- Nadaljevanje uvodnih dveh blogov JONA GRE V NINIVE ter ČIVKI O HOJI S KRISTUSOM. Brez študija teh dveh bodo tukaj obravnavane teme težje sprejemljive novemu obiskovalcu.

- Lotevali se bomo stvari, ki jih iskalec/vernik ne opazi, ali pa razume po svoje, ne po Božje.

- Iskrene duše vabljene h komentiranju in s tem oblikovanju bloga.

- Naslovna slika zgoraj: spovednica, v kateri se je spovedovala tudi sveta Favstina Kowalska (KLIKNI). Foto: naš hieronim.

sobota, 25. november 2017

10. Začetek razlage prvega pravila svetnikov:
''Kadar je le možno …''

Kadar je le možno, se umakni ... 
Slika: splet
25.11.2017, sob.

Dobro vam jutro, ki želite Gospoda veseliti! In od danes naprej bo med vami izbiral nove OSEBNE večne spremljevalce. Pri tem ne bo sodil Sam, ampak bo vsakdo od vas sam zase sodil sam zase, rezultat pa bo takšna ali drugačna moč Ljubezni do Gospoda, in ta bo odločilna.

Pred tem pa še ena vesela novica. JUHUHU!! Evangelij je 'vesela novica', tole pa je vesela novica Vesele novice, torej novica na kvadrat:

Včeraj, že ob mraku, je iz teme prišel droben Gospodov glasnik, in mi izročil težko papirnato vrečko, in v svoji sveti in veseli delovni vnemi izginil v noč. Pustil mi je vroče srce, ki pa je zavrelo, ko sem pogledal, kaj je v vrečki: TRI BOŽJE KNJIGE!! In sporočilo, da je nekdo dan nazaj slučajno mimo Božje knjigarne šel, in zagledal Dnevnik sestre Favstine Kowalske, še topel, ravno pripeljan (!!!). In se name spomnil. In da ne bi sestra Favstinka sama potovala, je dokupil še življenjepis svetega Pavla. Pa še ena knjiga je bila priložena, katere sliko sem tu objavljal, prav zato: ob 50-letnici svetega Lenarta župnije na Dolenjskem. Skoraj bi me bila Božja kap zadela od Milostnega veselja! Pa ravno zadnjič mi je nekdo rekel, naj vendar uredim stiški prevod Dnevnika iz spleta, in nekaj izvodov pri znancu natisnem. Jaz pa sem kar nekaj mečkal: imam sicer že njen Dnevnik, a v hrvaščini, vse stisnjeno, vse v drobnih črkah in vse po zágorsko napisano, pa mi ni šel k očem, ker že hofrova očala za dva evra potrebujejo. Zato s sramoto priznavam, da sem vse knjige o njej prebral, kar sem jih dobil, le njenega Dnevnika še ne do konca. A sem po Božji sreči dobro domečkal:

Aleluja! Salezijanska založba Salve je pokazala izjemen pogum, prav jonovski, in je natisnila 800 izvodov! KLIKNI. Sicer jih ne delijo brezplačno, kot je skoraj brezplačen Decauxov življenjepis sv. Pavla (zal. Družina se je končno nekaj bistvenega naučila), a mislim, da je cena zelo primerna, in da ne sme biti resnega kandidata za Gospodovega osebnega spremljevalca v nebesih, ki ne bi imel SVOJEGA OSEBNEGA izvoda Favstininega Dnevnika - vsega označenega in podčrtanega in zavihanega, stran za stranjo. In vsaj trikrat s srcem prebranega. Kdor bo tak, bo Gospoda zrl. In hvala salezijancem, zadnje čase o njih slišim same prekrasnosti!

Začetek razlage prvega pravila svetnikov

1. Kadar je le možno, se umakni, ter tiho in ljubeče ponavljaj (poj) Gospodovo sveto Ime. Pri tem imej željo, da Ga veseliš.

No, dodal sem 'pri tem', ne mi zamerit, tisti, ki ste že sprintali. Pa začnimo:

Kadar je le možno …

Današnji čas je doba, ko ni več časa za nič, kar je moralno, nujno in potrebno:

- Saj bi molil, a moram toooliko drugega uredit …
- Saj bi obiskal ostarele starše, a gradimo hišo, vmes pa družina, sestanki …
- Saj bi šel na romanje, a vedno nekaj vmes pride …
- Saj Bog je, a še nisem na tej stopnji
- Saj bi to poslušal, pa bom raje kdaj drugič (KLIKNI).

In tako dalje. Tudi naša vlada bi bila rada moralna, a vedno nekaj vmes pride, in predsednik države bi kaj rekel, pa je raje tiho in 'politično nevtralen'. Saj bi trgovci bili pošteni, a je konkurenca prevelika, in zakonski partnerji bi si bili zvesti, a je skušnjava prevelika … Se najdete? OK. Če se ne, se boste zdaj: saj bi bral Božje Knjige, a telefonček nenehno cinglja; saj bi molil, a je dobra oddaja na TV.

Enako je pri hoji za Kristusom: celo verni jo odlagajo na nek prihodnji čas, KO SE BODO NAUŽILI SLASTI, SKRBI IN TRPLJENJA posvetnega življenja. Vendar morate pri tem vedeti, da je to zaradi vaše šibke volje in pomanjkanja Ljubezni do Gospoda, oboje pa iz ozadja povzroča hudi, to je tista črna oseba, ki sovraži Boga in ljudi, ki Ga slavijo in Služijo. On nam nastavlja igračke, poželenja in izgovore, da ne stopimo na Pot in smo Odrešeni. Kajti če nismo Odrešeni, bomo morali njemu služiti in njega ubogati in njega slaviti.

Te štiri besede: 'KADAR JE LE MOŽNO', imajo velikansko moč, če si jih redno ponavljamo, skupaj z nadaljevanjem. Pred oči nam nastavijo ogledalo, da lahko jasno vidimo, kolikokrat smo hinavci sami do sebe, ko rečemo, da 'zdajle' ni možno: VZETI SI NEKAJ ČASA ZA BOGA.

Vse je možno, če se nam gre za Življenje, možno je, če smo v Ljubezni. Takrat se vse da, vedno se lahko najde čas. Če se najde čas za 100 pogledov na telefon dnevno, se mora najti tudi čas za občasne umike, KO SE POPOLNOMA POSVETIMO SAMO GOSPODU.

Zato se odslej, kadar si rečete: ''zdajle ni možno'', vprašajte, ALI RES NI MOŽNO? Eno minuto posedeti ali poklečati pred Gospodom in Mu nekaj lepega povedati? Ali zmoliti z Ljubeznijo?

No, mnogokrat res ni možno, kajti duh nekega zahtevnega dela je popolnoma drugačen od Svetega Duha, moramo pa po opravljenem delu iti v UMIK OD SVETA in narediti stik z Gospodom možen.

Te štiri besede bodo dobile pravo moč SPREMINJANJA vašega življenja, ko jim bomo dodali še naslednji dve: 'se umakni', a do takrat dobro opazujte in sklepajte, in spoznali boste, da če imate čas za veselice, televizijo, prazne debate z znanci, izlete in hojo 'na pijačo' ter telefončkanje, visenje na svetovnem spletu ali jadikovanje v nekem kotu doma, potem

JE MOŽNO

premagati hudiča in vendarle stopiti h Gospodu na steni ali v cerkvi, kapeli, in Ga nagovoriti, ali pa iti v neko 'zavetišče' ('bivak') pol ure naklonjeno prebirati Božjo Knjigo.

Je možno, če se česa pred tem odpoveste. Je možno. Vsi, ki so bili kot TI, pa so zdaj sveti in svetniki, so izvedli ta preobrat, in začenjali, malo po malo, Bogu dajati svoj čas in srce. Torej JE MOŽNO. Je možno, še posebej, če se zavedate, da:

več ko časa in srca nameniš Gospodu in svetnikom
več-krat-1000 boš dobil Njihove Milosti in Miru v srce.

In kdor HOČE tako živeti, mu bo Gospod osebno pomagal.

To je Kristusov Evangelij v vsakdanji praksi. Ni treba čakat na konec sveta, vmes pa z izgovori VEČNO 'potovati' za nekim 'meglenim Kristusom', kot dela večina današnjih 'vernikov' in piše Cerkev v svetem Katekizmu. Ne bodi večno v megli potujoči mornar na ladji, ki se je odločila do konca sveta tavati naokoli. Ne bodi kot oni, ampak bodi kar TAKOJ ZDAJLE Njegov. To JE MOŽNO.

Aleluja!! Hvala Tebi Zvesti!





3 komentarji:

  1. hieronim piše:

    Je možno !

    Živeti prvo pravilo je pravilo, katero nas osvobaja sveta in ohranja stik z Najvišjim. Je naša najglobja intima sredi šundra ali tišine, Ljubezen Domačega Zavetja, ki sprejme ubogo razcapano revše k Sebi. Z voljo in vztrajnostjo postane del nas, ki nas spremlja tudi v najtežjih trenutkih, ko črni izvaja aktivnosti na vse načine preko sveta ali direktno v naše misli in pomisli. Le kako bi lahko hodil naprej preko sveta brez tega Pravila ?

    Sam sem opazil, da krščanstvo ponavljanja Božjega Imena ne uči ali ga celo arogantno zavrača. Celo poniževalno in ga prišteva k drugim religijam. Hudo je poslušati, ko si nekdo Očeta lasti in ga hkrati tlači v nekakšne lastne okvirje. Zajokal sem od tega. Občutek ponižanosti in nemoči pred svetom, ki pluje brez kompasa. Sveta Favstina, hvala Ti za molitev in zgled !! Takoj v ponedeljek tečem po Dnevnik ! Pisan je za nas, ''ta male'', kjer ni težko razumljivih izrazov z nazivi visokih položajev ter procedur, ampak je eno samo Usmiljenje, Ljubezen, veselje, hrepeneča vztrajnost in globoki Mir. Kot ''njen'' Rožni venec.


    Jona in vsi tukaj, hvala Vam in drobnemu Gospodovemu glasniku.


    h.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dva dela, ker sem preveč napisal. Prvi:

    Dobro jutro hieronim! Napisal si: "Z VOLJO IN VZTRAJNOSTJO".

    Vidiš, vidiš, tega pa ljudje nimajo. 95% nima volje in dosledne vztrajnosti ZA SAMO-IZPOPOLNJEVANJE tam, kjer spoznajo, da imajo en velik manjko. To teži tega jono že od nekdaj, in le s skrajnimi mukami se da pri kom kaj premakniti za en milimeter. Mankaj jin gen samoizpopolnjevanja. Zato je ljudi bolje pustiti na miru. Potem posežejo vmes Očetovi zakoni Zemlje, in ljudje živijo, trpijo in umirajo v skladu s temi osebnimi manjki, ki povzročajo zdrse. Seveda se Gospod prilagodi tem našim pomanjkljivostim, a ker se ne trudimo popraviti jih, BOMO HUDO TRPELI, kljub temu da smo morda Božje duše. Npr., če nek svetnik je samo močnik ali kruh in vodo, mu bodo manjkali vitamini ipd, zato bo dobil določene bolezni, od katerih bo hudo trpel. Kak drug svetnik pa je pač zelo gluh; povedano mu je, naj ne hodi med kajne, ko imajo pijansko slavje, a gre ravno tja, in je potem na križ pribit in je veselica z njegovim mesom. Seveda Gospod njegovo dušo reši, in vzame k Sebi, a trpljenje takega gluhca je brezmejno.

    Vidiš, tako tale bedni jona Gospoda nagovarja, naj mu vendar razloži, kako s takimi prijatelji, a Gospod je bolj malobeseden glede tega, očitno je že vnaprej sprejel, kar jona vnaprej sluti, da bodo ti Njegovi otroci pač deležni trpljenja v skladu s svojim neznanjem in štoravostjo.

    Le malokdo pa na opomin ali lastno spoznanje vključi voljo in potrpežljivost, in SPREMENI najhujša pomanjkanja pri samem sebi. Pri ženskah je to SKRAJNO REDKO, ČE NE POPOLNOMA NEMOGOČE, to lastnost se lahko opazi npr. le pri sveti Terezi Avilski, nikakor pa ne pri sv. Favstini Kowalski. Ona je svoje minuse v znanju enostavno vkalkulirala v svojo pričakovano zgodnjo smrt. OK, vsakdo ima svojo nalogo, IN GOSPOD SE TEMU PRILAGODI, a kdor želi v tem propadajočem svetu Besedo Življenja širiti in komu pomagati k Odrešenju, mora dlje časa živeti in zdrav biti in imeti TRDNO ZNANJE O LJUBEZNI Z GOSPODOM, PODPRTO V SVETEM PISMU. Za vse to, pa je nujno pri sebi mnogo popravkov izvršiti.

    Zato so ta pravila, vodila, zapovedi oziroma lastnosti. PRIVZGOJITI SI JIH JE TREBA, postopoma, z meseci in leti, a neomajno. A večina med vami tega ne bo hotela in zmogla zaradi lagodja in hudičevega šepetanja, vidim to. In kako umirajo takšni Gospodovi sveti? Tako, da do zadnje minute ne vedo, ali bodo sprejeti v nebesa ali ne. Samo upanje jim ostaja, z njim pa STRAH. Tak strah so imeli tudi mnogi svetniki, recimo JM Vianei. Kdor pa svoje opravi po načelih Ljubezni do Gospoda, ne le vere, je že zdaj s srcem v nebesih in popolnoma mirno čaka na smrt telesa. Nobenih dvomov nima, nobenih strahov, nobenih upanj. Ker je že zdaj Doma in že zdaj so Oče in Sin in Sveti Duh in Mati in svetniki z njim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Drugi del:

    Res, to je boleče, ko vidiš, da je katolištvo postalo del protestantizma: sami proti sebi protestirajo, sebi v škodo in svojim dušam v spodnje vice. Tak odnos imajo trgovci, ne pa Božje duše. Smrdi jim ponavljanje Gospodovega Imena Jezus Kristus, KER SO ŠE VEDNO DELNO DEMONSKE NARAVE. Smrdi jim tale ključni navedek Svetega pisma; Rimljanom, 10,13:

    http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=rim+10%2C13&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

    Kdorkoli bo z Ljubeznijo pel ali izgovarjal, šepetal Gospodovo sveto Ime: JEZUS KRISTUS (ki je Kralj, Zmagovalec, Rešenik, Izganjalec), se mu bo Gospod RAZODEL osebno v nekaj mesecih ali letih, če ne bo sicer grdo grešen.

    Tvoj jok je moj jok, ko sem s svetom, a potem grem v 'bivak' in veselim Gospoda in Njegove, miren, miren, miren, miren, KER SEM OPRAVIL SVOJE DELO V SVETU: povedal sem jim in vsakemu posebej, in to je tudi vse. Potrudil sem se ljubeče in odločno argumentirati, a ko zavrnejo, odidem, zaklan a miren, miren, miren, miren, ker sem svojo nalogo do te duše pred seboj in Bogom opravil.

    Je pa res, kot pravi sveta Lucija iz Fatime, da sta na razpolago le dve možnosti, zato kdor zavrne ljubeče ponavljanje Gospodovega Svetega Imena, je kajn, četudi je sicer klerik. Koliko je hudičev med kleriki! To celo papa Frančesko zna povedati. Njim pa smrdi, kar Gospodovim dušam diši. In pohabljajo vero tistim, ki bi radi iskali. O takih krvnikih lahko veliko preberemo v Favstininem Dnevniku: mučili so jo, a ona je Najsvetejša, oni pa se kobilijo po spodnjih vicah in vzdihujejo, polni sramu ali pa celo še vedno trmoglavosti. Šikataganai.

    Pa hvala hieronim in lepo nedeljo ti želim. Če želiš Mir in sladkost v srcu, VESELI Gospoda, ne pa sveta in sebe. TO JE VSE.

    OdgovoriIzbriši


11.9.2018: Blog in komentiranje sta zaprta. Vesel študij!

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.