- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

sobota, 18. november 2017

6. Ključna lastnost Gospodovih najbližjih: Spominjanje
1 od 2

Mladi Mesija: DOBER primer Spominjanja

18.11.2017, sob.

Tisti od vas bralcev, ki neke zapise preskakujete, s tem ne boste daleč prišli. Kajti vse, kar bo še povedanega, bo imelo monolitno celoto. Npr. prejšnji, 5. šepet, ki je govoril o dobrih, slabih in zlih. Le kdor ga je dobro prebral in premislil, bo lahko razumel današnji ključni uvod v nadaljnjo Živo Besedo. Torej; najpomembnejša lastnost tistih, ki se učijo Ljubiti Gospoda, kot to veleva najpomembnejša zapoved vseh zapovedi, od katere so vse druge odvisne (Ljubi Gospoda z vsem, kar si), je:

SPOMINJANJE

Ne mislite, da že natančno veste, kaj je to spominjanje, kajti pravi pomen spominjanja se nam začne postopoma odstirati šele, ko začnemo - malo po malo - zreti Živega Gospoda. Takrat spoznamo, da je spominjanje, kot ga to razume svet, ena sama smrt; spominjanje, kot je to mišljeno pri Gospodu, pa je Življenje. Če se npr. spominjamo svojih srednješolskih let ali vojaščine ali prvih plavšarij, ni od tega - NIČ. So le prazni spomini, mnogokrat celo težavni, če jih nismo že predelali. Enkrat pred mnogimi leti mi je gostilničarka, že v zelo poznih letih, ki jo je poznalo pol Slovenije, rekla: ''Nekoč smo imeli vsak vikend veselice in ohceti, plesalo se je in jedlo. Danes pa samo tole kuro in kruh strežemo, pijejo le radensko in pivo, in vse je žalostno.'' To je rekla z žalostjo v glasu in stasu. Pomislil sem: ''Zadavila si milijon kokoši, še celo sama si postala podobna silhueti Slovenije, skupen rezultat najbrž res ni kaj preveč prijeten.'' Zato sem jo skušal potolažiti, da ima vsaj lepe spomine, ki jih kdo drug nima. Nasmehnila se je, zelencu: ''Ehh, od spominov ni nič. Od tega se ne da živeti.''

Tako. Zdaj vidite, da je vse človeško ena sama smrt v spominu. Ko pa človek postane Gospodov sluga, zaljubljenec ali celo prijatelj, pa je to povsem eno drugo spominjanje, saj ima v sebi Ljubezen. Duhovno Ljubezen, ki nima nobene zveze s kakšnimi zemeljskimi željami zase, ampak samo želi Živega Gospoda in Njegove VESELITI. In od takega Spominjanja naša duša NEBEŠKO ŽIVI. 

Ko pa smo v tem stanju, ki ga je treba počasi razviti, pa je Spominjanje na Gospoda eno samo veselje, in je pravzaprav PREKLAPLJANJE v Gospodov svet. To je ena povsem drugačna izkušnja, in duša, ki se tega nauči, se odtlej izogiba človeškemu spominjanju na preteklost, in se nenehno raje Spominja Gospoda, kar pomeni:

usmeriti vso svojo pozornost Nanj in na Njegove svete.

Vrnimo se k filmom in filmčkom - DOBRO Spominjanje

Šele zdaj boste ustvarjalci slabih katoliških filmčkov razumeli, v čem je point:

kdor je resničen Gospodov učenec, z vsakim svojim gibom in delom vedno izvaja Spominjanje Nanj.

Filmi z Božjo tematiko so za iskrene iskalce Jezusove bližine in prijateljstva veliki pomočniki. V zadnjem času nastajajo izjemno dobri filmi o Jezusu ali obrobnih zgodbah Njegovega življenja, ki sicer niso resnični, se pa dotikajo Resnice, ki je v Evangeliju. Tudi takšni produkti so Spominjanje, ker nas lahko v hipu pripeljejo v neposredno Gospodovo bližino. Primer dveh takšnih odličnih filmov:

1. The Little Messiah, Mladi Mesija - klikni in joči od Milosti (vklopite si hrvaške podnapise):


2. Risen, Vstali:


To sta primera DOBREGA Spominjanja, ki Jezusovega učenca pripelje vse do Njegovih nog, v trenutku. K Spominjanju seveda spadajo tudi:

- vsakodnevna večurna molitev,
- branje svetih Knjig,
- usmeritev ljubeče pozornosti na razpelo ali kapelico ob poti,
- vsakodnevno Služenje Gospodu skozi svojo karizmo,
- obiskovanje svete maše in evharistija,
- molitev ob določenih urah,
- in celo branje Katekizma katoliške Cerkve postane veselje …

Duhovno Spominjanje je torej PREKLOP. Preklop iz 'svinjaka' direktno v nebesa h Gospodu. Ta preklop se razvija postopoma, a le, če NENEHNO izpopolnjujemo svojo Ljubezen do Kristusa in Njegovih predanih.

Slabo spominjanje

Obstaja pa tudi spominjanje, ki ni Spominjanje, ampak je le ena ego-afnarija, ki predvsem samega sebe nekaj poveličuje. Lep primer takega afnanja smo že navedli, tu pa si lahko ogledate še enega. Problem je namreč, da s svojim izdelkom ne usmerjamo vse svoje pozornosti uma, srca, duše in telesa h Gospodu, ki je Kristus, ampak NASE. Sem spada tista stiška bahata jedilnica, ki smo jo omenjali v čivkastem blogu, in sem spadajo ti menihi, ki se 'spominjajo' ne vem česa, nemara le lastnih kuharskih užitkov:



Vsakdo, ki je v recimo Frančiškovi meniški kuti, ali kako se reče tej obleki, mora vedeti, da je njegova naloga, da poleg svoje individualne karizme ljudi Spominja tudi na svetega Frančiška. In s tem na Jezusa. Zato se mi zdi predebel frančiškan skrajen katoliški absurd. Tudi Jonasovo žaljenje Cerkve je na koncu koncev žaljenje svetega Frančiška, ker se je nemarno oblekel v njegovo obleko. Je pa razumljivo, da kak namazan barabon svoj 'humor' stopnjuje do tako skrajne meje, da ga že sam satan zgrabi, in prevzame vajeti, če se celo frančiškani sami na tak način spominjajo svetega Frančiška, ki ga častijo prav vse religije in celo neverni.

Sem po 5. šepetu dobil od nekoga mail. Takole je napisano:

Pozdravljeni! V zborniku ob 50 letnici župnije sv. Lenart so objavili župnike, ki so delovali v tej župniji. Med njimi je tudi pater Lavrih, ki ga nisem poznal, sem pa precej slišal o njem in ljudje so ga imeli radi ter ga še vedno obiskujejo. V poglavju z njegovo predstavitvijo je tudi priložena fotografija. Vse se je pokrilo: ravno včeraj sem ga zagledal v knjigi in omenjen je bil v blogu, zato vam pošiljam zanimivo sliko (slikal sem s telefona), s katero se je predstavil. Verjamem, da je dober človek, saj o njem govorijo le dobro ...

Ne vem, v filmčku je predstavljen kot brat, redovnik, očitno pa je duhovnik? Kakorkoli, poglejmo si zdaj to fotko, s katero se je ta brat predstavil v jubilejnem zborniku. A ne se potem čuditi grdemu Jonasu, kajti takole je predstavil SEBE, kot PREDSTAVNIKA svetega Frančiška:


Ne vem, je na osla, ki žre denar, jezen ali želi biti kot on? Dobro, s to osebno predstavitvijo se ne bomo ukvarjali, je pa lep primer ne-Spominjanja. A sem zmeden: kdo je večji grešnik - tale brat ali oni Jonas? OK, jaz sem največji grešnik. Molil bom v ta namen. 

Toliko za uvod v ključne zapise hoje s Kristusom:

nenehno Spominjanje na Gospoda in Njegove svete je najvišja lastnost Jezusovega osebnega učenca, služabnika in prijatelja. 





4 komentarji:

  1. Jasno razloženo, pogledala sem vse tri filmčke, prva dva dobra primera sta ganila, solze storila, ob tretjem pa sem lačna postala in želodec je opomnil, da bo treba nekaj pojest.

    Se je pa nekaj porodilo ob branju 6. šepeta in dogajanja te dni. Dobrodošlo je v nekem začetnem obdobju tudi spominjanje, ki nas privede do tega, s čim in kako bomo služili Gospodu in Njegovim. Spomin na vzorce delovanja v naši preteklosti, da sedaj to preobražamo in razvijamo svojo karizmo.

    Pretresljivo je, koliko enih nastavkov je v nas samih že, samo da takrat nismo vedeli, čemu vse to počnemo in če ni bilo zraven Gospoda, je bilo na koncu vse mrtvo in mrko. Ko pa naše talente, kar je že vpeto v nas samih obrnemo v delovanje za Gospoda, pa je to veselje. VESELJE, notranje in skrito … na zunaj pa počasi raste in kot jutranja meglica gre čez vse. Pri tem pa terja veliko brušenja in izkušenj, ki prihajajo sproti. Ne gre izumljati nekih stvari in novotarij, ki niso del nas. Sreča je talente, iskrivost srca vpeti v voz delovanja za Gospoda.

    Hvaljen Jezus in Njegovi in vsa Dela sveta naj Ga slavijo, lepo nedeljo, v priklonu pred Vami, lidija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro poveš, hvala! Si pa odprla povsem nova področja, nove temeljne kamne hoje s Kristusom. O njih bomo pisali morda v nadaljevanjih. Nekaj pa zdajle:

    Res; kako svoj karakter in danosti uporabiti pri Služenju Gospodu? To vprašanje je DRUGOTNE narave - na vrsto pride kasneje. Najprej je potrebno Gospoda preprosto imeti zelo rad, in Nanj in njegove svete mislite vedno, kadar je le možno. TO JE SLUŽENJE, TO JE KARIZMA. Pri tem pogledu na Služenje se rodi edino problem:

    KAKO ustvariti pogoje, da bi se lahko čimveč Spominjali Gospoda - vsak dan? Tu je poblem, in tu je boj. A Jezus je vse povedal, in drobtina-jona bo ponovno.

    To so resnični problemi resničnih iskalcev. In ko na tak način Gospod pride, in se jim razodene, šele takrat, od vsega navdušenja in hvaležnosti začno misliti, KAKO Mu služiti tudi v tem svetu, da bo svet lahko to zaznal in imel Odrešenjske koristi.

    In resnično, resnično povem vam: so duhovniki, tudi po kak škof, ki so v tej fazi travme. Na nivoju Prvih vrat potrebujejo le POGUM, na nivoju Drugih vrat vstopa v Kraljestvo, pa potrebujejo sprejeti in implementirati svojo karizmo Služenja v svetu. Tu pa je problem. Zato imamo zdaj kakega duhovnika, škofa, ki je v temni noči duše. Kot pišče v jajčku, ki je v hladilniku, ždi, nekje med Vrati, in trpi. Kaj mu manjka?

    Manjka mu stik s tistim človekom, ki je že šel skozi ta Vrata, in ne pada več nazaj v svet. Če pa te podpore ni (in v Cerkvi je praktično ni za najti), potem celo prihodnji svetniki 'temno noč duše' doživljajo kot zelo dolgo. Sveta Mati Tereza npr. okoli 40 let. Groza!

    To ni potrebno. Rešitev za takega škofa je: navzven nadaljevati mehanično vero in ritual, v srcu pa začasno ZAPUSTITI Cerkev, ter sprejeti svojo karizmo. In ko je to opravljeno, začeti svojo karizmo - kakršnakoli že je - implementirati tudi v Cerkvi. Včasih postane zelo hudo, kar so skusili vsi veliki svetniki, kajti pritlehni del Cerkve se upre - iz neznanja in zavisti. In tega se kandidati bojijo, zato razvoj svoje svetosti zadržujejo - a če jih smrt prehiti, KONČAJO V BEDNIH VICAH. Katastrofa!

    Ne bojte se! Gospod bo pomagal! Ne bojte se. In ta črv iz dreka jona bo, dokler bo živ, takemu duhovniku stal ob strani. Le znamenje mora priti.

    Ne vem, če je kdo kaj razumel, kaj sem zdaj povedal, če pa je, naj se zahvali naši lidiji, ki je to temo načela.

    Aleluja! Preprosta je Pot, ni pa vselej čisto lahka. Predvsem na začetku. To je tudi znamenje avtentične Poti: na začetku je zelo težka, na koncu pa zalo sladka in lahka. Lažno 'Pot' pa prepoznate po tem, da je na začetku zelo obetavna, sladka in lahka, na sredi grenka, na koncu pa je sploh ni, ker je demonska. To pa je pot lažne vere. In lažna vera prevzema pobudo v svetu. Zato blagoslovljeni tisti, ki berete te vrstice, kajti Evangelij boste živeli in Gospoda Srečali, če ste NAKLONJENI.

    Gospod je Živ.

    OdgovoriIzbriši
  3. hieronim piše:

    Spominjanje vedno in povsod !

    Oba filma sem gledal že pred časom v celoti. Še vedno se ju spominjam, kako navdihujoče sem ju gledal. Res, redki, DOBRI filmi.
    O kako prazno bi bilo življenje brez Spominjanja, pravzaprav ga sploh nebi bilo ! Spomini na preteklost sicer ostajajo, vendar puščajo za sabo rane. Tam ni bilo Življenja. Ko pa spoznamo Očeta, je že naslednji hipec Spominjanje, ki te prežema bolj in bolj, zato preteklost pred Življenjem izgublja vso moč. Ostane le rana, iz katere žari On s svojo rano, ki je mnogo večja od naše, iz katere prihaja nad nas ena sama Milost.

    Ljubezen Božjega Usmiljenja je tako VELIKA, da se ji lahko le predano čudimo in Jo častimo v vztrajnem poizkusu iskanja. Kakšno veselje, ko piščeta izgubljena v visoki travi prikličejo svojo mamo…..
    Tudi slabi se morajo opaziti, preko njih se vidi dejansko stanje duha pod vplivi črnega in so nam v svarilo ter Božjo Previdnost. Ob nenehnem Spominjanju pa postajamo močnejši in odločnejši v Ljubezni. Le rad Ga imam, Njega in Njegove, dajete nam VSE !

    h.

    OdgovoriIzbriši
  4. Madonca hieronim, tvoj zapis pa je vreden Hieronima! To je TO. Boš le z brcami razvijal svojo karizmo? To ne gre, kajti pri Gospodu največ šteje le:

    DOBROVOLJNA PROSTOVOLJNOST.

    Zato ne zapravljaj priložnosti, kmalu boš starček.

    Spominjanje torej. A kako, če pa ni časa za Spominjanje? No, počasi bo kdo le sprejel, da je Gospodovo priporočilo in zgled o preprostem življenju (bodi skromen in stran od žlahte ipd.) ključen za takojšen vpogled v nebeško Deželo in za druženje z Njim.

    Je rekel sveti pater Pij, veliki videc in svetnik, da je Luter v peklu in z njim vsi, ki so mu sledili. Pogledal sem za temi dušami, in resnično, na dnu vic jih je videti vsepolno. Groza! Groza me je obšla. In koliko svetovnih igralcev je tam z njimi in pod njimi! Groza, groza!! Ni dobro svetnikov zasmehovati in Jezusa le za nekega učitelja imeti.

    Gospod, usmili se nas, da bomo Tvoj Nauk pravilno interpretirali današnjemu času! In hvala Ti za pomočnike, ki jih pošiljaš (jih je kot kapelj v puščavi, a ravno dovolj), in vsi so odvrženi kamni, za katere ne bi sprva nihče dal niti centa. Zdaj pa dobivajo svojo ceno v nebesih. Krasen si Gospod! In strašen tudi.

    Aleluja! Ne se hecat ...

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.