- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

petek, 23. marec 2018


55. Nevidna psihologija Poti in Cerkve
Kaj ovira klerike, da bi dobremu programu dali glasno priznanje in podporo

Šele ko preberete spodnji tekst, si vzemite čas in kliknite na tale film o našem svetniku Janezu Frančišku Gnidovcu. Kot sveti Frančišek in sveti Friderik Baraga, je tudi on izvedel svoj-Jezusov šu-ha-ri.

23.3.2018, pet.

Gospod mi je otežil tole pisanje, On že ve zakaj. Namreč, rekel je, naj ne pišem o Cerkvi, ampak o Njem. Problem je torej ta razkol med njo in Njim. Ko sem vprašal za razlog, je dejal: ''Ne bodo razumeli; smatrali bodo kot napad nase.'' S tem pa bi bila poanta mojega pisanja zaman, ker Cerkev - ki se več ne brani muslimanov in levičarjev - bi se še bolj branila Živega Nauka TUKAJ in ZDAJ. Nauk je namreč Živ, ni le v Arabiji pred 2000 leti. Ja, ko delaš s Cerkvijo, vedno računaj, da moraš delati kot z jajci. Gospod oprosti mi, in stori kaj, da doumejo in sprejmejo.

Danes bi obdelali dve témi na to témo.

1. Psihologija relativno specifične skupine ljudi

Bom kar primer povedal, da bo bolj jasno. Desetletja nazaj sem delal v zelo specialni specifični skupini in poklicu, bili smo grupa izvajalcev na terenu, državna služba, a z orodjem in mišicami, ne s kravatami. Zaradi nenehne bližine nevarnosti za zdravje in življenje smo morali delovati zelo povezano in pod dobro komando. Četudi so bili nekateri komandirji in člani celo prikriti alkoholiki. Ena karakteristika takih skupin je tudi nenehno opazovanje mimoidočih žensk in korajžno momljanje na njihov račun. Junačenje torej.

Nekoč smo opravili pomembna dela za neko vas, in k nam je pristopil starejši možakar ter nas povabil na malico. Posedli smo pod brajdo, na majhen prostorček, vsi stisnjeni. Pa nas začne nepričakovano streči ena brhka deklina, prava naravna mladenka, kot da bi bila dobro vajena takega folka. Opazil sem, da so vsi junaki totalno utihnili. In ko smo začeli jesti, se je usedla k nam, zraven mene, ki sem bil zadnji med zadnjimi, in skušala kak pogovor navezati. Ni šlo, njeno oprsje in karizma sta bila prehuda. Ves pogum je skupini upadel, veliki jezični ženskarji pa so bili kot na pogrebščini. Zato sem sam kakšno rekel, a nekako tudi ni šlo, in delali smo se, da smo zelo lačni. Po nekaj minutah je videla, da smo bebci in je raje odšla. Državni bebci.

Kasneje sem to psihologijo opazil tudi v drugih javnih priložnostih, in jo znal zelo dobro obrniti v prid, če se je banda skušala spraviti na nedolžnega.

Zdaj pa enako stanje opažam tudi med gospodi škofi in v današnjem kleru. Gre se za posebno specifiko v psihologiji skupine. Namreč, takšna skupina - v kateri je NUJNA stroga hierarhija in komanda, sicer pride do tragedij - med seboj splete zelo komplicirano mrežo odnosov med stalnimi člani. Ta mreža temelji na službeni ter osebni hierarhiji in medsebojnih naklonjenostih in nasprotovanjih. Vsak vdor zunanje osebe v to posebno združbo povzroči stres. Ta stres je v današnjih časih morda manjši, včasih pa je bil zelo velik, kajti vsaka napačna poteza, beseda ali dejanje, je lahko vso skupino obrnila proti tebi. In tako imamo ljudi, ki so znotraj grupacije junaki, navzven pa ne več, kajti vsaka napaka jih lahko stane notranjega položaja in padca v hierarhiji skupine. Grupnega šikaniraja in posmehovanja. Takšni odnosi so značilni za živalske združbe, pa tudi za tradicionalne. Vidimo jih tudi v športnih klubih, v šolah, samostanih, vojski, mafijskih klanih ... Zdrav del te psihologije so cehi, klani in združenja, kjer se mora prišlek šele izkazati in počasi plezati navzgor, bolan del te atmosfere pa je ZATIRANJE vsakega impulza, navdiha, vsakega poskoka Svetega Duha.

Enako velja za odnose znotraj Cerkve, ko vanjo butne vpliv zunanje družbe. Zdaj pa to razčlenimo še malo podrobneje.

Shu-ha-ri

Izraz šu-ha-ri prihaja iz japonskih borilnih veščin, a ga pozna tudi staro-slovenstvo in vsaka mojstrska obrt. Pomeni:

učenje tradicije - prelom s tradicijo - odhod.

Kdor tega postopka ne izvede v celoti, ne bo nikoli resničen Jezusov učenec, niti nadarjen obrtnik, umetnik ali rokodelec.

Šu, učenje: vsakdo mora v osnovno šolo, vsakdo mora iti skozi dobo vajeništva. Ko opravi izpit, kar pomeni, da je postal mali mojster najnižje stopnje, lahko zapusti učitelje in odide na svoje, odpre svojo delavnico. Kot avto-šola torej. Prva stopnja pomeni natančno, zelo vestno in strastno izvajati vse, kar ti pokažejo učitelji. Pomeni naučiti se osnovne forme na zahteven način. Že proti koncu uka, če je učenec vesten in nadarjen, pa učitelj dovoli, da temu bazičnemu znanju učenec DODA NEKAJ SVOJIH OSEBNIH ZAMISLI. V borilnih veščinah lahko učenec na tej stopnji nekoliko spremeni tradicijo v skladu s specifiko samega sebe: majhni in čokati ljudje so namreč drugačni od visokih in vitkih, podobno je pri bistrosti. Na začetni mojstrski stopnji, šele po dolgih letih uka in ubogljivosti, lahko svoji umetnosti doda SAMEGA SEBE. Temu se reče faza ha, prelom s tradicijo, kar pa ne pomeni, da se zavrže vse staro.

Zadnja faza, ri, pa pomeni vzeti pot pod noge, odpreti s.p. oziroma postati sam svoj mojster v svoji poklicanosti.

Vse te tri faze je izvedel tudi Gospod Jezus Kristus: učenje do 30. leta, bil je celo judovski duhovnik, potem pa prelom z judovsko tradicijo, in ustanovitev svoje Cerkve. Seveda pa ni zavrgel vsega starega, ampak je dejal, da je prišel judovsko Postavo DOPOLNIT, ne pa ukinit.

Patološki pojavi

Današnji svet pa otrokom dovoli, da so individualisti in 'izumitelji' že od vrtca naprej. Zato mladina v glavnem nikoli ne doseže niti najnižje mojstrske stopnje. Edini način jim zato ostane, da so 'čoporativci', da se pasivno uklanjajo vsakršnim trendom skupine in so za zmeraj odvisni od nje. Njihove duše nikoli ne dozorijo. Takšni ljudje ostanejo na stopnji živalskega krdela. Takšna je današnja pretežno izgubljena mladina.

Druga vrsta obolelih je, da sicer izmojstrijo tradicijo, nimajo pa ne moči ne karizme ne poguma narediti prelom z njo, ker sploh niso razvili samega sebe, ne poznajo kdo so in ne vedo, kaj sploh hočejo. Samo vedrijo v neki Cerkvi, službi in grupaciji, da so na varnem.

Tretji problem so tisti nadarjeni in karizmatični, ki imajo moč in navdih zunanjemu tradicionalnemu znanju + notranjemu IZROČILU dodati svojo osebno karizmo, a pri tem popolnoma prekinejo s korenino, z IZROČILOM, zato imajo sicer drobne koreninice, glavno korenino pa si spodsekajo. Primer tega je 40.000 sekt v protestantizmu. Luter je izvedel shu-ha-ri, a na bolan način, in posledice so strašne: protestantizem se v sto ali dvesto letih razvije v levičarstvo, to pa se speča z islamom. To je danes jasno že mnogim. Peklenščki opravijo svoje delo, ker je bila korenina odsekana, napuh pa velik.

Naša zadnja generacija škofov

Slutiti je, da so naši novejši škofje zrasli v šoli, kjer je bila že prisotna 'svoboda' in lagodnost, ni bilo več strogih mojstrov in visokih zahtev. Takšni učenci lahko postanejo briljantni in imajo najvišje uspehe v spričevalih, a nikoli ne razvijejo svoje specifične Božje individualnosti. Zato takšna oseba po šolanju ne kaže kakšne posebne KARIZME, razen karizme diplomatskega obnašanja, da se ostane živ in pri kruhu. Večina današnjega klera je danes v tem stanju, saj za svojo poklicanost enostavno izjavljajo, da je to POKLIC.

O Bog, o sveti Božji križ! Biti duhovnik ali redovnik-ca da je poklic? Si tu le zato, da preživiš svoj trebuh? Si plačan teolog na teološkem faksu le zato, da rediš svojo družino in sebe? Na TV slišim pritoževanja redovnic, da ne zaslužijo dosti za svoje delo. Redovnik bi imel plačo? Ustanovijo Eksodus TV in takoj si dodelijo plače, češ da je delavec vreden svojega plačila?

To je nerazumljen Evangelij. Ko je Gospod Jezus rekel, da je delavec vreden svojega plačila, seveda ni mislil, da si dodeliš plačo, ampak da ne skrbi za plačilo, kajti če si res kaj vreden, te bo že Gospod hranil in oblačil.

Zaradi vsega tega so religije bolj kot ne v duhovnem zatonu, večina ljudi pa ima klerike za voluharje. Kar še ne bi bilo tako hudo, če bi bili med njimi pogumni karizmatiki, ki bi se upali biti s potrebami časa in ljudstva. A jih ni. Škof obišče begunce ob meji, hvali Karitas, in gre domov. Da vizitira, se temu reče. O Bog pomagaj, kakšna uradniška drža. Zakaj nisi tam nekaj tednov, da narod vidi, kako si zdržljiv in resničen? Ali pa si zdržljiv le do kosila?

Naši današnji škofje kažejo, da kljub blagoslovom, ki so jih dobili, nimajo poguma ne karizme, da bi izvedli svoj osebni šu-ha-ri do konca. Kajti ko bi eden od njih storil tako, kot je delal sveti nadškof Vovk, bi se morda kje kaj 'zmotil', in ko bi začelo padati po Cerkvi, bi se mu začel še masaker znotraj Cerkve. Zato so raje ostali na stopnji jeguljave diplomacije, nasmeškov, tviter hvaljenja vseh in objemanja z levičarji, ki nenehno režejo korenine vernikom in Cerkvi. Glede volitev pa si svojim vernikom ne upajo reči NIČESAR. Ta njihov Tao je žal tisti najnižje stopnje, ki deluje le kratkoročno, dolgoročno pa ne. Gnidovec, Baraga in Peter Opeka se teh podalpskih igric niso šli in se ne gredo. Zato so odšli, da so lahko uresničili SVOJO karizmo z Gospodom. Ri faza. 

Pri nas pa se gremo 'psihologijo pod brajdo'. Zelo je prišla na plan ob letošnji popolni tihoti Cerkve glede podpore desnim strankam na prihajajočih volitvah. Ustrašili so se brhke mladenke, NOVE POMLADI NARODA. 

A tudi ta palica bo imela dva konca. 

2. Kdo rabi Cerkev?

Drugo, kar bi povedali, in je jasno opazno razmišljajočemu opazovalcu, je Cerkveni problem visokosti. Razlaga:

V nekem obdobju vseh religij, tudi naše, je bil naval novincev za duhovne poklice tako velik, da je Cerkev zlahka zavračala tisoče kandidatov in sprejemala res le tiste, ki so bili najbolj sposobni. Enako je bilo s samostani, kateri se najbolj polnijo, kadar narod časti duhovščino, država pa je relativno LAČNA. Kot je danes npr. Srbija, pa najbrž Grčija - samostane in semenišča imata nabito polne. Ljudje gredo torej v duhovne poklice tudi zato, da preživijo svoje telo. To smo kritizirali že zgoraj, a tako pač je na tem svetu.

No, v takih pogojih obilja kandidatov skozi stoletja, Cerkev razvije misel, ki je oholost, da je zelooooooooooooooo pomembna in nadmočna. Ko ta misel kulminira, se spravi celo nad resnične svetniške osebe lastne Cerkve. Kolikokrat smo lahko brali ali gledali kak film o svetniku, ki ga inkvizitor (inšpektor) buzorira brez konca in kraja: ''Povej, ti lažnivec in prevarant, ali ti potrebuješ Cerkev ali Cerkev potrebuje tebe?'' In svetnik, ki je bil z dušo že v nebesih, a tu ostaja le da bi pomagal še drugim dušam in Cerkvi, se mora metati po tleh in tuliti: ''Cerkev me ne potrebuje, jaz potrebujem Cerkev!''

Če preganjana svetniška oseba ta postopek z Golega otoka izvede dovolj pogosto in je prepričljiv(a), se inkvizitor zadovoljno nasmehne in mu zmanjša kazen na le nekaj let samote v kakšnem turnu. Papež to potrdi z bulo, revež v osami pa je poln bul po glavi.

V čem je tukaj problem? Psihologija bolne specifične in pol-zaprte skupine ljudi PREPREČUJE šu-ha-ri, s tem pa prepreči razvoj duš in uresničenje hoje za Kristusom. Ostane na stopnji tradicionalizma, ki postane prikriti janzenizem. Še ena lastnost take patologije je, DA NE SPREJEMAJO NIKAKRŠNIH NAVDIHOV IN NASVETOV TAKO OD ZUNAJ KOT OD ZNOTRAJ. Samo delajo se, da jih kaj zanima, SAMO DELAJO SE. Preroke pa zaničujejo, kot so delali že njihovi očetje. Pravijo: ''Zadnji prerok je bil Jezus. Odtlej ne potrebujemo nobenega več.'' In islam se je tega naučil OD NJIH. Za islam je tazadnji prerok vse do konca sveta Mohamed. Take posvetne združbe so obsojene na duhovni propad. Kajti Gospod se znova in znova inkarnira v Svojih predanih služabnikih. 

A vrnimo se, kdo koga potrebuje. Seveda narod potrebuje religijo, ta pa potrebuje narod. Človeški del naše Cerkve je v današnjem času končno začel doumevati, da ona veliko bolj potrebuje narod kot narod njo. Zdaj dela vse, da bi narod prišel k njej, in nima več možnosti zavračanja slabih ljudi. To ima dvorezen učinek: vanjo lahko pride vsakršen 'krš', ljudje s slabimi nameni. Če takšni postanejo duhovniki, Cerkev postane norišnica oz. kabaret. Cerkev ljudstvo potrebuje iz dveh vzrokov: da sama fizično preživi in da opravi svoje poslanstvo predaje Živega Nauka dušam, ki iščejo svoj resnični Dom.

Ko je gospod nadškof v nedeljo izjavil, da ''Ima Cerkev čas'', je pozabil, da narod pa časa nima, in da Cerkev potrebuje narod, bolj kot obratno. Kajti dandanes je ponudba tako velika, da kdor išče Boga, ga lahko začne iskati tudi kje drugje. Žal.

OK, Cerkev torej ve, da potrebuje ljudi, a v sebi tega še ne prizna in ne pokaže. Pokazati pomeni, da vsak posameznik Cerkve zapusti suho pozunanjeno tradicijo in začne izvajati svojo 'noro' karizmo za Gospoda, obdrži pa DUHOVNO IZROČILO prve Cerkve, znotraj katerega sta še vedno prisotna Postava in tradicija. Nič se ne zavrže; sveta maša, evharistija in spoved ostanejo; so tudi izvedeni na spoštljiv način in ne kar tako nekje na burji; a TO NI DOVOLJ. Cerkev mora dopustiti Jezusu Kristusu v navdahnjenih članih, da 'obnori' osebo, da se na svoj oseben način žrtvuje Zanj in za ljudstvo. Saj se hitro opazi, ali je nekdo le preoblečen 'kristusek', ali je resničen: skrajno skromen, pogumen in ali gre skozenj Moč, ne le samovšečnost.

Šele ko je Cerkev polna takih oseb, je to Cerkev naših prvih patriarhov in mučencev, ki je imela Moč, da se širi preko vseh obzorij, ne pa da samo diplomatsko vegetira in postaja skala, preraščena z mahom. Gospodje škofje se morajo zavedati samo ene stvari: diplomatsko maziljenje je SMRT za Kristusov Evangelij. O tem smo tukaj že kar nekaj napisali, a spremembe ni. Vzgoja je bila pohaba. Zato ostajamo duhovna provinca, trgovina z oljem in krompirjem, moko in rabljenimi oblekami, škofje pa so le dobrodušni inšpektorji in prijazni obiskovalci državnih dogodkov. Vse ostalo prepuščajo 'Bogu'. 


Pa Bog mi pomagaj, ker sem to napisal. Prosim Te, dodaj kar manjka; odvzemi, kar je preveč; popravi, kar sem pokvaril; in blagoslovi, ker je Resnica. Amen.

Zdaj pa si brez naglice poglejte film o našem svetniškem kandidatu (kliknite levo spodaj za podnapise). Morda pa se kak višji klerik prebudi iz omame? Če pogledate potezo s prstom prek vratu, ki jo naredi kosovski pripovedovalec na 7:50 min, boste šele razumeli, kdo in kakšni so resnični Jezusovi služabniki. Kdor je iskren iskalec ali že služabnik, se bo zjokal. Spomnil se bo budističnega Kristusa v našem prejšnjem zapisu št. 54. 






10 komentarjev:

  1. Hvala za resničen vpogled v mehanizme in nevidne silnice, ki so zvezane v skupini. In koraki, ki jih je nujno storiti, da izstopimo iz teh krogov. Ob ogledu delovanja sv. Gnidovca pa me nekaj ustavi, to je to. Svetniki so tisti, ki so se znebili samega sebe in mislijo na Gospoda ves čas.

    Pronicljivo je opisano delovanje združb in potrjujem iz lastne izkušnje, ko sem večkrat prebrala in premlela napisano. Jona kot pišeš, takšen ustroj je dober za preživetje, za kruh in relativno varnost, ni pa tukaj iskanega služenja Gospodu.
    To je pa srčika, ne sprejemajo nikakršnih navdihov od zunaj, samo delajo se da jih. Kaj se pa potem zgodi, če pa mogoče že kdo pograbi kaj od tega, pa še reče, da je to na njegovem zelniku zraslo. Lastnost še tatinskih duš, čeprav nič ni po naši moči.

    Mogoče komu iskrena odločitev služenju Gospodu vendarle (do)zori v srcu, ko pride čas, pa se manifestira še navzven. In prihajajo živo naslednje Gospodove Besede v misli, poiščem jih na netu, ker ne poznam teh citatov na pamet, le sporočilo odzvanja.
    Jn 12, 24-25:

    »Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ima rad svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje.«

    Ko si omenil svetega Antona Vovka, zanimivo, že nekaj dni prihaja pred oči ta dokumentarni film, Goreči škof. Mogoče zato, ker so bile te dni spodbude za škofe v etru. Nisem si ga še ogledala. In zasledim malo prej na internetni strani o njem, da bo na Veliki petek, 30.3., predvajan na tv 2 ob osmih zvečer. Ogled nujen.

    Po komer se zgleduješ, toliko lahko napreduješ, Nalogo edino za Gospoda uresničuješ.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, milo se stori, kjer duša svetniška o Jezusu govori. V priklonu pred Vami, lidija.



    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena! Prav si napisala: "To je pa srčika, ne sprejemajo nikakršnih navdihov od zunaj, samo delajo se da jih. Kaj se pa potem zgodi, če pa mogoče že kdo pograbi kaj od tega, pa še reče, da je to na njegovem zelniku zraslo. Lastnost še tatinskih duš, čeprav nič ni po naši moči."

    Ta katoliški 'nauk': presej vse in izberi, kaj je dobro, je bolan nauk. Bolan je zato, ker je problem v tem, KDO PRESEJA. Če preseja duhovni bebec, bo namreč slabo presejel, in ravno to se dogaja. Zato Živega Boga spregledajo, zavržejo kot pleve, shranjujejo pa semenje plevela.

    In tudi to imaš prav: najdi mi klerika, ki resnično išče Boga, da Ga sreča že DANES. Ni ga, ni. Prevzeli so idejo najnižje joge (najvišja joga je bhakti-joga, ki je oseben ljubeč odnos z Gospodom, ki je Oseba), in se zanašajo na nek kasnejši čas, morda naslednjo inkarnacijo. Takšne duše so duhovni molji. Duši naroda so popolnoma nekoristni. Edino, kar bi lahko naredili je torej Karitas in pa podpora dobremu desnemu+ programu na volitvah, tega pa zaradi opisanega grešnega življenja NE ZMOREJO.

    Me veseli, da bo brezbožna RTV končno pokazala film o škofu Vovku, takrščeni so ga dobro skrivali do sedaj. Nikjer ga ni bilo za dobiti ne videti, še na splet ga niso dali, kar pomeni, da so spet nekaj preračunavali. Želel sem ga kupit na DVD-ju, a zdaj bo že prišel na splet in bil dol snet. Na njem bo tudi moj krstitelj, ki me je krstil, ko me je stara mati nenadoma prinesla tja, v tistih rdečih časih. Vse življenje je mislil, da nihče ne ve za moj krst, pa sem ga obvestil, da kaplja ni padla na kamnita tla, in da bo v nebesih njegovo veselje, kjer je tudi moja stara mati. Naj pa bo vesel že tukaj, saj je zaslužil vse, kar imam srcu.

    Kaj boš danes našel takega klerika? No, zagotovo so, a škofa pa žal ni med njimi. Jeguljavo izmikanje ukazom kardinala in Duha jih pelje tja, od koder so bili po Milosti privzdignjani. Kajti obstaja Božji zakon, ki sem ga že omenjal, in ga je sveta Favstina Najsvetejša omenila, Dnevnik 1017:

    "Gospod mi je povedal: 'Želim se razdajati ljudem in jih napolnjevati s svojo Ljubeznijo, vendar je malo ljudi, ki bi hoteli sprejeti vse Milosti, ki jim jih je Moja Ljubezen namenila. Moja Milost ne propade; če je človek, kateremu je namenjena, ne sprejme, jo bo sprejel kak drug človek.' "

    Milost gre na druge, ki so jo vredni. Naj zdaj gre na tole združbo+ :

    https://twitter.com/ales_primc/status/977193678446956544

    Amen

    OdgovoriIzbriši
  3. Jona hvala za razlago Božjega zakona o Milostih, kaj se z njimi zgodi. Kot sem slišala, podobno velja za molitve, niso izgubljene, gredo pa lahko k drugim osebam.

    Kakšno veselje, kar si napisal za krstitelja. Četudi minejo leta, desetletja ali več, kar je od srca ostane in gre čez vse. Ljudje zaradi zabasanih src s posvetnostmi ne zmorejo dejanj srčnega impulza. To je tako redko, čeravno duši naravno stanje. Tudi Cerkev je zapadla v to past, zanjo bi bila ta podpora združenim desnim žarek, ki bi storil čudeže, vernim pa dajal smer. Tako pa si tudi poskusiti ne upajo.

    Primc in stranka so prišli k sveti Mariji na Kurešček, Cerkev pa tega v visokosti »imamo čas« ne zmore s toplino sporočila vernikom nadgraditi.

    Tako gledaš duše, ki bodo danes odhajale k maši, včeraj pa so pridno povezovale butarice in ostalo zelenje, kar nekaj njih to narede zaradi tradicije. Tisti, ki ima očetovsko držo in Ljubezen do teh duš, jih bo na vsakem koraku vzgajal in jim pomagal hoditi stanovitno k Jezusu Rešeniku. Kot je današnja družba v groznem toku, kar se jim postavi pred nos, sprejmejo. Tudi Cerkev nima več razpoloženega mehanizma za boj v tej bolni apatičnosti. Mogoče si misli: »Glavno da pridejo, če bomo preveč z Duhom govorili, se nam še ti porazgubijo.«

    O bhakti-jogi pa gre težje današnjemu kristjanu, ker apriori zavrača vse, kar ne gre v nabor tradicionalnih izrazov. Zanaša se na predale, kje je kaj, tako da bi pokukal, kaj je vsebina bhakti-joge, ne pride. Se mi zdi, da je to tudi Milost Gospoda.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, ki dušam Pot svetlite, do Gospoda most srca gradite. V priklonu pred Vami, lidija.



    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljena lidija! Poglej protislovnosti premnogih kristjanov:

    - mnogi si lepijo tisto Mohamedovo črko N, da bi pokazali, da so Nazarečani, a vsi vemo, da ravno Nazarečani niso sprejeli svojega rojaka Jezusa, ko jih je obiskal kot odrešilni in čudodelni Božji Sin. Zavrgli so Ga. Klinc pa žlahta, torej.

    - Danes je žegnanje butaric in vejic, a bi bilo dobro, da so ljudje na ta dan sami butare, ne pa da so butare vse leto in potem še tri, ker po maši volijo levičarje, ti pa se posmehujejo Cerkvi in Bogu. Naš kristjan je kot pijan.

    - G. Štuhec piše, da bo velika nevarnost teh volitev 'socialistično krščanstvo' na čelu s Šarcem, najbrž pa je spregledal, da so socialistični kristjani predvsem NSi in tudi Slovenska Cerkev sama. G. Tonina pa itak ni več na srečanjih ZDRUŽENE DESNICE+, in podoben trend kaže Cerkveni vrh. Vsi pa vemo, da je socialistično krščanstvo enako:

    - Jezusovemu navdušenemu sprejemu v Jeruzalemu, ko so vejice polagali pred osličkova kopita, čez nekaj dni pa so Ga zasmehovali, tepli, pljuvali, bičali, križali in ubili.

    Zato že kot otrok nisem mogel razumeti tega POSVETNEGA krščanstva, in Gospod me je raje prišel osebno Rešit, da ne bi do konca kje zabluzil. Odtlej jasno vem, kaj je kaj: kaj je pogum čistega srca in kaj je Enost; kaj pa je posvetni teologov in vernikov um, ki ima poleg ene misli v glavi istočasno še tri zraven in pet v srcu. Pa tri na jeziku. Od takega folka ne moreš kaj pričakovati, zato se od gospode škofov več pričakuje: da narod izobrazijo, a kako, če še sami ne vedo, kako lačne nahraniti, krivično zaprte osvoboditi, nedonošene ohraniti, mladino obdržati, gole obleči in lačne nahraniti: tako, da v Sloveniji po 80 letih polarne zime končno močna desna vlada, ki ima skrb za mladino (in s tem tudi za starino), pride na oblast.

    - Hinavci v verskih časopisih pišejo, da ima kristjan VSO IN VELIKO PRAVICO posegati v politiko. Istočasno spuščajo le medle izjave, večkrat dvoumno pritožujoče, naj gremo na volitve, a ne upajo se povedati, koga bodo oni volili in zakaj. To je ta jeruzalemska hinavščina. Očitno smo jo podedovali od demonskih Judov, kajti kdor ne prepozna Mesije, je demon.

    Ta boj je torej duhovni boj, Cerkev pa nima duhovne moči za duhovni boj. Poglejte primer, da se gre res za duhovni boj: včeraj so bili Primčevi itd na Kureščku, g. Aleš je objavil tvit, in takoj sta se spodaj pojavila bestijalna komentarja. Tule je ta tvit:

    https://twitter.com/ales_primc/status/977537498829197313

    Sam nikoli nisem gledal filmov Igra Prestolov, sem pa zadnjič naletel na en odseček, in shranil link, ker odlično prikazuje naravo DEMONOV, kako ZELO SOVRAŽIJO dobroto, verne ljudi in Boga. Poglejte si; kdor ima odprt duhovni vid sam ve, da so kreature zares tako sovražne:

    https://www.youtube.com/watch?v=9xL5s4uq594

    OdgovoriIzbriši
  5. Drugi del:

    Šel sem globoko v izvor besede BHAKTI, in ker slovenščina izhaja iz sanskrita, sem odkril tole: BHAKTI v slovenščini pomeni BOG-TI. Pomeni pa LJUBITI in Služiti Boga, z vsem kar si: Z vso močjo srca, duše, mišljenja in telesa. To je torej Prva Jezusova Zapoved, ki ji ni nobena enaka, ker Prva je vedno samo prva, vse ostale pa visijo na njej in so od nje odvisne. Tudi Druga.

    Bog-Ti tudi pove, da so ljudje že 5000 let pred Staro zavezo:

    1. poznali Boga, 2. Vedeli, da je On Oseba, 3. Ga nagovarjali z TI, kot Prijatelja.

    Zato je vse teološko natolcevanje čez hinduizem samo eno veliko neznanje ali pa grda politika. Kdor pa dela tako, ne more imeti Ljubezni do Boga in njegove cerkve se praznijo, kdor pa pride vanje, je razdvojen in zmeden, kot smo našteli zgoraj. Klerikalizem in duhovna lenoba sta prinesla grenki sad. Šikataganai.

    Zato je kristjanovo eventualno nesprejemanje BHAKTI-ja, Nauka o Ljubezni do Boga, še ena hinavščina, kot je bilo polaganje vej pred Jezusove noge v Jeruzalemu, potem pa delanje po svoje in upor proti Mesiji, Odrešeniku.

    Zaradi vsega tega nas imajo, kristjane, ljudstva v glavnem za hinavce: eno delamo, drugo pa govorimo. Še posebej pa je tak slovenski kristjan. To je pač genetika, karma preteklosti: vedno tlačeni kmetiči in dninarji, tlačeni od gospode in tudi Cerkve, so morali biti hinavski, da so lahko preživeli. Žalostno pa je, ko na tak kader naletiš še danes.

    Pa Bog nam prosim pomagaj, če smatraš, da je 80 let levičarstva in pohabe vere že dovolj. Slava Tebi Dobri!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jona, hvala za pojasnila. Ko vse napisano premeljem, ne moremo skupaj teh dveh stanj dati. Ljubezen do Boga in na polno delovati v združbah tako kot npr. kot škofi. Si pa nekaj ključnih stvari izpostavil, ki so plod Duha razločevanja.

    Nekam slabo kaže, kako je Cerkev vzdramila volivce, ni jih (še). Govorila sem s starejšo osebo, razočarano zaradi dogajanja z vlado, da je to totalni fiasko. Ko pa se dotaknem prihajajočih volitev, čudna reakcija. Nobenega zaupanja v katerokoli stranko, slepa pega, obrambni mehanizem v pogonu. Povem o dogajanju na desni, o združevanju in premagovanju ega desnih prvakov, o daleč najboljšem programu za družine Primca in Kanglerja, no, potem pa so bila ušesa pripravljena prisluhniti. Nadaljujem z dejstvi, slovenska družina se slabi in krči, tako sami dajemo prosto pot npr. muslimanom, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Potem pa je takšnemu volivcu kmalu jasno, dati priložnost obrobnim, a srčnim, ki pa so konkretni s programom.

    Baza pa ni zbujena, ta volivec mi reče: » Boš videla, kako majhna bo udeležba.« Taka je napoved, ker niste storili še ničesar. Slišala sem tole: »Velik krik, velik odmev.« In pripraviti se na boj. Karkoli rečeš o Jezusu Rešeniku, se pri nas vzdramijo te bestialne sile, te pa ja. A druge Poti ni, je ni.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, pogum in srčnost nam darujete, bebce nas hudega varujete. V priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  7. Živjo lidija! Kar streslo me je, ko si napisala: »Velik krik, velik odmev,« kajti to so besede mojega učitelja z Vzhoda, kar pomeni, da si prebrala neko knjigo. In še več: prav to noč je moj duh odšel do njega tja daleč, in videl sem, da je precej slab, da je bolan. Zmolil sem blagoslove zanj, in čeprav je budist, bo prava nebesa gledal in Gospoda tudi, ko pride njegov dan.

    Naloga vsakega jezusovca je, poleg oznanjevanja Kristusa, da brani šibke in nedložne, da hrani lačne, da povija ranjene, da PODPIRA ISKRENE IN POŠTENE,

    ČETUDI SO NAJVERJETNEJE ŽE VNAPREJŠNJE ZGUBE.

    Kdor ne dela tako, je lažnik, krščeni lažnik, je hijena, je preračunljivec, je daleč od Boga v svojem srcu in na Nebu; je teoretik, klinčev filozof, zelo drag predavatelj, slab prijatelj; je rit, ki ne de življenja za svoje prijatelje, še enega nohta ali neprespane noči ne. Shame on them!

    Poglejmo, kaj je velik in iskren krik:

    http://3000eur.si/

    https://twitter.com/ales_primc/status/976685369721802753

    A naši Cerkvi ta program nekam ne diši: morda ga bodo podprli le skrivaj, osebno, na volilni dan, a to ni nič, glede na to, da jih futramo mi, narod. Morda jim tudi tole smrdi, kot smrdi gospodiču Toninu?:

    https://twitter.com/ales_primc/status/976196113349992448

    Pa tole:

    https://twitter.com/ales_primc/status/976203371605626883

    https://twitter.com/ales_primc/status/976691615661162496

    Vse to so torej stvari o katerih naša Cerkev lepo govori, a glej si ga glej:

    NIHČE OD GOSPODOV ŠKOFOV IN VIŠJIH KLERIKOV NITI Z ENO SAMO BESEDICO NE PODPRE TEGA PROGRAMA, plus Kanglerjevega, plus seveda Janševega, ki je zelo podporen temu bazičnemu, komplementaren, ter ga tudi nadgrajuje.

    Ravno včeraj sem bral, kako zelo manj se množi naš narod v primerjavi z nedolgo nazaj, enako je v semeniščih. Dobri papež Frančišek pa podpihuje mladino:

    https://www.zurnal24.si/svet/povzdignite-glas-zapoveduje-mladi-cerkev-papez-307134

    a, kot sva že pisala lidija,

    V RESNICI JIM NI NIČ MAR. SAMO DELAJO SE, DA JIM JE.

    Kajti če jim bi bilo mar, bi podpihnili program ZDRUŽENE DESNICE+ po vsej Evropi, ne le po vseh slovenskih farah.

    Dramatičen zaključek:

    Kdo potrebuje Cerkev, smo zgoraj pisali. Današnje trobente Cerkve, npr. g. Granda ali g. Cestnik, ali kar oba, sta izkazala veliko zadržanost, s približno takimi besedami: "Naj se Cerkev ne približuje strankam, one naj se Cerkvi!"

    Pa imamo spet to petstoletno patologijo, kdo koga potrebuje; Cerkev ljudi ali ljudje Cerkev. Ali Cerkev potrebuje dobro desno vlado, ki bo ustavila pogrom nanjo in okrepila mladino? Pozdravila krivično sodstvo? In bolno zdravstvo? Očitno ne. Vidite, ta napuh in zabitost bosta narodu prinesla skrajno duševno in duhovno revščino, potem pa bo PREPLAVLJEN. In jajčkoti bodo modrovali: Taka je bila Božja volja. Kar pa seveda NI res. Kajti Bog na koncu vseeno popusti bedaku, da se bo ta lahko iz svojih rabot na koncu nekaj naučil, na trd način. Mi se zaradi slabe karme klerikalne Cerkve tega učimo že 80 let.

    Krščanski socializem je očitno ena od nravi današnje Slovenske katoliške Cerkve, sicer nje verniki ne bi že 70 let redno in vztrajno volili levičarjev. Glede na to, da sam tega ne počnem, se včasih vprašam, če sploh spadam sem? In res, Gospod govori:

    Zapusti vse, in hodi za Menoj!

    Shu-ha-ri torej. A človek bi vendarle rad kaj dodal k razsvetljenju 'baze', vendar je baza vedno mačeha prebujenim.

    Jej jej, kam vse pridemo, ko plačanci ne opravljajo dela, za katerega so poklicani in nagrajevani.

    Lidija, svoje sva povedala, ni kaj več dodati na to temo, kdor je pameten, je slišal. Hvala ti za pomoč in razmišljanja, resnice. Zdaj pa: 'kako koji mili moji'.

    Tudi to je bil Kristusov Evangelij. Hvala Tebi Najbližji!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kaj bo naša nema predvolilna Cerkev storila glede tega, kajti tudi prihodnja duhovščina bo šla v to smer, saj bodo tako vzgajani že od vrtca naprej:

    http://nova24tv.si/slovenija/zalostna-zgodba-fanta-ki-ga-je-punca-zapustila-na-fakulteti-za-socialno-delo-so-ji-oprali-mozgane-in-jo-cepili-na-teorijo-spola-in-agresivni-homoseksualni-aktivizem/

    PS: branost našega bednega bloga je daleč nad običajnimi okviri, zato upam, da bralci tudi kaj linkate prijateljem, da bodo deležni Gospoda in tudi šli na volitve, podpreti NOVO UPANJE.

    OdgovoriIzbriši
  9. Z veseljem za napisano in hvala tebi za odgovore.

    Se pa nekaj zgane v notranjosti, ko prebiram intervju z g. Cviklom. Takole pravi: » … Se zgodi, da sem kakšen dan tudi sam. Zajtrk si sam pripravljam, večerjo. Življenje, kot ga živijo vsi drugi. …« Na trenutke je prišel v misli sv. Friderik Baraga, kako je skromno živel in si pripravljal že kot škof tam v Ameriki uborna kosila, kuhan krompir.

    Še nekaj njegovih razmišljanj in spoznanj:

    https://www.vecer.com/alojzij-cvikl-taksnih-pogovorov-kot-v-mariboru-se-nisem-imel-6433867

    Kot kaže, so neki koraki nujni, da človek stopa k metanoji, Gospod pa pridene, ko si v namenu iskren in odločen.

    Hvaljen Jezus in Njegovi, veseliti Gospoda in Vas. V priklonu pred Vami, lidija.


    OdgovoriIzbriši
  10. Metanoja=Rešenje=Novo Življenje se ne zgodi, če živiš "kot običajen človek", ali si kdaj kaj sam skuhaš. Kako do nje, pišejo vsi trije naši blogi in še kje. To si spregledala.

    Pa tudi, ko je nekdo že nadškof, časi pa so usodni za vso prihodnost naroda, ker je komaj kaj še zdravega jedra, bi že moral biti metanoiziran, in v tem času stopiti naprej in pokazati smer in Duha.

    Vendar 'nema ništa dragi Pišta'. Gospod Jezus je učil zgube podpirati, neobetavne dvigovati in hraniti, neozdravljive ozdravljati ali skrbeti zanje. Vso to so naše drobne desne strankice ZDRUŽENE DESNICE+, a za njih ni poskrbljeno. Kot dobri papež ni podprl katalonskega ljudstva, ampak fašistični režim Španije, in ne bo rekel ene same lepe besede v bran Puigdemonta, tako je tudi naša Cerkev žal preračunljiva. Pa nismo govorili o Cerkvi kot instituciji, ampak o posameznih škofih in o njihovem osebnem mnenju in podpori - to bi bilo dovolj.

    Gospod daje Milost svobodno in komur hoče, in jo jemlje komur hoče, če je ta ne izkoristi in v trenutku povsem spremeni svoje življenje. To je metanoja, metamorfoza, Preobrazba. Če se to ne zgodi, pa postane metastaza.

    Kakorkoli, videti je, da stara karma slovenske Cerkve, ki izvira iz dooogoootrajnegaaa nečistega klerikalizma, še ni dovršena. Kajti niti enega od vrhunskih klerikov nimamo, ki bi sprejel žrtev, kot jo je budistični nadškof v Vietnamu, kar smo objavili tu,

    https://gospodovasepetanja.blogspot.com/2018/03/54.html?showComment=1521616715379#c8431913190341549142

    , v prejšnjem zapisu. Tam smo napisali tudi: "Metanoja malo morgen". Tako pač je, šikataganai.

    Gremo naprej, vedite pa nekaj: brez srčne naklonjenosti z Božjim služabnikom, ki je Jezusov predani bhakta, ne pa le klerik (pa naj je še živ ali pa že v duhu) NI METANOJE, pa če 9 let preživiš v samotni votlini in ješ samo otrobe in argo-župo.

    Glej lidija, nima veze, svoje sva opravila na to temo, to je TA ČAS, a mnogi so se raje poskrili. Zato bodo preživeli, a živeli bodo bedno. Ta sorta Tao-ja je najnižje sorte.

    Pa Ti Gospod dodaj, kar manjka, če so Tvoji zemeljski generali KARMA, ČAS in TRI STANJA POSVETNEGA DUHA že zadovoljni z nami, sicer pa nam naloži še 80 let, kakor pač Ti želiš. Amen.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.