika je drugačna. Prikazal se je le tistim, ki so Ga Ljubili. 

Za Desnico je Svojo matematiko zanje objavljal na tem blogu, vnaprej, vendar je ni nihče resno jemal: niso se združili, ne obnašajo se birokraciji in narodu ponižno, ne obvladajo državne matematike. Predvsem pa Ga je zmotilo tole:

''Molili so, seveda so, in slišal Sem jih. A so molili za SVOJ uspeh in za narod, niso pa slavili Mene in si želeli uspeha Zame.''

A Gospod nas ima rad, zato nas dela Sebi podobne: največjih stvari ni storil v Božjem OBILJU ozdravljanja in oživljanja mrtvih, ampak v UBOGOSTI. O tem smo že veliko pisali. Gospod nas torej vzgaja s Svojim ODVZEMANJEM. Moramo biti v stiski, da postanemo ponižnejši, s tem pa poslušnejši Božjim nasvetom in tako dušno zrelejši.

Na 1/3 blogu, Jona gre v Ninive, smo pisali o Božji ubogosti, ki jo moramo tudi mi izkusiti. Začne se pa s tem, da smo v nečem 'domiselnem' POPOLNOMA PORAŽENI oz. onemogočeni. Preberite si te zapise št. 21, 22, 24, 25; dobite jih na desnem kazalu zgoraj, začenši z enaindvajsetim: KLIKNI

Zato je vse Ok, kot je. Gospod se prilagaja našim neumnostim, in pač deluje znotraj njih. Včasih pa tudi On ne more razumeti kakšnih naših matematik, in če smo trmoglavi, nam pač ne more pomagati Osebno. Zato nam pomaga Posredno.

Ni pa vsakdo za vse: kdor je pošten v srcu, a ga Gospod vzame ven iz visoke politike, je blagoslovljena duša, in Gospod jo umika iz političnega preddverja pekla, da si ne bo nakopala preveč težkih grehov. Včasih ji v glavi naredi kratek stik, in takšna oseba stori nelogične neumnosti. Npr. za predsednico kandidira osebo, ki doseže negativen rekord volilnih glasov; kandidat začne govoriti, naj gredo tudi 14-letniki na volitve (v spremstvu zgrajenih levičarskih staršev?); ali pa gre vlagat volilni 'vložek' birokratskim matematikom, obvlada pa le 'domiselno matematiko' ...

A to je le nov začetek, (pa ne politični), če se človek po teh fijaskih ne odloči na večno vojno z državo. Jasno je, da je g. Primc, pa tudi ga. Zevnik, potencialni Gospodov bhakta v srcu, in če se tega zavedata, bosta prebolela ta nujni življenjski poraz, ki osebo naredi skromnejšo in manj napuhlo, previdnejšo, za Boga in narod opreznejšo, in začela Služiti Gospodu, kajti On je Tisti, ki rešuje in Odrešuje, ne mi. Če pa Mu želimo pri tem pomagati, se moramo naučiti Njegove, Božje matematike, ki pa ni niti birokratska, niti domiselna matematika. Reče se ji Odrešilna matematika, ker mi smo duše, ne telesa: duše nam živijo večno, a telesa le kratek čas. Politika pa je veščina skrbi za telesa in za deljenje mamona (denarja).

Cerkev že ve, zato je politično potuhnjena. Naj pač vlada kajn, kajti ko vlada kajn, je abelom težko, zato si ZELOOO ZAŽELIJO utehe, Doma, Gospoda, ki je Jezus. Kaj pa bi bilo, če bi nam bilo rajsko lepo na tej bedni Zemlji, ki je uklonilni zapor za nespametne duše? Nihče se ne bi želel vrniti Domov in zato nihče ne bi bil Odrešen. Torej naj kajni vladajo še naprej, si misli Cerkev, Cerkev pa je Gospod Kristus. Torej je vse v redu, če bo pač tako. Saj itak nismo sodelovali, kot bi bilo spodobno. 

Gospod je prišel in rešil nekaj duš iz politike (če bodo pametni). Slava Tebi Gospod, Tvoja dobrota je velika!

Napisano v Božjo nebeško slavo.





15 komentarjev:

  1. Medtem ko sem pisal zgornji tekst, je naša lidija objavila komentar pod prejšnjo temo. Sklada se z našim zapisom o Božji matematiki in odvzemanju, zato si le preberite:

    https://gospodovasepetanja.blogspot.com/2018/05/66.html?showComment=1525842924444#c977507658486514675

    Hvala ti in lep dan želim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jona, hvala ti za razloženo nedoumljivo stanje v predvolilnem ringu po človeških kriterijih. Srčnemu Primcu Gospod odteguje, kar bi ga lahko peljalo v zmote in mu povzročilo dušne dolgove. Gospod ga želi zase, ker mu je bil tako všeč, ko so ga lučke stisnile k sebi kot Jezusa.

    Šla sem brat zapise na blog št. 1, omenjene v tem šepetu in solze so tekle. V 24. zapisu 1. bloga pa si tole napisal:

    »Vsakdo je poražen na področju, kjer se je največ angažiral na tem svetu. To je ključno in je končni cilj našega zemeljskega življenja, ker nas le ta poraz vodi Domov. …«

    Gospod, ljubeči Oče, skrbi, da tisti, ki so odločeni, skusijo ubogost v duhu in se predajo samo še Njemu, Jezusu Milemu. Velikokrat imamo kristjani besedo TOTALNOST samo na jeziku, z vsem svojim bitjem pa o njej niti ne sanjamo ne, na prebliske jo le slutimo. Jezus Gospod pa je le v totalnem, zato kandidat za Njegovega predanega ne moreš biti na pol pečen, na pol srčen, na pol zvest, četrt ali še manj … V kompletu in celosrčen in ta svet je le še šibka senca, ki nima več nobene moči nad nami. Ker je klic h Gospodu iz dna srca in je Ljubezen z Njim slavljena.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, ki so živeli ubogost v duhu, Jezusa Rešenika proslavili, za večno Ga z vsem srcem, dušo, mišljenjem in močjo Ljubili. V priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  3. Napisala si:

    "Velikokrat imamo kristjani besedo TOTALNOST samo na jeziku, z vsem svojim bitjem pa o njej niti ne sanjamo ne, na prebliske jo le slutimo. Jezus Gospod pa je le v totalnem, zato kandidat za Njegovega predanega ne moreš biti na pol pečen, na pol srčen, na pol zvest, četrt ali še manj …"

    Amen.

    Le drži se tega. To pa je težko, kajti da postaneš take nravi, moraš skozi enega od 'peklov', pri tem pa postaneš ali zmuzne, megličar in fantast-psihični olupek; ali pa postaneš bojevnik. Cilj vsakega mladega človeka bi moral biti najprej to izkusiti. Kajti potem si drug človek, končno odrasteš.

    Zadnje raziskave današnje mladine roj. po letu 1995 pa kažejo, da je bil vzgojen rod duševnih pritlikavcev, ki so sicer izjemno pametovalni, lepi, frizurični, telefonični, na državi ali starših viseči, družabni zaradi nemoči, a v njih ni nobene NOTRANJE MOČI.

    Ko sem nekoč, kot otrok, to odkril pri sebi, sem začel brati indijanarice, začel vaditi: preplavati 50 m pod vodo na dah, sam v divje gozdove za nekaj dni, plezanje v gorah, borilne veščine, s starim kolesom na hrvaško morje in čez pol Slovenije, po svetu, itd, itd. Živeti brez več denarja, kot je le za en dan, jesti šele takrat, ko se ti že roke tresejo, biti veliko na pokopališčih, se ruvati s smrtjo ...

    Kje imaš danes duhovnike, kaj šele bogoslovce, ki so se prekalili? Nimaš jih. Tudi takšni politiki prihajajo, ki so vedno pri nekem državnem koritu, mnogi že od jasli naprej, vse do bedne smrti. Ko takšni vodijo narod, narod gnije.

    Takšen ne more postati kot si napisala v citiranem odstavku, zato rine v politiko in v Cerkev, da se nekje narodu na jetra prisesa. Ko jim govoriš o CELOSRČNOSTI, Bogu, totalnosti, velikodušnosti, te ne razumejo, če pa jim trikrat ponoviš, te zasovražijo.

    To je ta rod, lidija. Reši se, prekuj se, prekali se. Nekoč sem za nekoga Gospoda vprašal, pa je dejal: "Kovan je, malo kovan, a je še vedno železo. Ni bron, ni srebro, kaj šele zlato. Zato rjavi."

    Kar se pa Nauka tiče, pa je še najbolje zelenjavo vzgajati; vedno uspe, in še ponoči ob luni raste.

    Lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. V linku spodaj eden od 'peklov'; možak, Slovenec, že skoraj čisto slep, kot je razbrati, je v REKORDNIH NEVERJETNIH 21-h dneh prehodil romarsko pešpot, preko 800 km. In kaj je poanta:

    Nekoč je Masutatsu Oyama odšel v gore, da tri leta vadi vsak dan karate. Z njim je šel kolega, ki pa je hitro odnehal. Oyama pa je postal eden največjih mojstrov;: njegov stil vadi tisoče ljudi po svetu.

    Tudi Korejec Seung Sahn je šel za tri leta na goro. Z njim je šel prijatelj, a se je kamlu usral. On pa je nadaljeval, včasih jedel samo borove iglice, doživel satori, odšel z zen mojstru na testiraje, in postal eden najbolj znanih zen mojstrov na svetu; njegovo šolo prakticira tisoče zen-budistov.

    Tudi Sidarta je odšel na takšno askezo, z njim je šel en prijatelj, a se je kmalu usral. sidata pa je postal Gautama Buda, ustanovitelj velike religije potrpljenja, sočutja in strpnosti.

    Tudi Martin Močnik naj bi šel na pot z prijateljem, a se je ta usral. Martin pa je je postal vreden imena svojega svetnika:

    https://siol.net/trendi/potovanja/neverjeten-podvig-slovenca-prvi-na-svetu-slep-prehodil-znamenito-romarsko-pot-466927

    Zdaj pa 'kako koji mili moji'. Če pa niste za to varianto, je še vedno politika ali v Cerkev, za 'godljo mešat'. Malo je politikov in klerikov, ki so se prekalili v zrele ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jona hvala za tele primere in zglede. Današnji povprečen človek je ena povprečna r.. – ker prehitro odneha. Zgodba Martina odločnega, udarec življenja mu je odvzel vid, on pa je 'udaril' nazaj s srčnostjo in vztrajnostjo. Kako se mu je že prvi dan postavil test iskrenosti, dobil je ozebline in sončarico, misli je, da bo že prvi dan odnehal, vendar je zdržal in pot je stekla sama od sebe naprej.

    Veliko majcenih duš pa odneha in se ne pusti kaliti, potem se pa v svojih zmotah in pritiskih dušijo, kot v ekonom loncu, predvsem hitro. Vendar kakorkoli obračamo, druge Poti ni, je ni … grlo se zožuje.

    Nas idiote pa življenje spravlja na pravi tir in to po dobronamernih usmeritvah in podpori Njegovih, da sploh ostajamo nad gladino. Eno glavnih spoznanj je, da brez te ljubečne pomoči, brez pogleda srca se kot kamen v vodi potopimo. Sami lahko še tako brcamo in se zaletavamo, kot naši duhovni in škofje te dni tavajo in iščejo izhodov, pa hodijo naokoli, a brez naveze srca z Jezusom in Njegovimi sadu se ne da.

    Gospoda Jezusa imeti samo v besedah še ni dovolj, da se vrata odpro. Vse ostalo nam je pa pokveka, srce, telo muhasto in išče ugodja, oči bezljajo naokoli, nemirni duh si išče družbo, ker ne zdrži v osami … Ja, telo je kot en svojeglav konjiček, ki čemerno hrza in se upira, treba je iti čez krize in vaditi, ko že vse ječi in boli. Koliko je še tega in ljudem pričati o radostni tišini, vadbi, askezi je podvig in Gospoda smer, ki prinaša tudi skrito dostojanstvo.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, vse najboljše nam želite, nas Resnice o odnosu Ljubezni z Milim Rešenikom učite, v priklonu pred Vami, lidija.




    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, ko se za nekaj odločimo, takoj pride preizkušnja, ki ji rečem "edi". O tem sem nekje že podrobno pisal. Tudi Martina je ta gnida od edita preizkušala: najprej je kolegu strah v gate nagnal, potem pa bi lahko še zmrznil tam v 'Kordiljerah'. A ker je mož, je premagal edija in zmagal, vsi ostali pa se še za deset cm globlje v blato pogreznejo. Kot če želiš skočiti ven iz blata: še globlje se pogrezneš, ko se odrineš. To je edi. Edi je strašitlej za gnide, kot pišeš.

    Dobro si opisala stanje, in danes sem ga doživel od enega 'revčka'. Greš taki osebi, že v letih, pomagati, ji rihtaš vse, nekaj ur, do onemoglosti, pa si deležen le nekih obračanj besed, čudnih krivd, patoloških situacij, in sem se spomnil naših škofov, ki so rekli, da je treba vse to požirati, do nezavesti, da je to neka Kristusova Ljubezen. A je le zmota, če človeku na neki točki ne pokažeš, da so pa nekje le meje, zakaj bi me zaje....l, če ti pomagam, drugače boš kar umrl? In ko na noben lep način ne moreš urediti situacije, da bi bila vsaj malo primerna, takrat pa je najboljše dvoje:

    Utihni, kot je utihnil Kristus Gospod pred Pilatom, a ne utihni z jezikom, ampak utihni globoko v sebi, v duhu in v dnu duše in srca. Utihni, in bodi z Bogom. Potem pa se elegantno poslovi. Umakni se iz te patologije. Ko odhajaš, te bo sledila tesnoba te osebe, a se v mislih ne kregaj z njo, ampak bodi tiho, duša naj ti bo tiho, to je tišina nebes, in je mir, da skale pokajo, ko greš mimo. Ta tišina tako osebo potem skozi čas nekaj pomembnega nauči.

    To je najboljše. Če pa se ne moreš umakniti, ker je to morda kakšna žlahta, si pa revež: patologija te bo počasi začela uničevati. Zato Jezus pravi: PUSTI VSE, IN HODI ZA MENOJ. To pomeni, da pustiš celo družino, če se hudim duhovom prepušča, tebe pa kliče Služenje Gospodu. Torej je ločitev v takem primeru legalna stvar, in ni končni zakon, kot vztraja Cerkev, ki se naslanja na Jezusovo izjavo, izrečeno za takratno judovsko kulturo.

    Potem pa se spomnim raznih 'krščanskih demokratov' = krščanskih socialistov, ki se ponujajo z levičarji družiti in dogovarjati: če si samo malo normalen, TO NI MOGOČE, kajti jetra ti bodo požrli s svojo prevrtljivostjo. Dandanes v to smer zanaša NSi, pa SLS ponovno, in velik del Cerkve - le kdo bi jih razumel: si se oženil z revolucionarko; vodiš družinsko podjetje skupaj z revolucionarjem? Ne, kajne, a državo pa bi vodil? Hinavščina. Zato pa ta narod gnije. Samo en drobec ima še zdravega v sebi.

    Živi bili pa videli. Janša gospod vodi na lestvicah, levi in pol desnih pa se zbirajo po brlogih, kako ga ignorirati, in mu onemogočiti eventualno demokratično zmago. Cerkev pa nič, čaka da se narod sam reši, pa morda še njo, in to bo potem: Bog. Kot tam v Siriji in zdaj v Koreji:

    Napihuje se te dni Cerkev, da so njene molitve naredile čudež, in v komentarjih posredno sračkajo čez Trumpa, a samo on je Korejca prisilil k redu, zdaj pa bo še Iran. In tudi Kitajce po malem. Pravijo, da je Bog to uredil po njihovi molitvi, v resnici pa je Bog uredil po Trumpu in strahotni vojaški in ekonomski sili. Kot že dve svetovni vojni pred tem.

    Kot si napisala: kdor ima vero in dobroto in Boga le na jeziku, vse narobe zaznava in posledice so turobne. Npr. slišal sem celo kristjane hvaliti tistega znanstvenika, ki je končno uspel pri 104-h letih narediti samomor na švicarski kliniki, a bedaki ne vedo, kar ve tisti, ki vidi duše: ta duša je zdaj v najnižjih svetovih predpekla, in strašno ji je neugodno, ker je spoznala, da je vse možno zaigrala in bila v strašni Z M O T I. In kdo bo zdaj molil za takega norca? Nihče ne moli in duša bo plačevala svoje zemljene izmišljije in iluzije.

    Hehe, takle mamo: "'Dič kle, 'dič tam", so rekli stari ljudje. A jaz pravim:

    Imejte radi Gospoda, in vse te kolobocije bodo utonile v tišine vaše Božje dušice. Slava Tebi Tihi!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jona, hvala ti za zelo življenjska pojasnila in nasvete. To o notranji tišini pa je po Gospodu dan odgovor na dileme, situacije, ki sledijo v naslednjih dneh. Sem šla večkrat prebrati ta del in točno tako naredim. Zanimivo je, da nisem imela več nobenega odgovora na določene zadeve, občutek je bil, da v bodoče utihnem. Tega pa si nisem predstavljala še, kar si pojasnil z umikom v Gospodovo tišino in da ta tišina osebo skozi čas nekaj pomembnega nauči.

    Odgovori po Sv. Duhu v trenutku razpršijo vsak dvom. In potem se lahko naša energija koncentrira in usmeri samo še v izvedbo. O, kako pomembna je slišnost nasvetom in to dobro preučiti.

    Zelo nazorno si pojasnil bolečo dinamiko medsebojnih odnosov, ko se nekomu, ki še ni čisto podrto drevo, poskuša pomagati. Tudi sama izkušam to dejstvo, da ljudje, ki niso v večjih stiskah, nam predvsem povzročajo bolečine, karkoli jim poveš, poskušaš dati, zavrnejo ali pa ta pomoč doleti omalovaževanje z njihove strani. Na trenutke je že občutek, da sedaj se jih je pa nekaj prijelo, pa v naslednjem hipu storijo, da podrejo temelje. To je še oholost, samozadostnost, špikanje in potuhnjenost. Groza pa je, ko na te stvari naletimo še v sebi, ljubi Gospod, prosim Te, Milostno pomagaj, da se tega oklestimo.

    Sveta Favstina je zapisala v D 1522: »Skupno življenje je samo na sebi težko, toda dvakrat težje je živeti skupaj z ošabnimi. O Bog, podeli mi globljo vero, da bi v vsaki sestri videla Tvoj sveti obraz, vtisnjen v duši.« Najsvetejša je delovala s takšno tankočutnostjo do sosester, o kateri mi lahko le sanjamo. Nekatere izmed njih so ji povzročale nepojmljive podlosti, kamnitost njih srca je bila naravnost tragična. Ob bolni sveti Favstini so se vedle kot tanki, hladno in premočrtno.

    In tako je s svetom, s čim takšne kamniteže ustaviti, ko se ta rod razširi vsenaokoli? Predsednik Trump ureja stvari, pri nas g. Janša bije boj, vsak dan lahko beremo, kako se levi potuhnjenci z nasmeškom, ko se pokrdelijo, zbirajo zoper dušo pravičnega in nedolžno kri obsojajo. Psalm 94 razodeva. Cerkev pa …, ona ima čaaas.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, Gospoda in svete veseliti, s svetom stik imeti, je bridkosti deležen biti. V priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prvi del:

    Živjo lidija! Seveda, obstaja več sort matematike, pravzaprav jih je na tisoče, pa se pogrupirajo po krdelih. Edino smrt in Bog lahko ljudi malo poenoti, nekatere, a današnji človek je tako spretno uredil življenje, da niti s prvo niti z Drugim nima kaj dosti stika. Pol je pa karma de majolka.

    Glede notranje tišine: to je nekaj globljega od vsega, kar si človeški um lahko zamisli. Je izven uma, je Gospodova desnica.

    Šel sem malo po Dnevniku pobrskati:

    Dnevnik 73: "Ko začutim, da trpljenje presega moje moči, se zatečem h Gospodu v najsvetejšem zakramentu in moj pogovor z Gospodom je globok molk."

    119: "Po mojem pojmovanju in izkušnji bi moralo biti pravilo o molčanju na prvem mestu. Bog se ne razodeva klepetavi osebi, ki veliko brenči kakor trot v panju, zato pa ne proizvaja medu. Oseba, ki je klepetulja, je v svoji notranjosti prazna. Nima niti temeljnih kreposti niti zaupnosti z Bogom. Ni govora o globljem duhovnem življenju niti o ljubem miru in tihoti, v kateri prebiva Bog. Oseba, ki ni sama okusila sladkosti notranjega miru, je nemirnega duha in kali mir drugim. V globinah pekla sem videla veliko duš, ki so tja prišle, ker niso spoštovale molka. Same so mi to povedale, ko sem jih vprašala, kaj je bil vzrok njihove pogube. To so bile redovne osebe."

    145: "Da bi mogel Božji Duh delovati v duši, je potreben molk in zbranost."

    169: Jezus Gospod: "Na teh duhovnih vajah ohrani strogi molk, kakor da bi ne bilo ničesar okrog tebe. Pogovarjala se boš le z Menoj in spovednikom".

    Tudi moj učitelj na Vzhodu je v času intenzivnih duhovnih askez dejal: "Ne menite se za druge v tem času, razen če je hudo nujno. Če vas kdo kaj sprašuje, molčite. Če naletite na novinarje, imejte vedno obraz neumneža, in jih s prstom usmerite na pristojnega meniha. Drugače boste zapravili še eno priložnost. Kdor zapravlja priložnost za priložnostjo, se kasneje grenko kesa."

    Sestra Favstina: "Molk je meč v duhovnem boju. Blebetava duša nikoli ne bo prišla do svetosti. Ta meč molčanja odseka vse, kar se hoče obesiti na dušo. Vajeni smo odgovarjati na besede in takoj hočemo odgovoriti, ne da bi pazili na to, ali je Božja volja, da govorimo. Molčeča duša je močna; nikakršna nasprotovanja ji ne bodo škodovala, če vztraja v molčanju. Molčeča duša je sposobna najtesnejšega zedinjenja z Bogom; skoraj vedno živi pod navdihom Svetega Duha. V molčeči duši Bog deluje brez ovir."

    OdgovoriIzbriši
  9. Drugi del:

    No, zdaj vemo vse o molku, a smo bolj kot Miša, ki se tako piše, pa skorajda ne molči :)

    Kaj ima to zveze s tokratno temo (navideznega?) fijaska ZD? Včasih je dobro tudi utihniti, ko naletiš na skrajno pokvarjenost, in biti v duši tih kot Himalaja, kar pa pomeni biti v Moči. S tem ima Gospod prostor in mir pred nami, da lahko deluje, kot On ve, da je najboljše. Če pa nenehno vpijemo in brcamo, pa ustvarjamo take valove, da Božje ladje še pristati ne morejo.

    Upam, da ne lati name tisto: ti lidija mi tukaj pomagaš, jaz pa vedno kaj 'špikam?'. Saj sem najbrž res že malo zoprn za ljudi, kajti skrbi me za njih duše. A če ne molčim, je kmalu kaj narobe, če pa molčim, in odgovarjam le ko je nujno, s frisom: Oooo?, pa s fisom: Eeee?, pa s palcem OK, pa z nasmeškom, pa s frisom: Joj!, potem pa je volk sit in ta uboga Božja koza cela. Bolj ko pa se misijonar na polno, samo še kuta manjka in križ in Sveto pismo, več potem leži mučenikov ob robovih vasi in po gozdovih.

    Cerkev že ve: govori o odhodu v svet, med smrdeče ovce, a se ne premakne nikamor, le jezik se premakne, duša pa je raje med zidovi, da je vsaj malo miru v njej, in to je pravzaprav kar pravo krščanstvo. Le dejanja in govor se morata USKLADITI, pa bi se mnogi začeli vračati v samostane.

    Kar se pa politike tiče, pa ZD plus SDS najleuš pojejo, a kaj ko je to le semenček za drugo desetletje? Vendar človek nikoli ne ve: včasih ko povsem utihemo, tudi notranje, pa Bog končno kak čudež naredi.

    Zaradi vsega tega je končanje naših pisanj tukaj in vstop v molk vedno zlata vstopnica, ki duši daje svobodo.

    Pa lep vikend tebi in vsem: delaj, delaj, a misliš, da nas Bo zastonj redil?


    OdgovoriIzbriši
  10. Jona, hvala za pojasnila, ganilo je. In hvala Najsvetejši. Moč Tišine Gospoda je mišljena za tiste, sicer redke, ki pridejo v stik z menoj zaradi narave službe. Zgleda, da je Gospod tako uredil, da se tam preskuša tudi moja vadbo, da se kalim in ne pokleknem kot želatinasta pokveka.

    Z veseljem za pomoč, to je Sreča; kdor je to kdaj okusil v srcu, ve o čem govorim. In kar napišeš, so Spirit words, ker ti je mar za naše duše. Tiste, ki beremo, duše duhovnih in škofov, vseh, ki zaidejo 'slučajno' na blog ... tu pa ni prostora za trepljanja in površinska kimanja. Ne puščaš nas v zmotah, kot je tisti znanstvenik želel po svoje na drugi svet, a prišel je v grozo. Ne, Ljubezen Očeta opominja, špikne, udari, z namenom, da se duše vračamo na Pot k Njemu Domov. In kogar ta Ljubezen ne pretrese do solz, je kamnitega srca.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  11. O Bog sveti Božji križ, kje sem storil greh, da me zdaj hvali, ko sem bil do sedaj v glavnem preslišan in tepen? Mora biti nekaj v mojem napuhu, in se mi past zapira? Božji človek in guru, hehe, to je pa res smešno, grem raje nekaj solate posaditi, saj se mi edino zelenjava dobro na Nauk odziva.

    Pa lepo se imej čez vikend, a raje devej, devej dečva, da te nau Boh zaston redil! "Buuuuuu!"

    Bedanec

    OdgovoriIzbriši
  12. Jona, razmišljala sem o včerajšnjih odgovorih, o molku in še ena krepost, ki je ključna in o kateri si že spregovoril, se pridružuje, to je ZVESTOBA. Na pomoč je priskočila Najsvetejša in iskala sem po Dnevniku zapise o zvestobi.

    (D 756 ): »… Ko sem stopila v svojo celico, je mojo dušo obdala velika ljubezen do Boga in spoznala sem, kako zelo je treba biti pozoren na notranje navdihe in jim zvesto slediti; zvestoba eni Milosti privabi naslednje.«

    Že zvestoba Božjim napotkom sama po sebi priteguje druge Milosti, opažam pa, da se ljudje, če ni na koncu še nekaj za njihovo tu zemeljsko korist, zelo hitro ohladijo za stvari. In ne speljejo svojih projektov, ne stojijo ob strani svojim bližnjim, ne podprejo navideznih 'zgub' … A je ravno v tem en večjih testov naše odločenosti in zvestobe, je vstop skozi gosto sito na drugo stran.

    Gospod Jezus je povedal sveti Favstini (D 1560): » … četrtič – ne boj se niti duhovnih bojev niti skušnjav, saj te podpiram, če se le hočeš bojevati, vedi, da boš vedno zmagala; petič – vedi, da Mi s pogumnim bojem izkazuješ veliko čast, sebi pa pridobivaš zasluženja; skušnjava daje priložnost, da mi izkažeš zvestobo.«

    Da pa se lahko bojujemo, je temelj razvita volja, ne ozirati se na kaprice telesa, korak za korakom nadaljevati s ciljem, da veselimo Gospoda in Njegove.

    Zanimivo, ko si napisal kdo od politike najleuš pojejo, SDS in ZD+. Včeraj kar sem delala zunaj, so bili kosi v etru. Ko stopim ven, prileti kos na vejo drevesa zraven in poje. Čez čas opravljam drugo delo, nosim čebričke z zemljo, pride en kos na par metrov zraven ter skakalja po zemljici. In še zvečer je en kos priredil predstavo, kako je hreščal na nekega mačka, ki se je bližal mu, popolnoma drug glas je dobil kot smo vajeni kosov, opozorilen in bojevit.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, Vas veseliti, te priložnosti nobene izpustiti, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdravljena! No, svojo dolžnost sem na volišču opravil, bo pa danes morda 10 volivcev tam. Že dolgo nikoli nikogar ne srečam.

    Podobno je na duhovni Poti. A svoje bom opravil, svojo nalogo, ti daj pa svojo. Vendar vedi, da bojevitost ni v tem, da se zlomiš v kakšno betonsko steno, ampak da potrpežljivo vztrajaš, brez pavze, v duhu; kadar pa je primerno, pa tudi v delu.

    Tisti kosi, o katerih sem pisal (pa tudi slikal sem jih) pa že rovarijo po njivi, komaj čakajo sadja, da ga vsega naluknjajo. Kakšnih 30 jih je morda in bogi tisti, ki ima kaj preveč grmovja na parceli. Lepo pojejo, veliko škodljivcev pojedo, a so tudi barabe. In ko sem vse grede uredil, posadil, pa z zastirko pokril, sem še alu-folijo obesil, da binglja, a čez kak dan so se že ojunačili in mi vse navrtali in razpraskali. Potem pa sem se spomnil znanca iz Amerike. Dejal je, da medveda, ki je zavohal čebelnjak, ne ustavi prav nič več, samo še jeklena ograja ali pa krogla ali tri. Ima pa od eno drugo metodo: počaka medveda skrit v čebelnjaku, potem pa skoči ven, in maha s sekiro, nadenj gre, in mu vpije najhujše grozote. To pa pomaga, medved razume.

    In ker je bil duhovni učitelj, ki je rekel, da včasih demoni samo demonsko govorico razumejo (prim. Jezusovo 'razgrajanje' nad trgovci v templju), sem kosom povedal, da ne vem, če jim bom drugič spet mladiče pustil pri življenju, če mislijo biti take barabe. Kaj pa če bi jih snel dol in ... In poglej, od takrat naprej ni več razdiranja gred, jaz pa jim povem, da se bom mogoče le premislil.

    Podobno tudi naš Gospod deluje, a ne 'domiselni Gospod' po najnovejših teoloških teorijah, ampak Tisti, pravi, ki je Oče in Sin in Sveti Duh obenem:

    Ne seri ga sin, nekje so meje, če greš preko njih, boš lahko odtlej vse po svoje delal in razgrajal, a karma te bo sledila kot tvoja senca, in čeprav kot kristjan sanjariš, da karme ni, boš dobil, kar boš nasejal.

    In pametne duše nekaj Božjega strahu naseli, da kaj poslušajo, kak nasvet, neumni pa se režijo, "Hehe: Bog je dober, bo že oprostil."

    Ne vem, če bo oprostil izjave SLS voditelja čez ZD, pa NSi podvoditeljice čez 'boga v neki drugi stranki', in Cerkvene megle, ki sicer čudne stvari tvita, bizarne, da bi dobro izpadlo, a ...

    No, bomo videli. Vendar se mnoge stvari vsekakor vidijo že daaaleč vnaprej.

    Bodite zdravi in veseli, Jezus je ŽIV!

    OdgovoriIzbriši
  14. Jona, hvala za odgovore. Narava že ve in deluje, da se bojuje, domiselni zanesenjaki pa čakajo, da bo Bog vse uredil. Te sorte sem tudi sama malo, dokler se vse nakopiči, poštimano ni pa nič. In se tako učim delovati, ko je pravi trenutek. Priložnosti je en kup in je boj, duhovni boj.

    Jezus Gospod je sveti Favstini povedal, da bo boj trajal do smrti. Hoditi po Poti je čuječnost in odreagirati pravi čas. Vadba je, da se nam razvija jeklena volja. Ne glede na vse, kar se nam naokoli dogaja. Ljudje pa radi zavižajo vse naokoli, kjer jim je lažje.

    Koliko stvari nekateri naredijo v življenju, na koncu pa tavajo po brezsmiselnosti sveta. Iščejo veselja, pa jih ni več. Kakšna radost je, kar si nekoč zapisal jona - da ima človek v sebi hrepenenje po presežnem, po resnični Družini in Domu.

    Sveta Favstina zapiše v (D 1592): »Med meditacijo mi je Gospod dal spoznati veselje nebes in svetnikov, ki se veselijo našega prihoda. Boga ljubijo kot edini predmet svoje Ljubezni, a tudi nas nežno in prisrčno ljubijo. Na vse se zliva to veselje z Božjega obličja, ker gledamo Boga iz obličja v obličje. …«

    Da ne bo kdo ugovarjal, da Jezusove Bog-Te ne meditirajo. Zapis Najsvetejše zbudi hrepenenje globoko, ki ni od tega sveta.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, Sreče Pot ste nam pokazali, priložnosti dušam dali. V priklonu pred Vami, lidija.




    OdgovoriIzbriši
  15. Amen, lidija, amen v Božjem Imenu. Hvala in le nadaljuj.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.